În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare Suceava au efectuat peste 130 de controale, la nivelul întregului județ, vizând respectarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor. În urma acestora, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 73.000 de lei și au fost trimise la neutralizare zeci de kg de produse alimentare neconforme, care ar fi putut afecta sănătatea consumatorilor.
Conform directorului executiv al DSVSA, dr. Mihai Sorin Voloșeniuc, în perioada 28 martie – 21 aprilie 2022, echipe de inspectori au efectuat, la nivel județean, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în: 44 de obiective din sectorul unități de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, pensiuni turistice; 53 unități de tipul magazine alimentare, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, carmangerii; 15 piețe agroalimentare/târguri expoziții alimente etc.; 14 de mijloace de transport destinate produselor alimentare și animalelor vii; 3 târguri/oboare unde se comercializează animale vii; 2 ferme de păsări.
Numărul total al unităților verificate este de 131.
Deficiențele constatate de inspectorii DSVSA, în urma controalelor efectuate, au fost sancționate prin aplicarea a 18 de sancțiuni contravenționale, care au însumat 72.900 de lei, și aplicarea a 12 avertismente scrise.
„De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială și au fost dirijate către unități de neutralizare 41,5 kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor (8 kg produse din carne, 33,5 kg pește și produse din pescuit)”, a precizat directorul executiv adjunct al DSVSA, dr. Dănuț Corneanu.
Dintre neconformitățile constatate și sancționate: desfășurarea activităților în spații/unități neînregistrate sanitar veterinar; deficiențe referitoare la demonstrarea trasabilității produselor alimentare; etichetare necorespunzătoare; lipsa implementării corespunzătoare a programului de autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii în depozit; deficiențe privind elaborarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul animalelor vii; animale neidentificate și fără documente sanitare veterinare).
DSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziționarea produselor alimentare de origine animală și nonanimală fie făcută numai din unități sau spații aflate sub control sanitar-veterinar.