Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a aplicat amenzi de 91.920 de lei și a confiscat 14.075 de kilograme de carne, în urma controalelor efectuate în unitățile de tipul carmangeriilor și măcelăriilor în primul semestru al acestui an.
În primul semestru al anului 2013, au fost verificate la nivel național 2.756 de unități de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală, dintre care 1.093 de unități de tip carmangerie și 1.663 de unități de tip măcelarie, potrivit unui comunicat ANSVSA.
Ca urmare a neconformităților identificate, a fost oprită activitatea în 25 de unități, au fost aplicate 63 de amenzi, în valoare totală de 91.920 de lei, și au fost emise 91 de avertismente.
Totodată au fost confiscate 14.075 de kilograme de produse de origine animală, care ar fi putut pune în pericol sănătatea publică.
Deficiențele constatate în timpul acestor controale au fost cele privind: nerespectarea condițiilor de funcționare, în ceea ce privește igiena și întreținerea spațiilor și echipamentelor (64 neconformități), nerespectarea condițiilor privind modalitatea de etichetare a cărnii și produselor din carne obținute (24 neconformitați), nerespectarea regulilor cu privire la manipularea și depozitarea cărnii și produselor din carne (69 neconformitați), neasigurarea trasabilității și a etichetării corespunzătoare a cărnii și produselor din carne (45 neconformități), nerespectarea frecvenței de recoltare a probelor în conformitate cu programul de autocontrol (77 neconformități) și nerespectarea activității pentru care unitatea este înregistrată sanitar veterinar și depășirea cantității de producție stabilite în conformitate cu prevederile Ordinului Președintelui ANSVSA nr. 111/2008 (12 neconformități).