Verificările privind calitatea apei potabile distribuite de ACET în județul Suceava dispuse de prefectul Traian Andronachi au arătat că la 12 dintre cele 13 stații de distribuție din județ apa este conformă. Excepție face stația Roșu de la Vatra Dornei, unde rezultatele analizei probei de apă potabilă livrată către populație, prelevată în data de 15 iulie a.c., de Direcția de Sănătate Publică Suceava, arată că apa nu corespunde din punct de vedere chimic. Aici s-au constatat depășiri la parametrul ”aluminiu”, cu o valoare înregistrată 860,6 microg/l, față de valoarea maxim admisă, de 200 microg/l, și la parametrul ”fier”, cu o valoare înregistrată de 323,2 microg/l, față de valoarea maxim admisă, de 200 microg/l.
Raportul DSP arată că sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă Roșu captează apă brută dintr-o sursă de suprafață, respectiv râul Dorna. În vederea potabilizării apei brute în procesul de tratare, una din treptele de tratare este amestecul cu sulfat de aluminiu pentru limpezirea apei captate din sursa de suprafață, care, din cauza condițiilor hidro și meteorologice anterioare datei recoltării, a necesitat utilizarea unei cantități mai mari de sulfat de aluminiu. Adică din cauză că apa captată era mult mai tulbure, în vederea limpezirii s-a folosit o cantitate mai mare de sulfat de aluminiu.
Inspectorii sanitari afirmă că acesta este motivul și pentru depășirea valorii la fier. „Menționăm că în conformitate cu rapoartele de încercare pentru probele de apă recoltate anterior acestei date nu s-au înregistrat valori peste limita maxim admisă de legislația în vigoare la parametrii aluminiu și fier”, se precizează în raport.
Neconformitățile înregistrate vor fi transmise către furnizor, respectiv ACET S.A Suceava, pentru a remedia în termen cât mai scurt disfuncționalitățile care au dus la depășirea valorii maxim admise pentru cei doi parametrii. Recomandările DSP vizează eficientizarea treptelor de tratare și dozarea corectă a sulfatului de aluminiu astfel încât parametrii chimici să nu depășească valorile maxim admise în apa potabilă livrată către populație.
Prefectul Andronachi a explicat că a dispus acest control la stațiile de apă în urma sesizărilor transmise de cetățeni, „atât în format scris, cât și în mediul online”, referitoare la calitatea apei potabile distribuite prin rețeaua publică, precum și în baza raportului de monitorizare transmis de DSP Suceava privind situația din anul 2024 și primul trimestru al anului 2025.
La solicitarea prefectului, în data de 11 iulie a.c., echipe ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava și ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava au fost mandatate să efectueze prelevări de apă din toate punctele de distribuție ale rețelei administrate de operatorul regional ACET SA Suceava și, în data de 15 iulie, echipe mixte ale celor două instituții s-au deplasat simultan la cele 13 stații de distribuție a apei potabile și au prelevat seturi de probe, care au fost transmise pentru analiză în laboratoare acreditate RENAR. Fiecare instituție a efectuat analizele independent, conform competențelor proprii.
Analizele probelor de apă au vizat parametri fizico-chimici: pH, conductivitate, turbiditate, clor rezidual liber, amoniu, nitriți, nitrați, cloruri totale, aluminiu și fier; microbiologici: bacterii coliforme, escherichia coli, enterococi, număr de colonii la 22°C și număr de colonii la 37°C.
„Rezultatele obținute confirmă că apa potabilă furnizată populației din județul Suceava este conformă și sigură pentru consum, respectând integral normele legale de calitate din punct de vedere chimic și microbiologic – cu o singură excepție. Excepția identificată este la stația de apă potabilă Roșu – Vatra Dornei”, a arătat prefectul de Suceava. Acesta a solicitat operatorului ACET SA Suceava luarea de măsuri imediate pentru remedierea neconformității identificate la stația menționată, în vederea restabilirii complete a parametrilor de calitate.
„Subliniem ferm că în toate celelalte 12 stații de distribuție apa potabilă este corespunzătoare pentru consum, nefiind identificate riscuri pentru sănătatea populației”, a precizat prefectul Traian Andronachi.