Pârtia Bucovina din Vatra Dornei, cunoscută în lumea sporturilor de iarnă pentru gradul ridicat de dificultate, a găzduit, în perioada 21-23 ianuarie, a treia etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală din acest sezon. Cei peste 1.000 de metri ai pârtiei au fost parcurși de sportivi din Austria, Belgia (reprezentată de japonezi care concurează pentru această țară), Brazilia, Cehia, Germania, Italia, Kazahstan, Polonia, Rusia, Ucraina, Statele Unite ale Americii. România a fost reprezentată de doi sportivi, Cezar-Mihai Joldescu și Mitică Lupu.
Proba de simplu masculin, un spectacol pe gheață cu multe surprize în clasament
În probele de simplu, masculin, bătălia pentru un loc pe podium s-a dat între reprezentanții Austriei și Italiei, care au reușit să ocupe primele cinci locuri ale clasamentului general după cele două manșe. Surpriza a venit de la ocupantul poziției a doua în ediția de anul trecut a Cupei Mondiale, Alex Gruber (Italia), și ocupantul primului loc după primele două etape din acest sezon cu 185 de puncte, la egalitate Thomas Kammerlander (Austria). Favorit al cursei, Alex a câștigat prima manșă cu un timp de 1 minut, 14 secunde, 21 sutimi, urmat de Kammerlander cu un timp de 1:14.31. Deși se contura o victorie clară pentru Alex Gruber, tânărul de 29 de ani, care a devenit campion mondial pentru prima dată la Vatra Dornei, în anul 2017, nu a reușit să își păstreze avantajul, astfel încât manșa a doua a fost una sub așteptări pentru italian, la finalul etapei (în urma cumulării timpilor din cele două coborâri) ocupând poziția a patra, în timp de Thomas Kammerlander s-a clasat pe locul I cu un timp total cumulat de 2 minute, 26 secunde 44 sutimi
O surpriză frumoasă a făcut italianul Patrick Pigneter, un sanier care are la Vatra Dornei mulți fani și care a urcat de mai multe ori pe prima treaptă a podiumului în stațiunea din Bucovina. Cu 110 puncte Patrick ocupa locul 4 în clasamentul general, dar încurajat de suporterii de lângă mantinelă și cu o concentrare maximă, a reușit să ocupe la final poziția a doua, cu toate că după prima manșă ocupa locul cinci, la o secundă și 25 sutimi față de ocupantul primului loc. Patrick Pigneter a urcat pe podium pentru prima dată în acest sezon, riscând foarte mult în manșa a doua, când a avut ca principiu „totul sau nimic”. Kammerlander, care a coborât după Pigneter, și-a arătat din nou clasa, reușind să gestioneze un miniavans la linia de sosire de 0,05 secunde față de italian. Kammerlander a recunoscut că nu se aștepta la o victorie, sărbătorind a doua victorie a sezonului în a treia cursă și cea de-a 23-a victorie la Cupa Mondială.
„Aceste decalaje mici pun o presiune foarte mare pe mine, dar sunt foarte fericit că am reușit să câștig aici. Este un decalaj foarte mic pentru etapa de la Deutschnofen, din 28 – 30 ianuarie, pentru că Gruber și Pigneter sunt favoriți acolo”, a precizat Thomas Kammerlander după cursă.
„Nu am idee de ce am fost atât de lent în a doua rundă. Nu poți pierde un avantaj atât de mare, trebuie să-mi acord timp să mă uit la coborâre și să văd unde am greșit”, a declarat Alex Gruber.
România, reprezentată de doi sanieri începători
Față de edițiile precedente, când lotul țării noastre era format din sportivi cu experiență și care ne aduceau și medalii, anul acesta România a fost reprezentată de doi sanieri începători, diferența dintre competitorii autohtoni și liderii clasamentului mondial fiind evidentă. După prima manșă Cezar-Mihai Joldescu și Mitică Lupu au ocupat locurile 26 și 27, la o diferență de 59 secunde, respectiv 2 minute și 36 de secunde față de lider. Cezar-Mihai Joldescu a fost și singurul sportiv care a abandonat în manșa secundă. În al doilea viraj, s-a lovit de mantinelă, iar sania s-a rupt. Mitică Lupu a ajuns la final, ocupând poziția 22 după cele două manșe. El a precizat că s-a apucat de acest sport în urmă cu doar 3 luni, după ce l-a abandonat în urmă cu câțiva ani când a început studiile universitare.
„Sunt nemulțumit de evoluția mea, am luat mai multe mantinele și am pierdut din viteză. Nu am putut forța, sunt abia la a 4-a coborâre de când m-am apucat de sport”, a precizat Mitică Lupu.
Evelin Lanthaler a câștigat detașat competiția de simplu, feminin
Nici întrecerea feminină nu a fost lipsită de o surpriză, care a venit chiar în faza calificărilor. Rusoaica Ekaterina Lavrenteva, câștigătoare a mai multor ediții ale Cupei Mondiale și a Campionatului Mondial 2014/2015, s-a accidentat ușor, fiind nevoită să abandoneze cursa.
La simplu feminin, Evelin Lanthaler (Italia) merge din victorie în victorie. Campioana mondială a sărbătorit a treia victorie în a treia cursă a sezonului, câștigând detașat cu 2 minute, 29 secunde, 45 sutimi. A fost urmată de coechipiera sa Greta Pinggera (ITA), cu un timp de 2:30.74. Locul trei a revenit campioanei mondiale de juniori Lisa Walch din Germania.
„Astăzi sunt deosebit de mulțumită pentru că am reușit să câștig cu un avantaj lejer față de colega mea, Greta. M-am răzbunat pentru locul doi obținut la ultima etapă de Cupă Mondială de aici”, a explicat Lanthaler după cursă.
În clasamentul general al Cupei Mondiale, Lanthaler are 300 de puncte, urmată de Walch pe locul doi, cu 240 de puncte, și Pinggera, pe locul trei, cu 225 de puncte.
România nu a avut nici o reprezentantă la această probă.
Patrick Pigneter/Florian Clara, o forță în proba de dublu de câțiva ani
Proba de dublu, una dintre cele mai spectaculoase, a reunit la linia de start doar cinci echipaje, din Italia, Rusia (2 echipaje), Austria și Ucraina, echipajul Ceh Tomas Hasek – David Rydl nemaiputând participa după accidentarea lui David Rydl în manșa a doua a calificărilor în proba de simplu masculin.
La fel ca și în proba de simplu feminin, victoria a revenit Italiei, echipajul Patrick Pigneter/Florian Clara (ITA) fiind o forță în proba de dublu de câțiva ani. Pe pista „Bucovina”, campionii mondiali și-au sărbătorit a treia victorie a sezonului în a treia cursă. Veteranii întrecerii au stabilit un timp foarte bun în prima rundă, 1:18.88, iar în finală al doilea cel mai rapid timp le-a fost suficient pentru a câștiga etapa în 2:38.03 minute. Rușii Aleksandr Egorov/Ivan Rodin au terminat pe locul doi la doar 0,63 secunde în urmă, în fața verilor lor Fabian și Simon Achenrainer (AUT). Cei doi au atins mantinela în a doua rundă, Simon Achenrainer având dureri la piciorul stâng și neputând participa la festivitatea de premiere. Sportivul va fi examinat din nou în Austria, dar cel mai probabil această accidentare nu ar trebui să le creeze probleme celor doi sanieri pentru un nou start în etapa din weekendul viitor, la Deutschnofen/Nova Ponente (ITA).
„Este foarte frumos să câștigi aici, la Vatra Dornei, pentru că pista este întotdeauna o provocare. A doua rundă a noastră nu a fost complet impecabilă, așa că suntem foarte mulțumiți de victorie”, a spus Patrick Pigneter după a treia victorie a sezonului.
Pigneter/Clara conduc clasamentul general cu 300 de puncte, urmați de Achenrainer/Achenrainer pe locul doi, cu 225 de puncte, și rușii Pavel Porshnev/Ivan Lazarev (155 puncte), care nu au participat la Vatra Dornei.
Premii speciale acordate de Primăria Vatra Dornei și Federația Internațională de Sanie
Primarul Ilie Boncheș a oferit din partea administrației locale premii speciale vicepreședintelui Federației Internaționale de Sanie, Harald Steyrer, conducerii Detașamentului de Jandarmi Vatra Dornei, Detașamentului de Pompieri Vatra Dornei, Poliției Municipale, Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” din Vatra Dornei. Viceprimarul Marius Rîpan le-a oferit un premiu directorului Federației Internaționale de Sanie Andreas Castiglioni și directorului Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, Delia Andrea Ivaș, precum și un premiu special profesorului Octavian Pungovschi, cel care a adus pentru prima oară o etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală la Vatra Dornei și care în fiecare an, cât a fost director la CSI Vatra Dornei s-a ocupat de buna pregătire a pârtiei și de organizarea impecabilă a competiției, având uneori un inamic imprevizibil, temperaturile ridicate. Octavian Pungovschi a fost primit în zona de decernare a premiului în aplauzele reprezentanților Federației Române de Bob și Sanie și ai Federației Internaționale de Sanie. Și reprezentatul Federației Internaționale de Sanie, Andreas Castiglioni, i-a oferit un premiu lui Mihai Lutaniuc, cel care s-a ocupat de pregătirea pârtiei „Bucovina”.
Federația Internațională de Sanie se va întoarce la Vatra Dornei
„La finalul acestei ediții de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală de la Vatra Dornei, am onoarea de a rosti câteva cuvinte din partea Federației Internaționale de Sanie. În primul rând felicitări sportivilor pentru performanță, dar și dumneavoastră, dragi prieteni, pentru această disciplină de care ați dat dovadă în vremurile acestea dificile ale pandemiei.
Mulțumiri Federației Române de Bob și Sanie pentru buna cooperare de foarte mulți ani la această disciplină sportivă. Mulțumiri speciale doamnei Sorina Țicu, cea care a fost șef al pârtiei și al organizării și s-a preocupat ca totul să fie bine pus la punct pentru a avea un concurs la cel mai înalt nivel. Mulțumesc din suflet tutor celor care au muncit în cadrul Comitetului de organizare, pentru că au reușit o treabă foarte bună, un succes remarcabil pentru modul în care a fost pregătit acest concurs. Mulțumim și demnitarilor publici, în frunte cu domnul primar Ilie Boncheș, care ne-au ajutat foarte mult. Colegii din România sunt colegi foarte importanți ai Federației Internaționale de sanie și pentru că ne susțin în fiecare an pot spune cu siguranță că ne vom întoarce la Vatra Dornei”, a precizat vicepreședintele Federației Internaționale de Sanie, Harald Steyrer.
Harald Steyrer a înmânat trofeul Federației, ca semn de apreciere din partea instituției pe care o reprezintă, primarului Ilie Boncheș și colegilor săi de la primărie.
Etapa de Cupă Mondială de sanie pe pistă naturală din stațiunea suceveană a fost organizată de Federația Internațională de Sanie (FIL) și Federația Română de Bob și Sanie (FRBS), în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, Primăria municipiului Vatra Dornei și Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei (CSI Vatra Dornei).
Clasament simplu masculin
1. Thomas Kammerlander (AUT) 2:26.44 minute
2. Patrick Pigneter (ITA) +0.05 secunde
3. Florian Clara (ITA) +0.18 secunde
Clasament simplu feminin
1. Evelin Lanthaler (ITA) 2:29.45 minute
2. Greta Pinggera (ITA) +1.29 secunde
3. Lisa Walch (GER) +2.80 secunde
Clasament dublu
1. Patrick Pigneter/Florian Clara (ITA) 2:38.03 minute
2. Aleksandr Egorov/Ivan Rodin (RUS) +0.63 secunde
3. Fabian Achenrainer/Simon Achenrainer (AUT) +1.58 secunde