Specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava au declanșat o anchetă epidemiologică la cantina Liceului cu Program Sportiv (LPS) Suceava, după ce doi handbaliști constănțeni au fost internat cu suspiciune de toxiinfecție alimentară. Sâmbătă dimineață, doi membri ai echipei de handbal juniori CS Perla Murfatlar, care venise la Suceava pentru a participa la un turneu în sala Liceului cu Program Sportiv, au ajuns la Spitalul Județean de Urgență, cu simptome specifice unei toxiinfecții alimentare.
Elevii au ajuns în oraș vineri seară, iar la ora 19.00 au servit cina la cantina unității de învățământ. Sâmbătă, doi dintre ei s-au prezentat la spital acuzând greață, vărsături, dureri abdominale și febră.
Având în vedere simptomele, medicii care i-au consultat au luat în calcul și varianta unei toxiinfecții alimentare, context în care a fost sesizată Direcția de Sănătate Publică.
Elevii, externați după câteva ore petrecute în Spitalul Suceava
Inspectorii sanitari s-au deplasat la cantina LPS și au luat probe de la angajați, de pe suprafețe și din mâncarea servită elevilor vineri seară, respectiv piure de cartofi, crenvurști și grătar de pui. În urma investigațiilor mai amănunțite, medicii de la Spitalul Județean de Urgență au stabilit că diagnosticul inițial nu se confirmă, unul dintre handbaliști suferind de fapt de apendicită acută, iar celălalt de o indigestie ușoară. Cei doi elevi au fost internați, primul la Chirurgie pentru a fi operat, iar celălalt la Boli Infecțioase pentru tratament de specialitate.
Sâmbătă după-amiază, la solicitarea părinților, medicii de la Spitalul Județean de Urgență au efectuat transferul la Constanța al elevului de 13 ani care fusese diagnosticat cu apendicită, minorul urmând să suporte intervenția chirurgicală în orașul de pe litoral. Celălalt copil, de 12 ani, a părăsit unitatea sanitară tot în cursul zilei de sâmbătă, cu rețetă, după ce medicii suceveni au reușit să-l stabilizeze.
Conducerea DSP: „Toxiinfecția alimentară se manifestă clinic și epidemiologic altfel”
Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a anunțat ieri că blocul alimentar al Liceului cu Program Sportiv face obiectul unei anchete epidemiologice, pentru a se elimina bănuiala că mâncarea servită acolo ar fi fost cea care a provocat îmbolnăvirile.
„Toxiinfecția alimentară se manifestă clinic altfel. Și din punct de vedere epidemiologic lucrurile ar fi trebuit să stea diferit, întrucât, de obicei, în asemenea situații se înregistrează mai multe cazuri”, au explicat responsabilii DSP.
Sâmbătă și duminică, în sala Liceului cu Program Sportiv Suceava s-a desfășurat turneul semifinal al campionatului național de handbal pentru juniori IV.
Directorul LPS: „S-a făcut prea multă vâlvă pentru nimic”
Directorul unității de învățământ, Ioan Radu, a apreciat ieri că incidentul de sâmbătă a căpătat o amploare nejustificată: „S-a făcut prea multă vâlvă pentru nimic. Totul a plecat de la nemulțumirea profesoarei care a însoțit delegația de sportivi de la Murfatlar. Profesoara a considerat că s-a făcut o discriminare între elevi, în condițiile în care grupul ei a avut în meniul de la cină piure cu crenvurști, iar cel de la Galați, care s-a cazat tot la noi, a primit piure cu grătar de pui. Meniul a fost stabilit în funcție de alocația zilnică pentru masă a delegațiilor, care era mai mică în cazul celei de la Murfatlar. A fost o situație care se putea întâmpla oricând, oricui. Copiii erau obosiți după aproape o zi petrecută pe drum, când au mâncat pe unde și ce s-a putut, și poate că așa se justifică problemele de sănătate apărute la cei doi elevi”.
Verificări DSP
Anchetă la cantina Liceului cu Program Sportiv, după ce doi handbaliști au fost internați cu suspiciune de toxiinfecție alimentară
