Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 ian 2010 - Anul XV, nr. 3 (4294)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Garanţia pentru "Prima Casă", acordată pentru antecontracte prezentate până la 31 ianuarie 2010

Miercuri, 6 Ianuarie 2010 (16:16:39)

Persoanele care prezintă până la 31 ianuarie 2010 antecontracte de vânzare-cumpărare de locuinţe prin programul "Prima Casă" vor beneficia în continuare de garanţia statului la contractarea creditului, ulterior programul urmând să fie modificat, pentru stimularea achiziţiei de locuinţe noi.

Termenul până la care trebuie prezentate antecontractele va fi stabilit în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Executivul intenţionează ca, în următoarea etapă, să modifice cadrul legal privind derularea programului, fiind deja iniţiate consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri, sectorului bancar şi imobiliar, pentru a stimula achiziţia şi implicit construcţia de locuinţe noi.

Până în prezent, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care derulează programul, nu a mai acceptat dosare de la bănci pentru "Prima Casă", deoarece Guvernul nu aprobase un act normativ privind sumele care urmează să fie utilizate în acest an.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că programul "Prima Casă" va fi prelungit începând de miercuri, astfel încât persoanele care au precontracte să poată contracta împrumutul, urmând ca sistemul să fie extins în cursul lunii februarie.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că toate persoanele care au efectuat plăţi, în baza unor antecontracte, pentru achiziţionarea unei locuinţe prin programul "Prima casă" nu vor fi afectate deoarece garanţia va fi acordată în continuare, urmând ca Guvernul să modifice programul astfel încât să fie stimulată achiziţia de locuinţe noi.

Programul "Prima Casă" prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, în limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern în acest an.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

În cele aproximativ 6 luni de la lansare au fost aprobate aproximativ 11.500 solicitări de garantare în valoare totală de circa 485 milioane euro, dintre care 380 promisiuni de garantare în valoare totală de 16,5 milioane euro pentru locuinţe aflate în diverse faze de construcţie.

Pe parcursul programului, Executivul a retras garanţii de 220-280 milioane euro de la şapte bănci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentru cumpărarea de locuinţe prin programul "Prima Casă" şi a redistribuit garanţiile către alte bănci care au aprobat un număr mai mare de cereri.

Surse ministeriale au declarat, în luna decembrie, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va reloca pentru finanţarea în 2010 a programului "Prima Casă" garanţii de 550 milioane euro, reprezentând mai mult de jumătate din plafonul stabilit pentru acest an, iar bugetul total ar urma să fie completat ulterior, posibil tot până la plafonul din 2009, de un miliard euro.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Garanţia pentru "Prima Casă", acordată pentru antecontracte prezentate până la 31 ianuarie 2010.
 Vizualizări articol: 796 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Garanţia pentru "Prima Casă", acordată pentru antecontracte prezentate până la 31 ianuarie 20100.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei