Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni a obținut, în anul școlar trecut, Acreditare Erasmus în domeniul Educației și Formării Profesionale valabilă până în decembrie 2027. Aceasta a făcut posibil ca numeroși elevi ai acestei școli să beneficieze de stagii de formare prin programe europene pe domeniile turism și alimentație, informatică, industrie alimentară, mecanică.
Astfel, în acest an școlar, respectiv al doilea an al Acreditării VET, 21 elevi au efectuat stagii de pregătire practică la agenți economici din străinătate, două cadre didactice s-au format în activități de job shadowing și 10 elevi au participat la competiții internaționale.
În perioada 1-12 aprilie 2024, 7 elevi de clasa a XI-a, de la specializarea informatică, au efectuat un stagiu de practică de două săptămâni, având ca partener de practică firma Andagrananet, Granada, Spania. Elevii au dobândit cunoștințe și abilități practice privind crearea de pagini web și prelucrarea informației în format digital.
La doar câteva zile distanță, în perioada 24-26 aprilie 2024, un alt grup de 10 elevi (clasa a X-a, a XI-a și a XII-a), de la Colegiul „Vasile Lovinescu”, a participat la „Târgul Internațional al Firmelor de Exercițiu, de la Plovdiv” – Bulgaria. Târgul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, prin intermediul acestuia încercându-se simularea unei activități desfășurate de către o firmă reală. Elevii fălticeneni s-au prezentat cu două firme de exercițiu: FE Party People SRL, având ca obiect de activitate servicii de organizare de evenimente, și FE Healthy Lifestyle SRL, ce are ca obiect principal de activitate colectarea, prelucrarea și comercializarea fructelor și plantelor medicinale organice sub forma ceaiurilor, siropurilor, dulcețurilor, fructelor uscate.
De asemenea, în perioada 13-24 mai 2024, 8 elevi de clasa a X-a de la specializarea turism și alimentație și 6 elevi de clasa a X-a de la specializarea industrie alimentară au efectuat un stagiu de practică de două săptămâni în Braga, Portugalia.
Elevii de la specializarea Tehnician hotelier au dobândit cunoștințe și abilități practice privind organizarea serviciului de front-office, organizarea activităților în cadrul departamentelor Floor, Food, de întocmire a documentelor contabile primare specifice diverselor compartimente ale hotelului, de utilizare de produs informatic și de prelucrare a informației în format digital, de etică, comunicare și comportament profesional, competențe valabile în serviciile de turism la nivel european. Elevii de la specializarea industrie alimentară au dobândit cunoștințe privind organizarea secțiilor de patiserie, materii prime și auxiliare folosite la obținerea produselor de patiserie, tehnologia produselor de patiserie internaționale.
Povestea Erasmus va continua la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni și în anul școlar următor, când elevi de la specializările informatică, turism și alimentație, industrie alimentară și mecanic vor efectua stagii de practică la agenți economici din străinătate.
Liana SĂVESCU-GHENGHEA