Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 240 (8769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9747 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5814 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Lansarea albumului de artă „Angela Pitariu Bolnavu”, la Muzeul de Istorie Suceava, un demers cultural primit cu entuziasm de suceveni

Vineri, 11 Octombrie 2024 (12:00:20)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lansarea albumului de artă „Angela Pitariu Bolnavu” și expunerea unor lucrări reprezentative ale artistei pe simezele Muzeului de Istorie Suceava joi, 10 octombrie 2024, au reprezentat un demers cultural primit cu bucurie, cu emoție, cu entuziasm de suceveni și nu numai.

Mărturie stau zecile de participanți la vernisaj, oameni de toate vârstele, majoritatea dintre ei cunoscând omul, artistul, dascălul Angela Pitariu Bolnavu (1 mai 1956 – 21 iunie 2013).

Gazda și moderatorul acțiunii culturale a fost directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, care a spus chiar în deschidere că este copleșit să vadă atât de multă lume care își amintește de Angela Pitariu Bolnavu și care nu a uitat-o, „mai ales că au trecut 11 ani de când doamna Bolnavu ne privește de undeva de sus, și pentru aceasta vă mulțumesc foarte mult”.

Albumul a fost prezentat de criticul de artă prof. univ. dr. Petru Bejan, de prof. dr. Raluca Schipor-Baban și de artistul plastic Camelia Sadovei, președinta Filialei Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), coordonatorul albumului, al cărei efort, conjugat cu implicarea familiei Bolnavu și sprijinul Muzeului Național al Bucovinei, a făcut posibilă această apariție editorială.

 

·        „Să facem un efort de decriptare, pentru că mesajele pe care ni le transmite artista sunt foarte profunde”

 

Venit de la Iași, prof. univ. dr. Petru Bejan a spus că Angela Pitariu Bolnavu, o artistă cu totul specială, a lăsat urme importante în comunitatea suceveană. „Sunt vreo 400 de lucrări care așteaptă să fie evaluate, să fie admirate, să fie cumpărate în ultimă instanță, valorizate. Este vorba de un portofoliu impresionant, care ar trebui să vadă lumina galeriilor și muzeelor”, a explicat prof. univ. dr. Petru Bejan, completând că lucrările Angelei Pitariu Bolnavu nu sunt facile. „Sunt lucrări în care artista caută să deslușească misterele vieții și pentru asta solicită un simbolism geometric foarte elaborat. Cred că în partea a doua a vieții, având poate și premoniția a ceea ce va să se întâmple, caută să se replieze oarecum în jurul unor teme cu o bogată încărcătură spirituală. (...) Fiecare lucrare are o poveste. Ar trebui să facem un efort de decriptare, pentru că mesajele pe care ni le transmite artista sunt foarte profunde”, a completat prof. univ. dr. Petru Bejan.

 

·        „A rămas în memoria tuturor celor care au cunoscut-o. Este și aceasta o formă de nemurire”

 

În calitate de fostă elevă a profesoarei Angela Pitariu Bolnavu, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, dar și în calitate de colegă, câțiva ani mai târziu, prof. dr. Raluca Schipor-Baban s-a declarat încântată și onorată să fie prezentă și să vorbească la acest proiect cultural de mare anvergură al finalului de an 2024.

„Angela Pitariu Bolnavu este în mod incontestabil o prezență. A impresionat prin simpla atitudine a dumneaei. Impresionează și astăzi. A rămas în memoria tuturor celor care au cunoscut-o. Este și aceasta o formă de nemurire. Din punct de vedere al activității sale didactice, cu siguranță că toate generațiile cu care a lucrat o consideră unul dintre maeștrii cu care au avut privilegiul să lucreze și să învețe tainele desenului și ale picturii”.

 

·        Muncă – misiune

 

În cadrul evenimentului a luat cuvântul și artistul plastic Camelia Sadovei, coordonatorul albumului de artă „Angela Pitariu Bolnavu”, care a explicat că este vorba de o muncă – misiune - începută încă din perioada pregătirii expoziției retrospective a Angelei Pitariu Bolnavu din 2016, din Galeria Pod a Muzeului Național al Bucovinei.

Proiectul cultural prezentat publicului (lansare de album și expoziție) a fost construit cu sprijinul substanțial al familiei artistei, cu o arhivă tehnică substanțială și sistematică la sugestia și prin sprijinul logistic al Cameliei Sadovei, curator al albumului și al expoziției.

Toate acestea, într-o conjunctură favorabilă mijlocită de proiectul dedicat memoriei, promovării și valorizării operelor personalităților creatoare sucevene, inițiat de Muzeul Național al Bucovinei, proiect derulat cu sprijinul Consiliului Județean Suceava. La eveniment a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, care a avut un cuvânt de apreciere la adresa artiștilor.  

Albumul de artă „Angela Pitariu Bolnavu” a fost inclus în programul editorial Colecția de Artă al Editurii <Karl A. Romstorfer> a Muzeului Național al Bucovinei și face parte dintr-o serie de albume precum Traian Postolache, Mircea Hrișcă și Liviu Suhar. Albumul costă 120 de lei și poate fi achiziționat de la magazinul Muzeului de Istorie Suceava.  

 

·        „Între pământ și cer, Angela Pitariu Bolnavu a descoperit o lume dincolo de dimensiunile materiale”

 

Albumul cuprinde marile teme pe care artista Angela Pitariu Bolnavu le-a cercetat și dezbătut pe întreaga perioadă a creației: natura, locurile, oamenii, marile treceri ale vieții, dar mai ales, în a doua jumătate a vieții, încercările de a răspunde marilor întrebări ale lumii: „Cine suntem?”, „Ce este viața?”, „Încotro privim și, mai ales, cum?”.

Sunt date pe care ni le-a transmis Camelia Sadovei, care a completat că un asemenea demers cultural - un album omagial - este o provocare.

„Astfel, concentrarea și focalizarea au fost pe aspectul creației în sens și problematică spirituală, pe conceptul artistic. Simbolismul în care se poate înscrie opera artistei, așa cum subliniază criticul de artă, profesorul universitar Petru Bejan, este unul care construiește un vocabular propriu, într-un context intuit și dedus inițiatic prin mijloace spirituale personale. Descoperirea răspunsurilor a însemnat o trudă proprie eroului arhetipal. Între pământ și cer, Angela Pitariu Bolnavu a descoperit o lume dincolo de dimensiunile materiale, construită din semne, simboluri și forme aflate sub zodia taurului. Regăsirea ochiului atoatevăzător în scriitura dramatică a norilor, a ființelor de lumină în structurile geometrice ale sferelor circumscrise cubului Metatron sunt câteva dintre marile mesaje spirituale pe care artista le-a lăsat celor care le vor înțelege năimirea. Spectaculoase prin curaj și mesaj, lucrările ultimei sale perioade de creație fac din opera Angelei Pitariu Bolnavu una aparte, individualizată în peisajul artistic sucevean. Mesajele ultimelor sale opere sunt tulburătoare prin amploarea și, paradoxal, prin mesajul lor laconic, ușor ludic al seriei Șerpilor. Major, categoric, dar deschis unor promisiuni edenice, el dezvăluie credința unei lumi de dincolo de noi, în care spiritul este liber, lipsit de polaritate, atotcunoscător și mereu cercetător”, a completat artistul plastic Camelia Sadovei.

 

·        „Îndrăzniți, eu nu am găsit adevărul, dar voi îndrăzniți să căutați...”

Participanții la eveniment, veniți de departe sau de aproape, au concluzionat că albumul de artă „Angela Pitariu Bolnavu” este unul generos, important, „frumos conceput, cu multă reverență, de un creator pentru un alt creator și opera sa de creație”.

Printre cei care au participat la evenimentul cultural de joi s-a aflat și
stavrofora dr. Gabriela Platon, de la Mănăstirea Voroneț, care deși nu a cunoscut-o personal pe artista Angela Pitariu Bolnavu, i-a descifrat operele expuse pe simeze și, astfel, a vorbit despre o altfel de cunoaștere.

„Artiștii, pictorii, muzicienii au acces la inspirația divină. Și Angela Pitariu Bolnavu a avut acces la inspirația divină. Și tablourile ei reprezintă flash-uri din inspirația divină. Creatorul a sădit în artiști niște daruri, niște viziuni, de a vedea o altă realitate. Sunt lucrări în care se vede esența spirituală (...), se vede zbuciumul, apoi se vede mesajul lui Dumnezeu... de liniște, de calm, de speranță. Artiștii sunt hărăziți de Dumnezeu să ne prezinte lumea într-o altă viziune decât cea cu care suntem noi obișnuiți. Ei au inspirația Creatorului, care ne arată lumea și altfel. Angela Pitariu Bolnavu a fost și pedagog. Eu cred că prin ceea ce a expus vrea să le transmită tinerilor următorul mesaj: îndrăzniți, eu nu am găsit adevărul, dar voi îndrăzniți să căutați...”, a declarat stavrofora dr. Gabriela Platon.

 

·        Un semn!

Prof. Vasile Bolnavu, soțul Angelei Pitariu Bolnavu, a mulțumit tuturor participanților pentru prezența la eveniment, tuturor oamenilor care s-au implicat în realizarea albumului, inclusiv fiului său Tudor Bogdan Bolnavu (prezent la eveniment), muzician (vioară), pasionat și de fotografie, tuturor colecționarilor, dar și instituțiilor implicate în acest proiect cultural de anvergură. De asemenea, profesorul Vasile Bolnavu consideră că intervenția la microfon a stavroforei dr. Gabriela Platon și cuvintele frumoase spuse de aceasta sunt „un semn de la Angela”, „măicuța a fost trimisă chiar de Angela”.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansarea albumului de artă „Angela Pitariu Bolnavu”, la Muzeul de Istorie Suceava, un demers cultural primit cu entuziasm de suceveni.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Lansarea albumului de artă „Angela Pitariu Bolnavu”, la Muzeul de Istorie Suceava, un demers cultural primit cu entuziasm de suceveni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei