Caloriile au jucat întotdeauna rolul de inamic pentru persoanele care și-au dorit să aibă o siluetă de invidiat, iar menținerea unei evidențe a consumului acestora s-a dovedit a fi o adevărată provocare. Deși foarte multe produse alimentare au pe etichete trecut aportul de calorii, se pare că anumite grăsimi din mâncăruri au efect diferit față de ceea ce cercetătorii se așteptau.
Un studiu recent desfășurat la Universitatea din California a scos în evidență o serie de discrepanțe în ceea ce privește consumul de calorii. Se pare că deși ne putem calcula aportul de calorii zilnice pe care le consumăm, o parte din acestea se comportă diferit atunci când sunt ingerate, scrie Daily Mail.
Textura mâncărurilor pare să aibă un aport mult mai mare în ceea ce privește luarea în greutate, comparativ cu consumul banalelor calorii. Deși este cunoscut faptul că nu trebuie să consumăm mai mult de 2.000 de calorii pe zi, cercetătorii au descoperit că, în funcție de proveniența alimentelor, caloriile se pot manifesta diferit asupra corpului uman.
„Textura și consistența unui produs alimentar influențează practic câtă energie are nevoie corpul pentru a-l digera. Mâncarea ușoară și cea semi-preparată necesită un efort minim pentru a putea fi digerată, așa că vom folosi mai puține calorii pentru acest proces. De cealaltă parte, alimentele consistente au nevoie de o mai bună masticație, așa că va fi mai dificil pentru a fi digerate. Asta înseamnâ că vom folosi mai multe calorii pentru a le putea procesa”, explică Rick Miller, dietetician și purtător de cuvânt al Asociației Dietetice din Marea Britanie.
Mâncarea cât mai crudă forțează organismul să depună un efort în plus pentru a o digera, iar din acest motiv alimentele cât mai crude sunt indicate spre consum deoarece consumă mai multe calorii în procesul de digestie. Este dovedit faptul că mâncarea gătită foarte bine ușurează sarcina stomacului de a o digera, prin urmare corpul se va alege cu mai multe calorii.
Experții în alimentație sugerează o teorie conform căreia strămoșii noștri, care erau nevoiți să vâneze pentru a putea mânca, ar fi inventat gătitul parțial. În acest fel ei și-ar fi dat seama că mâncând gătit puteau alimenta corpul cu calorii mult mai repede. Rachel Carmody, cercetător de la Universitatea Harvard a demonstrat că prin gătire cartofii dulci oferă mai multe calorii consumatorului deoarece aceștia pot fi digerați mai repede de organism.
„Există foarte multe variabile atunci când vine vorba de calcularea exactă a caloriilor care intră în corp. Mâncărurile variază în aportul de calorii în funcție de felul în care sunt gătite. Poate deveni foarte greu pentru oricine să își calculeze caloriile pentru o masă variată datorită diverselor tipuri de alimente gătite”, spune Bridget Benelam, cercetător din cadrul Fundației de Nutriție din Marea Britanie.
Cercetătorii au mai descoperit faptul că și calitatea produselor pe care le consumăm contează foarte mult, pe de altă parte destul de multe persoane considerând că doar cantitatea poate conta în consum.
Zoe Harcombe, autorul cărții „The Obesity Epidemic”/”Epidemia obezității”, explică faptul că foarte multe persoane fac confuzie între cantitatea și calitatea produselor pe care le mănâncă. Astfel, produsele fast-food sau cele preparate la cuptorul cu microunde sunt cele mai nocive pentru organism, susține Harcombe, iar aceste tipuri de mâncăruri sunt din ce în ce mai preferate printre consumatorii din toată lumea.
Totodată, cercetătorii din domeniul nutriționist sugerează că veridicitatea informațiilor regăsite pe etichetele alimentelor lasă de dorit. Formula de calculare a caloriilor pentru alimentele existente în acest moment pe piață este extrem de învechită, fiind concepută cu 100 de ani în urmă de către un chimist, Willbur Olin Atwater. Probabil că ar fi cea mai mare greșeală pentru un consumator să creadă că aportul de calorii este asemănător pentru un aliment sau altul chiar dacă acestea au scris pe etichete valori asemănătoare.
Secretul în păstrarea unei siluete bune și evitarea unui număr mare de calorii care să ajungă în organism este reducerea acestora cu cel puțin 300 de unități în fiecare zi, sugerează Michael Rosenbaum, profesor la Universitatea Columbia din New York.