Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iul 2009 - Anul XIV, nr. 168 (4154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Sănătăţii cere peste trei milioane lei pentru Planul de intervenţie în pandemia de gripă

Marţi, 21 Iulie 2009 (14:20:16)

Ministerul Sănătăţii a solicitat Executivului suplimentarea bugetului cu 3.022.000 de lei din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru finanţarea unor măsuri de implementare a Planului naţional de intervenţie în pandemia de gripă, potrivit unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice.

Proiectul prevede suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, pe anul 2009, la capitolul "Bunuri şi servicii" - Programul naţional privind bolile transmisibile, cu suma de 3.022.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2009, suma urmând să fie utilizată pentru achiziţionarea de medicamente antivirale şi de echipamente de protecţie pentru personalul medical şi populaţia generală.

În Nota de fundamentare a proiectului MS se precizează că, în ultimii ani, au apărut o serie de alerte pentru noi tulpini de virus gripal din lumea animală cu potenţial de risc pentru adaptare la regnul uman.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ridicat gradul de alertă pandemică la nivelul 6 datorită extinderii situaţiei epidemiologice la nivel global şi a evoluţiei rapide pe toate continentele lumii. Directorul Regiunii Europene a OMS a adresat miniştrilor sănătăţii din statele membre o scrisoare în care subliniază că guvernele trebuie să informeze permanent publicul referitor la măsurile de protectie intreprinse şi să asigure stocuri de antivirale, vaccinuri, echipamente de protecţie personală şi substanţe dezinfectante.

România dispune, în prezent, de un stoc de antivirale în cantitate de 450.000 cutii, ceea ce reprezintă 2,3% din populaţia totală.

În ceea ce priveşte echipamentele de protecţie personală (măşti de unică folosinţă), acestea se găsesc în cantităţi limitate la nivelul unităţilor sanitare mari şi în special de boli infecţioase, putând asigura protecţia personalului pentru o scurtă perioadă, potrivit proiectului.

Procentajul de 5% din populaţie estimat de Comisia Europeană că ar lucra în servicii publice reprezintă la nivelul României un milion de persoane. "Chiar dacă nu întreg acest personal şi, de asemenea, nici toată populaţia României nu va fi supus riscului de îmbolnăvire în cazul unui val pandemic, propunem achiziţia unei cantităţi minime de măşti de protecţie, respectiv 1,8 milioane măşti cu protecţie înaltă pentru personalul medical şi personalul din serviciile publice, şi respectiv 40 milioane de măşti de protecţie obişnuite pentru populaţia generală (minim câte 2 măşti pentru fiecare/zi raportat la personalul din servicii şi respectiv populaţia generală)", se precizează în proiectul de hotărâre.

De asemenea, este necesară achiziţia unor dezinfectante pe bază de alcool izopropilic pentru asigurarea dezinfecţiei rapide a mâinilor, în special pentru zonele cu densitate mare de persoane (unităţi de învăţământ, unităţi sanitare şi servicii publice).

Banii ceruţi de MS vor asigura tratamentul specific cu medicamente antivirale specifice pentru 25% din populaţie, conform procentului minim de acoperire a populaţiei generale recomandat de OMS şi CE

De asemenea va fi asigurată vaccinarea profilactice pentru aproximativ 35% din populaţia României - 5% din personalul serviciilor publice esenţiale (medico - sanitar, personalul care asigură securitatea naţională şi locală, sectoare economice vitale) şi 30% din categoriile populaţionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire si de dezvoltarea de complicaţii ale bolii, conform recomandărilor OMS şi CE.

Totodată, în Nota de fundamentare se arată că trebuie asigurate condiţiile de prevenire a îmbolnăvirilor prin achiziţia de echipamente de protecţie personală, atât pentru persoanele din serviciile esenţiale, respectiv personalul care vine în contact strâns şi repetat cu persoanele bolnave, personalul de îngrijire care vine în contact cu obiectele şi /sau efecte contaminate (personalul din cadrul spitalelor de SMURD) cât şi pentru populaţia generală activă, respectiv personalul din cadrul instituţiilor publice cu contact repetat şi prelungit cu publicul, vămi, forţe de ordine publică, elevi, studenţi.

Hotărârea privind suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2009, pentru finanţarea unor măsuri de implementare a Planului naţional de intervenţie în pandemia de gripă, rămâne în dezbatere publică până în 20 august.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Sănătăţii cere peste trei milioane lei pentru Planul de intervenţie în pandemia de gripă.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ministerul Sănătăţii cere peste trei milioane lei pentru Planul de intervenţie în pandemia de gripă1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei