Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 19 (5226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: N-am decis dacă intru în cursa prezidenţialelor; desemnarea lui Antonescu a fost necesară

Vineri, 25 Ianuarie 2013 (16:21:57)

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că nu a decis încă dacă va intra în cursa pentru nominalizarea drept candidat PNL la prezidenţiale, menţionând că desemnarea lui Crin Antonescu în 2012 a fost necesară, însă ar putea exista şi alte persoane potrivite profilului de candidat.

Tăriceanu a fost întrebat dacă intenţionează să candideze la eventualele alegeri interne din PNL pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale. "Nu m-am decis încă, având în vedere că alegerile prezidenţiale urmează să fie organizate peste doi ani şi cred că o desemnare a candidatului de pe acum este cu totul şi cu totul prematură", a spus fostul lider al PNL.

"Decizia fundamentală pe care USL a luat-o a fost aceea de a sprijini şi de a propune în final în cazul victoriei în alegeri un prim-ministru din partea PSD şi un preşedinte din partea PNL. Nu cred că aţi uitat că a existat şi o decizie la nivelul USL, în urma unui congres care s-a ţinut în vara anului trecut privitoare la aceste nominalizări. Eu cred că acest lucru era necesar în contextul politic de atunci, şi anume în contextul politic în care se prefigura o posibilă suspendare a preşedintelui urmată de alegeri pentru Preşedinţie. Ca atare, cred că această alegere politică cred că a fost potrivită atunci şi necesară pentru a nu ne trezi într-un gol de decizie politică", a susţinut Tăriceanu despre Antonescu.

În ceea ce priveşte respectarea deciziei USL privind susţinerea lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale, Tăriceanu a menţionat că în acest caz a fost vorba de "o reciprocitate" între PNL şi PSD, în care liberalii şi-au respectat decizia.

"USL trebuie să performeze politic ca să ne menţinem şansele anul viitor la alegerile prezidenţiale, al doilea lucru – ca o dovadă a seriozităţii noastre faţă de cetăţeni – trebuie să ne respectăm angajamentele pe care le avem cu cetăţenii şi pe care le avem între noi", a explicat fostul lider al PNL.

Tăriceanu a fost întrebat dacă în situaţia reconfirmării lui Crin Antonescu la şefia PNL liberalii vor vota pentru un alt candidat la prezidenţiale în 2014. "Dacă ne uităm la exemplul dat de alte partide, nu întotdeauna persoana care este preşedintele partidului poate să întrunească calităţile necesare şi să fie cât mai aproape de profilul ideal de candidat la Preşedinţie. (...) Acest lucru nu înseamnă că eu contest cuiva calităţile, inclusiv ale actualului preşedinte, calităţile şi posibilităţile", a replicat Tăriceanu.

De asemenea, el a fost întrebat dacă are încredere în şansele lui Crin Antonescu de a deveni preşedintele României în acest moment. "Este prea devreme de a spune, scena politică nu este bătută în cuie. (...) Rămâne să vedem, sigur că oamenii toţi vor analiza o serie de elemente în momentul în care vor lua decizia", a spus Tăriceanu.

"Polarizarea opţiunilor într-un partid nu trebuie să fie semn de revoltă, nu trebuie să fie semn de conflict, trebuie să intrăm într-o altă logică. O logică mai degrabă care să fie una bazată pe încredere reciprocă şi pe dorinţa de a promova cel mai bun candidat", a susţinut Tăriceanu, dând exemplul din SUA unde Hillary Clinton a fost contracandidatul în partid al lui Barack Obama pentru poziţia de candidat la prezidenţiale, dar în final a fost desemnată de acesta secretar de stat.

Tăriceanu a mai fost întrebat dacă a identificat în PNL persoane care să aibă aceleaşi şanse la viitoarele prezidenţiale sau poate mai mari. "Nu vreau să fac comparaţie între nimeni, eu cred că există persoane, există astfel de persoane. Sigur că acum nu vorbim de duzini", a spus fostul premier.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu propune ca desemnarea candidatului PNL la Preşedinţie să se facă printr-un scrutin intern, aşa cum se întâmplă în alte ţări, menţionând că cel desemnat va trebui să aibă şansele cele mai mari de a obţine mandatul prezidenţial.

"Propunerea mea e ca în PNL desemnarea candidatului (la Preşedinţie, n.r.) să se facă printr-un scrutin intern", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

Tăriceanu a apreciat că în organizarea alegerilor interne în PNL pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare cel mai devreme în martie 2014, precizând că această idee ar duce la modernizarea necesară partidului.

"Aceste alegeri interne (pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale, n.r.) trebuie organizate nu mai devreme de martie 2014. Nu există niciun fel de raţiune pentru a le organiza mai devreme, în ţările democratice în care se practică acest sistem se organizează că puţine luni înainte de alegerile propriu-zise. În Statele Unite ele se organizează exact în toiul verii, sunt cele două convenţii. Orice alt sistem, orice altă încercare de a stabili candidatul de pe acum ar însemna o acţiune prematură şi care, după părerea mea, s-ar constitui într-o mare eroare. Ar însemna că a renunţa la această formulă înseamnă că ratăm ceea ce numesc eu modernizarea partidului şi posibilitatea de a motiva membrii noştri sau alţi oameni care doresc să se alăture PNL", a afirmat Tăriceanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: N-am decis dacă intru în cursa prezidenţialelor; desemnarea lui Antonescu a fost necesară.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: N-am decis dacă intru în cursa prezidenţialelor; desemnarea lui Antonescu a fost necesară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei