Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 54 (8583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiectul de reabilitare și dotare a atelierelor de la Colegiul „Samoil Isopescu” a fost depus de Primăria Suceava pentru finanțare

Miercuri, 6 Martie 2024 (13:31:28)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul de reabilitare și dotare cu aparatură și echipamente a opt ateliere de practică din cadrul Colegiului Tehnic „Samoil Isopescu” a fost depus pentru finanțare prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027, la ADR Nord-Est, de către Primăria Suceava, a anunțat miercuri, în conferință de presă, primarul Ion Lungu. Proiectul, în valoare de 3,5 milioane de euro, face parte din strategia de pregătire a infrastructurii colegiilor tehnice pentru învățământul dual, prin care este calificată forța de muncă. Un proiect similar, în valoare de 11,09 milioane de lei, a fost pregătit pentru Colegiul „Alexandru Ioan Cuza”, iar alte două colegii din municipiul Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Mușat” și Colegiul Tehnic pentru Industrie Alimentară, au beneficiat deja de astfel de lucrări și dotări cu echipamente și aparatură.

Atât la „Samoil Isopescu”, cât și la „Alexandru Ioan Cuza” vor fi reabilitate clădirile, sunt prevăzute înlocuirea șarpantei, refacerea pardoselilor, înlocuirea instalațiilor, instalarea de sisteme de iluminat modern și inteligente, lucrări de finisaje interioare și exterioare, refacerea grupurilor sanitare, refacerea spațiului exterior și dotări pentru atelierele de practică.

„O problemă cu care se confruntă România este legată de lipsa forței de muncă calificate. De aceea o prioritate pentru municipalitate o reprezintă calificarea forței de muncă prin învățământul profesional, în sistem dual”, a afirmat Lungu. Primarul a apreciat calitatea pregătirii muncitorilor și a declarat că datele de până acum arată că circa 70% dintre absolvenții învățământului dual rămân la firmele care sunt în parteneriat cu liceele în care aceștia învață. Dar chiar și în condițiile în care „30% dintre elevi se pierd pe drum, cei care încheie pregătirea sunt foarte bine pregătiți în domeniile lor”. „Nu-i o rușine să fii muncitor”, a subliniat Ion Lungu.

Colegiile tehnice „Samuil Isopescu” și „Alexandru Ioan Cuza” pregătesc elevii pentru meseriile mecanic auto, electrician auto, electrician exploatare joasă tensiune, lăcătuș mecanic și personal calificat în domeniul construcțiilor.

Bursa pe care o primesc acești elevi pe durata celor 3 ani de studiu este de 600 de lei, din care 300 de lei de la Ministerul Educației și 300 de lei de la agentul economic aflat în parteneriat cu liceul.

În județ se derulează și un alt proiect de creştere a performanţei în formarea profesională prin parteneriat cu mediul economic pentru dezvoltarea rutei complete de învăţământ dual, USV Dual, implementat de un consorţiu din care, pe lângă Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, fac parte 40 de parteneri, inclusiv Primăria Suceava. Cei 40 de parteneri atrași de universitate, în calitate de lider de proiect, sunt 13 instituții de învățământ preuniversitar, 18 agenți economici și 9 unități administrativ-teritoriale. Pentru anul în curs, în școlarizarea elevilor s-au implicat financiar, cu sume cuprinse între 40.000 și 1 milion de lei de lei, următorii parteneri: ASSIST SOFTWARE SRL, SC AMBRO SA, SC ELECTRO ALFA INTERNATIONAL SRL, SC TRUTZI SRL, SC QUICK TRANSPEDITION SRL, SC SIDEM SRL, SC TEHNO WORLD SRL, PRIMAGRA ROMÂNIA SRL, ELSACO ELECTRONIC SRL, SC SERVICE MOTOARE NORD SRL, SC TOTAL PLUS SRL, SC GERVIS SA, SC BETTY ICE SRL, TRW AIRBAG SYSTEMS SRL,  ENERGOICE SRL, EGGER ROMÂNIA SRL, SC LOIAL IMPEX SRL, SC EUROSPEED SRL și Primăria Municipiului Suceava.

Bursa primită de elevii care au fost incluși în program este între 800 și 1.000 lei lunar, pe perioada celor trei ani de studiu.

Municipiul Suceava achită burse pentru trei colegii tehnice din reşedinţa de judeţ, Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” şi Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu”, în anii şcolari 2023-2024, 2024-2025 şi 2025-2026. Conform contractului de finanţare, municipiul Suceava, în calitate de partener,  virează „burse direct elevilor, din bugetul proiectului, în valoare de 1,476 de milioane de lei, reprezentând valoarea eligibilă nerambursabilă PNRR”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul de reabilitare și dotare a atelierelor de la Colegiul „Samoil Isopescu” a fost depus de Primăria Suceava pentru finanțare.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Proiectul de reabilitare și dotare a atelierelor de la Colegiul „Samoil Isopescu” a fost depus de Primăria Suceava pentru finanțare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei