Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 nov 2016 - Anul XXI, nr. 259 (6372)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă

Treisprezece oameni din Zvoriştea, în tratament antirabic după ce au intrat în contact cu o vacă turbată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Treisprezece persoane din satul Dealu - comuna Zvoriştea au început, ieri, tratament antirabic, după ce au venit în contact cu o vacă diagnosticată cu turbare.  Directorul medical al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr.  Doina Ganea-Motan, ne-a declarat, ieri, că la spital s-au prezentat, miercuri, cinci persoane şi ieri întâi şase, iar apoi încă două, care au intrat în contact cu animalul bolnav. Medicul a afirmat că pacienţii au fost înregistraţi şi au fost incluşi în planul de tratament antirabic pe termen lung, terapia urmând a fi făcută în ambulatoriu.

Dr. Ganea-Motan a arătat că pentru gestionarea acestei situaţii a fost constituită un fel de „o celulă de criză” la nivel judeţean, formată din reprezentanţi ai spitalului, DSP, ISU şi DSVSA Suceava şi s-a luat legătura atât cu Ministerul Sănătăţii, cât şi cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti, pentru precizări suplimentare legate de protocolul terapeutic antirabic pe termen lung. Conform medicului, Spitalul de Urgenţă dispune de 168 de flacoane de vaccin antirabic, în schimb nu avea nici o doză de ser antirabic, produsul lipsind la această oră din România. Salvarea a venit de la Spitalul Regional Cernăuţi, unde managerul Spitalului de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, se afla ieri într-o vizită de lucru. De la vecinii din Cernăuţi, Rîmbu a primit 10 fiole de ser antirabic, pe care le-a adus aseară la Suceava. El a declarat că cele 10 fiole de ser antirabic au fost oferite de Spitalul Regional Cernăuţi „în spiritul bunei colaborări dintre cele două unităţi spitaliceşti”.

Diagnosticul de rabie la bovina de la Dealu a fost pus de Direcţia Sanitar Veterinară Suceava. Purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, medicul veterinar Vasile Semeniuc, a declarat, ieri, că acest caz a fost înregistrat la o gospodărie din sat. „Animalul se afla în ultimul stadiu al bolii, având manifestări nervoase, iar atunci când a intrat în agonie proprietarul l-a sacrificat fără să ştie că animalul avea rabie”, a precizat medicul veterinar. De la vaca bolnavă au fost recoltate probe care au fost analizate la Laboratorul DSVSA Suceava şi a fost depistat virusul rabic, iar în aceste condiţii s-au trimis probe la Bucureşti pentru confirmarea diagnosticului de rabie. Toate persoanele care au venit în contact cu vaca turbată au fost îndrumate de medicul veterinar zonal să meargă la spital pentru vaccinare antirabică şi a fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică Suceava.

Doctorul Semeniuc a mai spus că în gospodăria din care provine animalul bolnav s-a efectuat dezinfecţia locală, iar cadavrul a fost dirijat spre incinerare la o firmă de specialitate. Tot spre incinerare a fost dirijată şi o cantitate de carne provenită de la o junincă ce fusese sacrificată de proprietar anterior acestui eveniment.

La nivelul DSVSA s-a declanşat o anchetă epidemiologică pentru a se descoperi sursa contaminării. După confirmarea diagnosticului de la laboratorul din Bucureşti, la Dealu - Zvoriştea va fi declarat focar de rabie, cu adoptarea măsurilor specifice în astfel de situaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Treisprezece oameni din Zvoriştea, în tratament antirabic după ce au intrat în contact cu o vacă turbată.
 Vizualizări articol: 8579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Treisprezece oameni din Zvoriştea, în tratament antirabic după ce au intrat în contact cu o vacă turbată4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei