Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou este de secole un moment de mare bucurie pentru credincioșii de pe aceste meleaguri și nu numai. Aducerea cinstitelor sale moaște de la Cetatea Albă la Suceava „încă din zorii constituirii statului medieval românesc de la răsărit de Carpați și recunoașterea acestui sfânt ca protector al întregii Moldove” a reprezentat, începând cu înscrierea în filele cronicilor a secolului al XV-lea, momente luminoase în istoria acestui ținut binecuvântat de Dumnezeu.
În perioada 21-24 iunie 2025, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” este îmbrăcată în veșminte luminoase, cu prilejul cinstirii liturgice a ocrotitorului ei. La Catedrala Arhiepiscopală din Suceava evenimentele sunt în plină desfășurare, pentru ca pelerinii care sosesc în aceste zile să trăiască duhovnicește emoția întâlnirii mult așteptate cu cel care s-a făcut pildă de mărturisire a credinței în Mântuitorul Hristos.
Pomenit în data de 2 iunie, tânărul neguțător din Trapezunt ce s-a înveșnicit prin curajul său este sărbătorit prin tradiție și la data de 24 iunie, zi care rememorează aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei cu peste șase veacuri în urmă.
În acest an, 2025, hramului Sfântului Ioan cel Nou i-au fost dedicate patru zile în care, la mănăstirea care adăpostește moaștele sale, se desfășoară numeroase evenimente religioase, culturale și artistice, menite să aducă bucurie și mângâiere în sufletele celor care vin să îl cinstească pe întâiul sfânt ocrotitor al Moldovei.
O atenție deosebită a fost acordată împodobirii baldachinului în care va fi așezat în această perioadă neprețuitul odor al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Decoratori floriști au pregătit și împletit cu măiestrie mii de flori, între care crini, trandafiri și crizanteme, podoabe care prin frumusețea lor aduc aminte de virtuțile preaalese pe care le-a cultivat în scurta sa viață cel ce Bisericii s-a făcut întărire și credincioșilor laudă.
Manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” au început sâmbătă dimineață, 21 iunie 2025, cu săvârșirea slujbei Acatistului alcătuit în cinstea ocrotitorului. Au urmat scoaterea în procesiune din lăcașul de cult a raclei în care sunt păstrate moaștele Marelui Mucenic și așezarea acesteia pentru închinarea pelerinilor în baldachinul special pregătit, sub teii din curtea așezământului monahal, în fața clisiarniței pe zidurile căreia sunt ilustrate scene din timpul martiriului său.
La finalul procesiunii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a punctat modul în care Marele Mucenic Ioan cel Nou răsplătește osteneala întregului Centru Eparhial și a obștii monahale care, dimpreună cu autoritățile locale și voluntarii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, au pregătit toate cele de trebuință ca bucuria întâlnirii cu sfântul drag sufletului celor de pe aceste meleaguri, neîncetat mijlocitor înaintea Preasfintei Treimi, să fie deplină.
A urmat un eveniment special, oficierea Tainei Sfântului Maslu la izvorul Sfântului Ioan cel Nou, aflat în Parcul Șipote, în imediata apropiere a lăcașului de cult, a Cetății de Scaun a Sucevei și a Muzeului Satului Bucovinean. Clericii, alături de pelerini, au plecat în procesiune, cu prapuri și cruci, spre izvorul care a apărut sub locul în care era așezată racla cu moaștele Sfântului Ioan în biserica mare a mănăstirii, înainte de a se începe lucrările de restaurare. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, se dorește a fi reînviată o veche tradiție a așezământului monahal, aceea de a veni în ajunul sărbătorii hramului la izvorul Sfântului Ioan pentru a fi săvârșită Taina Sfântului Maslu, slujbă prin care se înalță rugăciuni spre mijlocirea harului pentru primirea vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor. Din soborul slujitor, condus de arhim. Teofil Isopescu, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, au făcut parte îndrumători duhovnicești ai obștilor așezămintelor monahale din munții Bucovinei și nu numai.
Pelerinii veniți în cea dintâi zi dedicată în acest an sărbătorii Aducerii moaștelor Marelui Mucenic Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei au dus mulțumire pentru toate binefacerile pe care, prin mijlocirea sfântului înaintea Tronului Preasfintei Treimi, Preamilostivul Dumnezeu le-a revărsat asupra lor și a familiilor lor și, cu lacrimi în ochi, au înălțat rugăciuni pentru pace și pentru liniște sufletească.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din dimineața zilei de luni, 23 iunie 2025, va fi săvârșită sub protia Preasfințitului Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. De la ora 18:00 va avea loc un alt moment artistic deosebit, devenit deja tradiție în ajunul hramului, concertul de muzică bizantină, în cadrul căruia vor cânta Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale și Grupul Psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Arhiepiscopale din Huși, iar invitat special va fi pr. Vlad Roșu, slujitor al Catedralei „Sfântul Spiridon” Nou din București.
După încheierea concertului, pe scena amenajată în incinta ansamblului monastic va avea loc slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, urmată de Sfânta Liturghie de noapte, oficiată în paraclisul Catedralei Arhiepiscopale.
Marți, 24 iunie 2025, când este pomenită aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Din soborul slujitor vor face parte Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Programul hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” va continua cu Parastasul Voievozilor, slujbă de pomenire a domnilor Moldovei, care va avea loc în Cetatea de Scaun a Sucevei, săvârșit la ora 16.00.
Sărbătoarea se va încheia cu slujba de priveghere în cinstea Sfântului Ioan de la Râșca și Secu, harnic lucrător în ogorul Domnului după modelul Martei și Mariei, râvnitor ostaș al Duhului și bun chivernisitor al darurilor dumnezeiești, care s-a distins prin înțelepciunea faptei și a cuvântului, ctitorind sfinte lăcașuri și semănând fără odihnă virtuțile creștine în pământul Moldovei.
Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou sunt transmise în direct pe paginile oficiale de Facebook și YouTube ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și partenerilor media.
În aceste zile de sărbătoare pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, credincioșii sunt așteptați în număr mare pentru a se închina la racla cinstitelor moaște ale sfântului mare făcător de minuni și grabnic ajutător.
Irina URSACHI




