Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 dec 2014 - Anul XIX, nr. 294 (5803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana, prezent la un festival de datini din judeţul Timiş

Miercuri, 17 Decembrie 2014 (14:34:25)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În perioada 13-14 decembrie, Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana a reprezentat cu succes judeţul Suceava la Festivalul de Datini, Colinde şi Obiceiuri de Iarnă, organizat în comunele Giarmata şi Dumbrăviţa din judeţul Timiş. Festivalul, ajuns la a IV-a ediţie, a fost organizat de Asociaţia Pro Datina, Primăria şi Consiliul Local al comunei Giarmata, Primăria şi Consiliul Local Dumbrăviţa, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cajvana, având ca obiective educarea tinerilor în spiritul tradiţiei şi culturii române autentice şi menţinerea vie a tradiţiilor şi obiceiurilor populare strămoşeşti specifice sfârşitului de an. Situate în câmpia timişeană, la 5-10 km nord-est de municipiul Timişoara, comunele Giarmata şi Dumbrăviţa au început să fie populate, începând cu anul 1945, de basarabeni şi bucovineni. Prof. Lidia-Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, a spus că „populaţia celor două comune este multiculturală şi cuprinde toate zonele etnofolclorice ale României, fapt i-a determinat pe edilii celor două comune, împreună cu membrii Asociaţiei Culturale Pro Datina, să organizeze această manifestare culturală, de interes naţional şi internaţional, singura de asemenea amploare din zona de vest a României”. Ansamblul „Stejărelul” din Cajvana, însoţit de instructorul prof. Iulian Ciotu, totodată şi directorul adjunct al Liceului Tehnologic Cajvana, şi de orchestră, a participat cu succes la manifestările desfăşurate în cadrul acestui festival. Membrii ansamblului au evoluat prezentând obiceiurile de iarnă specific vetrei folclorice, dar şi Bucovinei: dansul căiuţilor, capra şi negoţul caprei, dansul mascaţilor şi jocul irozilor. Spectacolele în cadrul cărora au evoluat au fost organizate la Giarmata, pe scena Casei de Cultură din Dumbrăviţa, la Căminul Cultural din Moşniţa, şi în Timişoara, la sediul Asociaţiei „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, asociaţia moldovenilor din Banat.Prof. Lidia-Loredana Seserman a completat că invitaţii Festivalului de Datini, Colinde şi Obiceiuri de Iarnă, ansambluri şi grupuri folclorice din Ardeal, Maramureş, Bucovina şi Banat, au prezentat pe scena evenimentului tablouri folclorice cu tema obiceiurilor de iarnă, iar grupurile vocale au adus în faţa privitorilor momente de cântec, joc şi voie bună.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana, prezent la un festival de datini din judeţul Timiş.
 Vizualizări articol: 1814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana, prezent la un festival de datini din judeţul Timiş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei