Riscul unei femei de a se îmbolnăvi de cancer la sân crește semnificativ după vârsta de 30 de ani, însă apariția bolii poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos, în care alimentația joacă rolul cel mai important.
Statisticile spun că majoritatea cazurilor de cancer mamar apar după vârsta de 50 de ani, însă prevenirea acestei boli necruțătoare poate începe din timp, înainte de atingerea acestui prag. Odată trecute de 30 de ani, toate femeile ar trebui să înceapă să se protejeze, mai ales pentru că există o serie de factori declanșatori ai bolii care nu pot fi controlați, printre aceștia numărându-se „dosarul” medical al familiei, înaintarea în vârstă și chiar simplul fapt de a fi femeie. Tocmai de aceea, doamnelor și domnișoarelor le este recomandată să își ajusteze din timp stilul de viață, în scopul prevenirii apariției cancerului la sân, iar primii pași ce trebuie făcuți în această direcție sunt menținerea siluetei și alegerea cu atenție a alimentelor și băuturilor consumate zilnic. Iată ce puteți face pentru a vă crește șansele de a fi sănătoasă cât mai mult timp posibil.
Consumați grăsimi cu moderație
Un studiu clinic experimental, efectuat pe un grup de femei aflate la menopauză, bolnave de cancer mamar în stadiu incipient, a scos la iveală faptul că în cazul pacientelor care adoptau un regim alimentar cu conținut mic de grăsimi, riscul de recurență a bolii era mult mai mic. În plus, după primul an al studiului clinic, respectivele paciente slăbiseră în medie 1,8 kilograme, în timp ce femeile care consumau mai multe grăsimi se îngrășaseră în medie cu o jumătate de kilogram. Pentru că procesul de îngrășare este asociat cu recurența cancerului mamar și cu rate mai mici de supraviețuire, cel mai probabil beneficiul-cheie pe care îl aduce dieta săracă în grăsimi este chiar procesul de slăbire pe care îl încurajează. Prin urmare, supravegherea aportului de grăsimi poate preveni îngrășarea, ceea ce reprezintă o strategie importantă în lupta împotriva cancerului la sân.
Optați pentru produsele pe bază de soia
În țări asiatice, precum China și Japonia, unde alimentele pe bază de soia se consumă în mod obișnuit, rata îmbolnăvirii de cancer la sân este printre cele mai scăzute din lume. În urma analizării în detaliu a 18 studii individuale, s-a constatat că alimentele din soia, ca de exemplu tofu și granulele de soia, reduc riscul apariției cancerului. În schimb, nu este cazul să vă lăsați tentate de suplimentele alimentare pe bază de soia. Nutriționiștii avertizează că dozele mari de fitoestrogen de soia, o substanță care se găsește în aceste suplimente alimentare, pot avea același efect ca estrogenul, prin urmare pot genera modificări care ar putea declanșa cancerul.
Nu neglijați fructele și legumele
Rezultatele experimentelor făcute pentru a descoperi dacă fructele și legumele combat cancerul au fost dezamăgitoare, însă se știe că o dietă bogată în fructe și legume contribuie la menținerea siluetei, fapt care, în lumina celor spuse anterior, contribuie indirect la prevenirea cancerului la sân. În urma diverselor studii și experimente s-a constatat că femeile care mănâncă zilnic cinci porții de fructe și legume reduc la jumătate riscul de a se îmbolnăvi. Prin urmare, fructele și legumele nu fac deloc rău și pot fi chiar de ajutor în combaterea bolii.
Beți cât mai puțin alcool
Medicii și nutriționiștii țin să avertizeze că și un singur pahar de alcool băut pe zi crește riscul de apariție a cancerului la sân. Deși se știe că alcoolul consumat cu moderație poate aduce beneficii sănătății inimii (un lucru destul de important, ținând cont de faptul că bolile cardiace sunt cauza mai multor decese decât cancerul), e bine să reevaluați ideea de a bea alcool, mai ales dacă în cazul dumneavoastră există și alți factori de risc în ceea ce privește cancerul. Limitați-vă la un pahar de alcool, pentru că mai mult ar dăuna sănătății în general, iar dacă în familie au existat cazuri de cancer mamar, ar fi bine să renunțați la alcool.
Mențineți-vă silueta și faceți mișcare
Potrivit specialiștilor, dacă reușiți să nu vă îngrășați excesiv se poate spune că ați luat deja una dintre cele mai importante măsuri pentru a reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului la sân. Menținerea unei greutăți normale presupune echilibrarea unei alimentații sănătoase cu un program regulat de exerciții fizice. Rezultatele unui studiu efectuat pe un eșantion de 100.000 de femei au arătat că femeile care fac sport sau urmează exerciții fizice sunt mai puțin expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer mamar, comparativ cu cele sedentare. Explicația științifică pentru recomandarea de a face mișcare este că exercițiile fizice pot reduce nivelul hormonilor responsabili pentru declanșarea bolii.