Stațiunea Vatra Dornei găzduiește pe Pista de sanie „Bucovina”, în perioada 21-23 ianuarie, a treia etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală.
Etapa de Cupă Mondială de sanie pe pistă naturală din stațiunea suceveană este organizată de către Federația Internațională de Sanie (FIL) și Federația Română de Bob și Sanie (FRBS), în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, Primăria municipiului Vatra Dornei și Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei (CSI Vatra Dornei). În aceste zile, factorii implicați depun un efort deosebit pentru a asigura amenajarea pârtiei și pentru a oferi o calitate a gheții cât mai bună. În anii trecuți, la etapele de Cupă de Mondială din Bucovina au participat sportivi din 15-20 țări, întrecerea fiind dominată de sanierii din Italia, Austria și Rusia.
Sportivii sunt așteptați la Vatra Dornei miercuri, 19 ianuarie, urmând ca în după-amiaza zilei de joi să aibă loc ședința tehnică și o întâlnirea (ora 19,00) a oficialităților locale cu conducerea Federației Internaționale de Sanie, Federației Române de Bob și Sanie și reprezentanții echipelor țărilor participante la competiție.
Programul oficial al competiției începe vineri, 21 ianuarie, la ora 09:30, cu antrenamentele la simplu masculin, feminin, calificările la simplu masculin și feminin, antrenamentul la proba de dublu și calificările la dublu. Potrivit programului publicat de Federația Internațională de Sanie, zilele de concurs sunt sâmbătă și duminică. Sâmbătă, 22.01.2021, de la ora 10,00 este programată etapa a III-a de Cupa Mondială sanie simplu masculin – manșa I de concurs, de la ora 12.00 va avea loc manșa a II-a, urmată de ceremonia acordării buchetelor de flori și cea de premiere a participanților la etapa a III-a a Cupei Mondiale, proba de simplu masculin.
Duminică, 23 ianuarie, la ora 10,00, se va da startul la Cupa Mondială sanie dublu – manșa I de concurs, urmată, jumătate de oră mai târziu, de Cupa Mondială sanie feminin – manșa I de concurs. La ora 11,30 se va da startul manșei a II-a de concurs în proba de dublu, după care va avea loc festivitatea de înmânare abuchetelor de flori și cea de premiere a participanților la etapa a III-a a Cupei Mondiale, proba de dublu. Competiția va fi încheiată cu manșa a II-a de concurs în proba de simplu feminin și festivitatea de premiere a sportivelor care vor urca pe podiumul de premiere.În funcție de temperaturile înregistrate în orașul stațiune și pentru a proteja gheața, o parte din probele de concurs se pot desfășura la alte ore, decizia urmând a fi luată în funcție de situație de oficialii Federației Internaționale de Sanie.
Cu siguranță și în acest an competiția va fi una extrem de strânsă, dar și foarte spectaculoasă pentru publicul prezent, deoarece pe pârtia de la Vatra Dornei se vor întrece cei mai titrați sportivi la această disciplină, printre care se numără și campionii mondiali și europeni. Prima etapă din acest sezon a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală a avut loc la Umhausen, Austria, în perioada 7-9 ianuarie, iar a doua are loc în aceeași stațiune austrică în acest weekend (14-16 ianuarie).
Un eveniment unic în România
Evenimentul sportiv găzduit săptămâna viitoare de stațiunea Vatra Dornei este unic în România, țara noastră fiind gazdă din anul 2013 pentru competițiile de sanie pe pistă naturală.
În România, sania se practică în aproximativ 20 de cluburi sportive, dintre care două în Vatra Dornei (CSI și CSS), sportivii români participând în circuitul Cupei Mondiale din anul 2009, cele mai bune rezultate fiind obținute de lotul de sanieri pregătit de profesorul pensionar Octavian Pungovschi, fost director al Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, singurul antrenor din România în sporturile de iarnă și printre puținii din toate ramurile sportive care a condus în competiții internaționale echipa națională la trei discipline sportive diferite: lotul olimpic de schi fond feminin în 1984, lotul național de skeleton masculin și feminin, seniori și juniori 2006 și lotul național de sanie pe pistă naturală seniori, masculin și feminin, care în anul 2017 a ocupat locul IV la Campionatul Mondial de sanie pe pistă naturală.
Pista de sanie de la Vatra Dornei
Pista de sanie naturală din Vatra Dornei, cu o lungime de 1,1 kilometri și 13 viraje, singura de o asemenea anvergură din România și singura din Europa de Est omologată internațional, a fost construită în anul 2012. Începând cu sezonul de iarnă 2012-2013 pista nou-construită în nord-estul României a intrat în circuitul internațional de sanie pe pistă naturală, aici desfășurându-se mai multe etape de Cupă Mondială, Cupă Europeană, un Campionat Mondial de Juniori (2014) și primul Campionat Mondial de seniori organizat vreodată în România în sporturile de iarnă, în 2017. Prima medalie pentru sania de pistă naturală este obținută de România în 2015, la Cupa Mondială. Un an mai târziu, Maria Mazilu, reprezentanta Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, sportivă pregătită de Octavian Pungovschi, obține prima medalie de aur pentru România la Campionatul Mondial de skeleton starturi.
Succesul edițiilor din anii trecuți ale Cupei Mondiale organizate la Vatra Dornei l-au ajutat pe Octavian Pungovschi să obțină organizarea de competiții internaționale până în anul 2020. După un an de pauză (2021), anul acesta, Delia Andreea Ivaș, directoarea Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, primarul Ilie Boncheș și viceprimarul Marius Rîpan doresc să reintre în lumea bună a Cupei Mondiale de sanie menținând ridicată ștacheta organizării competiției.