Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează că 229 de centre pentru sacrificările mieilor și iezilor au fost aprobate sanitar veterinar în perioada premergătoare Sărbătorilor pascale.
Aceste centre sunt cele 68 de abatoare aprobate pentru activități de sacrificare a ovinelor, abatoarele aprobate temporar pentru sacrificarea de ovine sau cele 161 de centre de sacrificare aprobate de către DSVSA județene, pentru a funcționa temporar, în perioada 23 martie – 4 aprilie.
Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din toată țara au verificat în perioada 26 – 27 martie unități și spații autorizate, unde se comercializează produse alimentare.
Sancțiuni au fost aplicate pentru 507 dintre ele, dintre care 392 de amenzi, în valoare totală de 874.880 de lei și 115 avertismente. De asemenea, au fost emise două Ordonanțe de Interzicere a Activității și patru Ordonanțe de Suspendare a Activității.
Controalele inspectorilor ANSVSA au vizat un număr de 1.208 obiective, dintre care: 33 de piețe agroalimentare, zece târguri și centre de sacrificare aprobate temporar, 439 de supermarketuri și magazine alimentare, 27 de restaurante, 456 de măcelării, carmangerii și abatoare, 80 de pescării și centre de colectare pește, 106 depozite alimentare, 26 de centre de ambalare ouă, cinci unități de patiserie și brutării, douã fabrici de produse lactate, 16 producători particulari și 8 controale în trafic, la autovehicule care transportau produse alimentare.
Verificările au condus la confiscarea unor produse alimentare periculoase, și anume: 916 kg de carne, cu o valoare de aproximativ 27.400 de lei, 7.213 ouă, cu o valoare de 3.340 de lei, 258 de kg de produse de origine non animală și produse de patiserie, în valoare de 2.514 lei, 480 de kg de pește, cu o valoare de 14.452 de lei și 41,2 kg de produse lactate cu o valoare de 527 de lei.
Principalele abateri sancționate au fost: comercializarea de alimente cu termen de valabilitate depășit, depozitarea și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, nemarcarea ouălor, lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară sau a celor care să ateste proveniența produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare și igiena și întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare.
Inspectorii ANSVSA verifică modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare și de alimentație publică și vor sancționa drastic abaterile de la prevederile legislației.
„Inspectorii noștri vor continua verificările pentru a depista operatorii economici care vor să profite de această perioadă, prin comercializarea de alimente care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor”, spune Marian Zlotea, președintele ANSVSA.