Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 202 (8119)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Conferința Națională a ABR, „Biblioteca - Spațiu al informării, cercetării și inovării”, la Suceava

Luni, 29 August 2022 (15:51:22)

Asociația Bibliotecarilor din România, în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, organizează cea de-a XXXII-a ediție a Conferinței Naționale a ABR, cu tema „Biblioteca - Spațiu al informării, cercetării și inovării”.

Partenerii locali ai evenimentului sunt: Alliance Française-Suceava-Romania; Consiliul Județean Suceava; Primăria Municipiului Suceava; Biblioteca Județeană „I.G. Sbiera” Suceava, Casa de Cultură a Studenților Suceava; Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava; Direcția Județeană pentru Cultură Suceava; Muzeul Național al Bucovinei, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Mânăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Putna; Inspectoratul Școlar Județean Suceava; Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava; Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava; Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava; Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava; Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava; Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni.

 

După 22 de ani, la Suceava

Evenimentul se va desfășura la Suceava, după 22 ani, de această dată în format hibrid (online și fizic), în perioada 31 august-2 septembrie 2022, la sediul USV, și va cuprinde atât prezentări legate de tematica propusă, cât și lansări de carte, expoziții, workshopuri, concursuri, vizite documentare și alte surprize culturale pregătite de gazde.

Anual, Conferința își propune să reunească într-o întâlnire profesională de excepție cadre didactice, cercetători, specialiști din domeniul biblioteconomiei, științelor informării și documentării din toate tipurile de biblioteci, reflectate la nivel organizațional în 4 diviziuni (Diviziunea Biblioteci Naționale, Diviziunea Biblioteci Publice, Diviziunea Biblioteci Universitare și Specializate, Diviziunea Biblioteci Școlare), 11 secțiuni profesionale (Achiziție și dezvoltarea colecțiilor; Biblioteca și societatea; Carte veche. Conservare. Restaurare; Catalogare, clasificare, indexare; Comunicarea documentelor și împrumut interbibliotecar; Cultura informației; Informatizare-Digitizare; Educație și Formare continuă; Periodice; Statistică și evaluare; Tehnici pedagogice în biblioteca școlară și CDI).

Printre obiectivele propuse se numără evidențierea și fundamentarea elementelor care contribuie la modernizarea activității în biblioteci, reorientarea către noi forme și metode în contextul inovării tehnologice și digitale, găsirea unor modalități de promovare a cărții și a lecturii adaptate nevoilor actuale și a cercetării informațiilor documentare, atât în format print, cât și electronic. În prezent, nevoia de interconectarea la serviciile informaționale oferite prin instrumentele tehnologice necesare bibliotecilor, precum și dezvoltarea și extinderea relațiilor de colaborare cu specialiști ce au preocupări comune contribuie la dezvoltarea personală şi profesională. Așadar, conceptul acestei conferințe propune și inițiază, dezvoltă și oferă cadrul unei formări profesionale pentru sistemul național de biblioteci și comunitate, livrând cunoștințe și dezvoltând competențe, prin asocierea tradițiilor, dinamicilor și inovațiilor biblioteconomice. Oferă prilejul unor dezbateri, schimb de păreri, împărtășirea experiențelor din activitatea proprie sau cunoașterea altor modalități de lucru, realizând o punte de legătură între activitatea instructiv-educativă şi cea de cercetare și de validare a rezultatelor cercetărilor științifice necesare comunității la nivel național și internațional.

 

Peste 250 de participanți

Cei peste 250 de participanți înscriși la Conferința din acest an vor avea ocazia să afle mai multe detalii despre ariile de expertiză ale reprezentanților de profil din Republica Moldova, Ucraina, Spania, Croația, Ungaria. De asemenea, vor fi și invitați de marcă: prof. univ. dr. Agnes Erich, președinte al Comisiei Naționale a Bibliotecilor (CNB), Dragoş Neagu, președinte al Asociației Naționale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Elena Pintilei, președinte al Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova. Fondatorul proiectului „Cărțile pe față”, Victor Miron, va transmite un mesaj on-line pentru încurajarea lecturii. Președintele de Onoare al ABR, prof. emerit dr. Mircea Regneală, coordonatorul Tratatului de biblioteconomie, va lansa la Suceava cele 5 volume, în ediție revizuită și adăugită.

În cadrul conferinței ABR se vor acorda, pe bază de concurs de dosare și cu sprijinul sponsorilor, premiile ABR: Premiul „Ioan Bianu” dedicat bibliotecilor naționale, Premiul „V.A. Urechia”, pentru bibliotecile publice, Premiul „Ioachim Crăciun” pentru bibliotecile universitare și specializate, Premiul „Spiru Haret” pentru bibliotecile școlare și Premiul „Dan Simonescu” pentru un student de la specializarea Științe ale Informării și Documentării.

Menționăm că Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR) este o organizaţie profesională şi științifică a bibliotecarilor şi bibliotecilor din România, apolitică, independentă, nonguvernamentală şi nonprofit, cu personalitate juridică, autonomă din punct de vedere material, structural şi funcţional, conform Statutului.

Sponsorii evenimentului: Softlink – sponsor principal, Liberty, cloudLibrary, Bibliotheca, Editura NICULESCU, Elsevier, ROMDIDAC, EBSCO, IME, Enformation, Prior LAMSERV, Asociația MISENO Sfântul Apostol Onisim,

Tipografia LIDANA, Belpan, Lapterra, Casa Bucovineană, AQUA Carpatica, La Căruța cu Plăcinte, Asociaţia "Produs în Bucovina", CAR Învăţământ Fălticeni, Sindicatul Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conferința Națională a ABR, „Biblioteca - Spațiu al informării, cercetării și inovării”, la Suceava.
 Vizualizări articol: 834 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Conferința Națională a ABR, „Biblioteca - Spațiu al informării, cercetării și inovării”, la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei