Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 mai 2015 - Anul XX, nr. 101 (5913)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trist

De la 4 dimineaţa, la coadă pentru programare la consultaţiile gratuite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O imagine tristă, dispărută pentru o vreme, a reapărut odată cu scăderea numărului de medici: cozile formate de pacienţii care vin cu noaptea în cap pentru a obţine o consultaţie şi/sau o reţetă gratuită sau compensată, pe asigurare. Cea mai dramatică situaţie este la cardiologie, specializare la care în municipiul Suceava sunt doar nouă medici. Dintre aceştia, în Policlinica Areni lucrează doar unul, faţă de cinci, câţi erau acum cinci ani. În Fălticeni, Gura Humorului şi Solca nu există cardiolog, iar la Câmpulung Moldovenesc un singur medic are această specialitate. Practic, mai mult de jumătate din judeţ este deservită de cei nouă cardiologi din municipiul Suceava, din spital, policlinică şi cabinete private. Din acest motiv, la cabinetul din Areni la fiecare început de lună oameni bătrâni şi bolnavi vin de la 4 dimineaţa pentru a obţine una dintre cele 19 consultaţii gratuite şi EKG-uri pe care are voie să le acorde zilnic medicul cardiolog Corina Straton.

Ieri dimineaţă, primul pacient pentru o consultaţie la cardiologie a ajuns la uşa policlinicii la ora 4.30. În scurt timp, au mai venit şi alţii aşteptând cuminţi să se descuie uşa instituţiei. La 5.45, la uşa doctorului erau deja 21 de oameni. Toţi peste 70 de ani, ”cu inima”.

O fostă asistentă medicală, în vârstă de 78 de ani, începe să scrie o listă, în ordinea sosirii. Aşa vor intra la doctor, când va veni, pentru a obţine o programare la consultaţie pentru luna mai. Îi întreb de ce au venit atât de devreme. ”Sunt doar 19 locuri pe zi şi toate programările se fac astăzi. Dacă vii mai târziu nu mai prinzi loc. Eu am fost şi în aprilie şi n-am mai găsit”, primesc un răspuns. Tot de la ei aflu că teoretic există şi posibilitatea de a se programa telefonic, dar la numărul afişat pe uşă extrem de rar răspunde cineva şi ”oricum e mai sigur să vii personal”. Cu cât vii mai dimineaţă, cu atât ai mai multe şanse să prinzi loc. La 6.25 sunt 30 de bătrânei pe listă. La 6.30 vine şi asistenta doctorului Corina Straton şi încep programările. Pentru cei de la uşă, asistenta devine Dumnezeu pe pământ. În pixul ei stă consultaţia care se finalizează cu reţeta compensată. Altfel, vizita la doctor ar costa 100 de lei (1 milion de lei vechi). Care înseamnă mult. Despre plata medicamentelor nici nu poate fi vorba. Nu îşi permit.

De pe cele două bănci de lemn din faţa cabinetului oamenii se ridică şi nu se mai aşază. Veghează cu ochi de vultur obosit ca nu care cumva să ajungă în faţa asistentei vreunul care nu-i pe lista lor. Povestesc cu glas scăzut despre boli, DNA, despre poşetele doamnei Udrea şi despre arestări de VIP-uri din lumea politică.

 

Interesul pacientului sau respectarea legii?

Timpul trece, se face aproape 7.00. Lista a ajuns la 55. Se transmite de la unul la altul, se completează. La un moment dat o preia o tânără cu părul prins între braţele ochelarilor de soare, care are grijă să anunţe şi cine urmează să intre în cabinet: ”După Pârâu urmează Ionescu”. O femeie cu faţa albă ca hârtia se sprijină de perete până îi vine rândul. La 7.00 programările au ajuns la data de 12 mai. O voce blondă înţepată solicită ”daţi lista şi în partea astalaltă”. ”Dar n-aveţi gură, să spuneţi cum vă numiţi şi să vă treacă doamna pe listă?”. Se rezolvă. La 8.00 sunt 108 pacienţi. La 8.20 vine medicul şi în 10 minute încep consultaţiile. Cele 19, programate pentru ziua de 4 mai.

Indiferent de ora la care li s-a spus să vină, pacienţii stau la uşă de dimineaţă. E mai sigur. ”Uneori li se face rău, alteori îşi pierd răbdarea sau vin şi spun să fie consultaţi mai repede, că le pleacă autobuzul. Când este posibil, mai facem schimbări, dar asta se întâmplă rar”, spune dr. Straton. Are o singură asistentă, care trebuie să facă programarea celor de la uşă, să răspundă la telefon, să facă electrocardiogramele şi să scrie reţete. De ieri, tot ea se ocupă şi de validarea consultaţiilor cu cardul de sănătate. ”Nu pot consulta mai mult de 19 pacienţi pe zi, cu tot cu EKG-uri. Dacă într-o zi am doar 18, a doua zi nu am voie să văd 20. Tot ce consult peste 19 este muncă voluntară”, explică dr. Corina Straton, argumentând cele spuse cu un teanc de foi pe care sunt consultaţiile pe care i le-a refuzat la decontare Casa Asigurărilor de Sănătate. Numai pentru luna noiembrie am numărat 85. Toate pentru acelaşi motiv: ”serviciul sau consultaţia depăşeşte numărul maxim admis de servicii/consultaţii aferent programului de lucru”. ”Şi atunci, ce ar trebui să fac eu? Să nu-i consult? Să respect legea? Să fac muncă voluntară?”, se întreabă medicul. Întrebări fără răspuns.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la 4 dimineaţa, la coadă pentru programare la consultaţiile gratuite.
 Vizualizări articol: 5641 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
De la 4 dimineaţa, la coadă pentru programare la consultaţiile gratuite5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
( 6 mai 2015, 00:23:58
In lumea civilizata sunt cabinete speciale pentru cei care au depasit 70 ani. Acolo medicii specialisti sunt instruiti si in geriatrie și gerontologie.
Ciudat este ca in pliantele lor se aminteste de... Ana Aslan ca fiind "initiatorul acestor cabinete medicale pentru varsta a treia" (pe bune).
La noi...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei