Acizii grași omega-3, renumiți pentru efectele lor benefice asupra sistemului cardiovascular, joacă un rol determinant și regularizarea greutății corporale și a metabolismului, potrivit unui studiu publicat, duminică, în revista științifică Nature, informează AFP.
Mutația unei gene – „GPR120” – crește cu 60% riscul de apariție a obezității la oameni, potrivit unui studiu realizat de o echipă internațională de cercetători, coordonată de Philippe Froguel, profesor la CNRS-Pasteur și Imperial College din Londra. Studiul a evidențiat pentru prima dată rolul cheie jucat de acizii omega-3 în regularizarea greutății și a metabolismului.
Gena GPR120 produce în mod obișnuit receptorul celular pentru acizii grași nesaturați precum omega-3, care se găsește mai ales în carnea de pește și în fructele uscate.
Șoarecii purtători ai genei alterate, supuși unui regim bogat în grăsimi și în zahăr, au devenit obezi mult mai repede decât șoarecii care nu prezentau acea mutație. Ei au dezvoltat diabet și o masă suplimentară de grăsime în jurul ficatului, fenomene comparabile cu cele întâlnite la persoanele obeze și care pot conduce la apariția unor boli precum ciroza și ateroscleroza accelerată.
În paralel, cercetătorii au secvențiat gena GPR120 și au descoperit o mutație – R270H – pe care au analizat-o apoi pe un eșantion de 14.500 de persoane obeze.
Această mutație, prezentă la 3% dintre obezi, dezactivează total receptorul pe care îl posedă celulele din anumite organe precum ficatul și intestinul și mărește cu 60% riscul de apariție a obezității.
În mod normal, activat de prezența grăsimilor, receptorul dependent de gena GPR120 stimulează producția de insulină și secreția hormonilor de sațietate care suprimă apetitul. Printre acești hormoni se numără GLP1, folosit ca medicament în tratamentul contra diabetului.
Studiu
Acizii omega-3 joacă un rol determinant în regularizarea greutății corporale
