Oamenii de știință sunt puși în fața unei dileme delicate, întrucât studii recente au arătat că este posibil ca alimentația sănătoasă să afecteze fertilitatea femeilor. Rezultatele studiilor sunt cel puțin îngrijorătoare, întrucât, potrivit acestora, consumul zilnic de alimente bogate în fibre – baza alimentației sănătoase, potrivit nutriționiștilor – poate reduce șansele unei femei de a rămâne însărcinată.
În urma unei serii de experimente, cercetătorii au constatat că alimente precum pâine integrală sau pastele făcute din făină integrală pot afecta negativ echilibrul hormonal al doamnelor și domnișoarelor. Prin urmare, cu cât este mai mare cantitatea de astfel de alimente consumată, cu atât sunt mai mici nivelurile de hormoni vitali pentru procesul de reproducere.
Concluziile au fost trase de un grup format de oameni de știință de pe întreg teritoriul Statelor Unite, în urma monitorizării, timp de doi ani, a unui eșantion de 250 de femei cu vârste situate în limitele considerate ideale pentru a rămâne însărcinate.
S-a constatat nu doar că nivelul de hormoni a scăzut direct proporțional cu creșterea cantității de fibre consumate, ci și faptul că din cauza acestui regim alimentar fenomenul numit anovulație (lipsa ovulației în timpul ciclului menstrual) a fost înregistrat mai des în rândul femeilor monitorizate. Se știa și înainte faptul că anovulația apare atunci când nivelul de hormoni scade din cauza activității fizice intense, a anxietății și a stresului, însă studiul realizat de cercetătorii americani este probabil primul care atrage atenția asupra pericolelor pe care le poate genera o dietă sănătoasă în acest sens.