Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 187 (8716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5135 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Vremurile pe când „Moldova era cât Belgia, Olanda și Danemarca la un loc” au fost reînviate de academicianul Ioan-Aurel Pop, în Cetatea de Scaun a Sucevei

Duminică, 11 August 2024 (12:59:19)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele Academiei Române, prof.univ.dr. Ioan- Aurel Pop, a susținut, sâmbătă, o conferință publică în Cetatea de Scaun a Sucevei, la care au participat numeroși intelectuali suceveni, de cele mai diverse profesii- universitari, medici, avocați, preoți și călugărițe, ingineri etc., precum și copii și adolescenți veniți împreună că familiile.

Tema conferinței, care a durat mai bine de o oră și jumătate cu tot cu sesiunea de întrebări și răspunsuri, au fost două personalități marcante „incorecte politic”, după cum a subliniat academicianul Ioan-Aurel Pop.

Acesta a arătat că, fiind în Cetatea de Scaun, o alegere firească este voievodul Ștefan cel Mare, iar cea de-a doua personalitate evocată a fost Mihail Sadoveanu, cu accent pe romanul istoric.

Ștefan cel Mare, care „prin averile pe care le avea în Transilvania a fost în primii 5 magnați ai Ungariei” și care în Transilvania „se purta ca un guvernator și era tratat ca un guvernator”, a domnit 47 de ani „în vremuri extraordinare, când Moldova toată, cu peste 100.000 de kilometri pătrați, avea suprafața Belgiei, Olandei și Danemarcei la un loc, de la Carpații Orientali până la Nistru”.

A fost o perioadă în care „Moldova era o țară respectată”, iar domnitorul Ștefan cel Mare, în perioada războaielor cu turcii, a fost primul ortodox care a primit recunoașterea de „Atlet al lui Hristos” („athleta Christi”) din partea papei de la Roma. Acest titlu a mai fost acordat de papi și voievodului Ioan (Iancu) de Hunedoara pentru modul în care armatele sale au apărat lumea creştină de invaziile otomanilor, precum și fiului său Mathias, regele Ungariei, ambii de religie catolică.

Referitor la sfințenia domnitorului Ștefan cel Mare, ctitor a 44 de biserici și mănăstiri și canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992, președintele Academiei Române a subliniat că principele Moldovei a fost considerat sfânt încă din timpul vieții sale pentru modul în care și-a apărat țara, și nu pentru „slăbiciunile din viața privată”.

„Păcatele desprinse de epocă pot fi capete de acuzare în mintea unora. Nu suntem nici judecători, nici preoți ca să fim dăruiți cu harul iertării”, a arătat academicianul Pop, apreciind că „valorile rămân valori, indiferent de slăbiciunile și rătăcirile din viața privată”.

Aceeași îngăduință pentru „rătăciri” a fost invocată și pentru Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai importanți prozatori români de la mijlocul secolului al XX-lea și cel care prin romanele sale istorice „îl face etern pe Ștefan cel Mare”, „veghetorul de la Putna”: „oamenii știu că el poate oricând să pogoare să salveze țara”. „Pentru Sadoveanu, Ștefan cel Mare nu este numai un principe, ci un om providențial. (...) Sadoveanu este cel mai mare creator de romane istorice la noi, indiferent ce a făcut în viața privată. A înviat o viață românească din Evul Mediu până în modernitate. A cunoscut izvoarele timpului, dar n-a scris istoria ca un istoric. (...) Frații Jderi, publicat în 1942, într-o Românie măcinată de război și dictatură, a adus pe scena românească o lume dominată de demnitate și curaj. (...) Boierii lui Sadoveanu sunt, cei mai mulți, patrioți și iubitori de moșie. Mereu au fost mai mulți boieri buni și credincioși decât ticăloși. În imaginarul proiectat de el se scaldă realul”, a afirmat președintele Academiei Române.

Ioan- Aurel Pop consideră că Sadoveanu „s-a salvat de la devenirea sa proletcultistă prin romanul interbelic” și mai spune că „cine nu știe de Lizuca și Patrocle a pierdut foarte mult în viață”.

Pe parcursul conferinței, o parte dintre cărțile academicianului au putut fi achiziționate de la un stand al Librăriilor Alexandria, iar la final acesta a acordat autografe.

Menționăm că pe parcursul călătoriei sale în județul Suceava academicianul Ioan- Aurel Pop a vizitat și o parte a mănăstirilor ștefaniene, precum și Muzeul de Istorie Siret. Memorialul Holocaustului evreilor din Bucovina.

A fost însoțit de Stelian Nistor, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat (R.S.A.A.) din România, și de gazda lor, directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vremurile pe când „Moldova era cât Belgia, Olanda și Danemarca la un loc” au fost reînviate de academicianul Ioan-Aurel Pop, în Cetatea de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Vremurile pe când „Moldova era cât Belgia, Olanda și Danemarca la un loc” au fost reînviate de academicianul Ioan-Aurel Pop, în Cetatea de Scaun a Sucevei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei