Persoanele care evită burgerii, înghețata și pizza în ideea că acestea îngrașă ar trebui știe că există anumite alimente nerecomandate în mod tradițional în curele de slăbire care pot ajuta la scăderea în greutate.
Carnea roșie
Carnea roșie fără grăsime este o bună sursă de proteine pentru persoanele care țin dietă. Chiar și burgerii sau chifteluțele se pot pregăti în varianta dietetică dacă se folosește mușchi de vită tocat. Aceasta este părerea dieteticianului Bonnie Gluck, de la New York Methodist Hospital, SUA.
„Carnea roșie slabă este o alegere potrivită pentru femeile car vor să slăbească”, spune aceasta. „Este o sursă excelentă de proteine. Digerarea ei durează mai mult, deci senzația de sațietate durează mai mult”, adaugă aceasta.
Un studiu australian la care au participat 100 de femei a scos la iveală faptul că persoanele supraponderale care au adoptat o dietă hipocalorică bogată în proteine provenite din carne roșie și lactate au slăbit mai mult decât cele care au urmat o cură de slăbire hipocalorică săracă în carne și mai bogată în carbohidrați. Proteinele pot reduce senzația de foame, a declarat autorul studiului, profesorul Manny Noakes, de la Commonwealth Scientific Industrial Research Organization din Adelaide, Australia.
Carnea trebuie să fie slabă în proporție de 97%, adică mai puțin de cinci grame de grăsimi pe porție: spată de vită, mușchi etc. Porțiile trebuie să fie normale, chiar dacă se consumă carne foarte slabă.
Înghețata
Un recent studiu suedez, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, indică faptul că femeile care consumă zilnic cel puțin o porție de lactate integrale se îngrașă mai greu decât cele care nu fac acest lucru. Cercetătorii nu au aflat cauza exactă, dar bănuiesc că este vorba de un compus din lapte, numit acid linoleic conjugat (ALC), care contribuie la scăderea în greutate.
Nu toate studiile susțin ideea potrivit căreia lactatele contribuie la scăderea în greutate. Însă sunt mai multe studiile care sprijină această idee decât cele care o combat. Cercetătorii cred că este vorba pur și simplu de faptul că lactatele integrale oferă o satisfacție mai mare. Variantele dietetice nu oferă satisfacție foarte mare, deci oamenii sunt tentați să consume cantități mai mari.
Gluck spune că din dieta zilnică nu trebuie să lipsească o bucățică de brânză, o înghețată sau un pahar cu lapte, mai ales pentru a acoperi necesarul de calciu și vitamina D. Oamenii trebuie, însă, să monitorizeze conținutul de grăsimi, care pot fi și saturate. Gluck recomandă zilnic două porții de lactate integrale și o a treia de lactate dietetice.
Ouăle
Potrivit unui studiu realizat de Centrul de cercetări biomedicale Pennington din Baton Rouge, Louisiana, femeile supraponderale care consumă ouă la micul dejun pierd de două ori mai multe kilograme față de cele care își încep ziua cu un colăcel. Proteinele din ouă reduc pofta de mâncare și, implicit, numărul zilnic de calorii consumate. În plus, ouăle conțin toți cei opt aminoacizi esențiali și nu au efecte negative asupra inimii așa cum se credea până de curând. Ouăle se consumă, de obicei, la micul dejun pentru a beneficia din plin de calitățile lor, sau la prânz, în combinație cu legume. Omletele se fac utilizând un gălbenuș la trei albușuri (un albuș are doar 16 calorii, în timp ce gălbenușul are 72). Combinația de ouă și brânză nu este una fericită.
Pizza
Pizza se poate consuma dacă este realizată din blat foarte subțire, obținut din făină integrală, legume, precum ardei, anghinare și broccoli, și mozzarella. Ca și proteinele, fibrele sunt digerate mai greu, deci senzația de sațietate durează mai mult, spune Gluck. O felie medie de pizza cu legume și carne slabă, precum puiul la grătar, conține 200 – 250 de calorii. Pizza coaptă cu ulei, cea acoperită cu cârnați sau salam și cea care conține prea multă brânză trebuie evitate.
Șunca preparată din spata de porc
Spata este una din cele mai slabe părți ale porcului, conținând cu 66% mai puțină grăsime decât alte tipuri de șuncă. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Purdue a scos la iveală faptul că femeile care au o dietă bogată în carne slabă de porc și alte surse de proteine pierd mai mult din masa adipoasă decât cele care au adoptat o dietă hipocalorică săracă în carne de porc. La fel ca și la celealte alimente menționate mai sus, satisfacția este mult mai mare și senzația de sațietate se păstrează mai mult timp. Șunca de porc poate fi înlocuită cu șunca de curcan sau alt tip de proteină slabă și se poate combina cu salată, roșii și o chiflă din făină integrală sau cu o salată. Șunca nu se prăjește în ulei.