Sâmbătă, 7 iunie, în municipiul Bălți, din Republica Moldova, a avut loc Festivalul Internațional de Dans Popular pentru Copii și Tineret „Cine joacă horele”, manifestare în cadrul căreia Ansamblul artistic studențesc al Universității „Ștefan cel Mare” – „Arcanul – USV” a fost distins cu trofeu și Diplomă de Excelență.
Ajunsă la cea de-a IX-a ediție, manifestarea a întrunit mai multe grupuri de dans popular din toate zonele Moldovei, acestea performând pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.
Ansamblul studențesc „Arcanul – USV” a participat la eveniment în calitate de invitat special din partea României, membrii grupului susținând acolo trei suite de jocuri din Bucovina și Oaș, iar solistele Miruna Damian și Manuela Pohoată au interpretat cinci melodii populare.
Potrivit universitarului Sorin Pohoață, coordonatorul ansamblului sucevean, „a fost pentru prima dată, după circa 20 de ani, când «Arcanul – USV» a fost prezent la o manifestare de peste Prut. Premiul l-am primit pentru momentul susținut acolo, dar și pentru efortul și strădania noastră de a promova tradițiile populare românești peste timp. Tot în cadrul festivalului, am vorbit despre însemnătatea tradițiilor, a folclorului”. Festivalul de dansuri populare pentru copii și tineret s-a desfășurat în memoria lui Ion Negară și Ion Ungureanu, coregrafi ai Ansamblului de dans popular „Vîntuleț”.
Participarea Ansamblului Artistic Studențesc „Arcanul – USV” la acest festival face parte dintr-un proiect cultural finanțat de Primăria Suceava – „Ansamblul studențesc «Arcanul – USV» – Promotor al valorilor tradiționale sucevene”.
„Trebuie de menționat că în Republica Moldova sunt oameni de cultură care încearcă, nu de fiecare dată cu succes, să promoveze și să ducă mai departe spiritul românesc. Ansambluri folclorice de amatori, copii și tineri, se zbat în neajunsuri și se confruntă cu lipsa înțelegerii din partea autorităților, cu lipsă de sprijin. Dar cu muncă de voluntariat din partea tinerilor și a coregrafilor, cu efort, aceste festivaluri se mai organizează”, a mai menționat Sorin Pohoață.
La întoarcerea de la festivalul internațional de la Bălți, în duminica Rusaliilor, „Arcanul – USV” a fost prezent la serbarea comunei Miroslăvești, vatra folclorică a județului Iași.