Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 222 (8139)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prețul gigacaloriei crește cu aproape 25 la sută în municipiul Suceava

Miercuri, 21 Septembrie 2022 (19:38:05)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Energia termică produsă la centrala care asigură necesarul de căldură al municipiului Suceava, în sistem centralizat, se scumpește cu aproape 25% de la finele lunii octombrie.

Anunțul a fost făcut de către primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat că municipalitatea a primit deja de la Bioenergy solicitarea de majorare a prețului gigacaloriei, în baza avizelor obținute de la ANRE și ANRSC.

„Ce era de așteptat s-a întâmplat”, a spus Ion Lungu, explicând că în urma actualizării costurilor de producție, prețul gigacaloriei la gardul centralei va crește la 244,75 lei din data de 27 octombrie.

„Principalele motive sunt creșterea prețului la lemn, la biomasă de 2,5 ori și creșterea prețului la energia electrică, de peste cinci ori”, a precizat edilul Sucevei, citând documentația aferentă solicitării de majorare a prețului gigacaloriei.

Ion Lungu a spus că populația nu va avea de suferit din cauza majorării costului gigacaloriei, diferența de preț urmând a fi suportată de primărie, prin subvenția acordată pentru căldura și apa caldă consumată de cei racordați la sistemul centralizat.

Practic, creșterea de 24,86% la prețul final al gigacaloriei, care include tariful de producere la Bioenergy, dar și cel de transport și distribuție, tarifat separat, de Thermonet, rezultă din majorarea costului de producție la gardul centralei de la 142,78 lei la 244,75 lei.

Noul cost local al energiei termice furnizate populației în sezonul rece 2022-2023 va fi de 537,59 lei/gigacalorie (inclusiv TVA), din care consumatorii racordați la sistemul centralizat vor plăti tot 240 lei – prețul de furnizare stabilit prin Consiliul Local, diferența fiind subvenționată de la bugetul local.

„În aceste condiții, trebuie să plătim în plus de la bugetul local suma de 6,798 de milioane de lei, bani pe care sperăm să-i primim de la Guvern. Noi am solicitat suma de 20 de milioane de lei, din care 10 milioane de lei până la finele anului și 10 milioane de lei pe primele trei luni din anul 2023”, a adăugat primarul Sucevei.

Chiar și cu această majorare de preț, energia termică produsă la Suceava rămâne cu cel mai mic preț din țară, fiind obținută din biomasă, dar și cu consum de energie electrică, fără de care nu ar putea funcționa centrala şi întregul sistem de termoficare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prețul gigacaloriei crește cu aproape 25 la sută în municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 1088 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prețul gigacaloriei crește cu aproape 25 la sută în municipiul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei