Femeile însărcinate care mănâncă pește și produse pe bază de pește au șanse mai mari de a avea copii sănătoși și inteligenți, susțin cercetătorii. În plus, oamenii de știință spun că bebelușii care sunt hrăniți la sân mai mult timp au șanse mai mari de a fi sănătoși când vor crește. „Aceste rezultate împreună cu cele constatate în urma studiilor efectuate în Statele Unite și în Marea Britanie susțin teoria potrivit căreia consumul moderat de pește în timpul sarcinii este benefic pentru copil”, a explicat profesoara Emily Oken, coautoare a studiului. Responsabili pentru acest studiu sunt oamenii de știință din cadrul Facultății de Medicină de la Harvard, de la centrul Harvard Pilgrim Health Care și de la Institutul Statens Serum Institut din Copenhaga. Constatările făcute dovedesc că acizii grași omega-3 care se găsesc în pește, dar și compușii conținuți în laptele matern sunt benefici, dacă nu esențiali pentru dezvoltarea copiilor. Echipa de cercetători a analizat un eșantion de 25.446 de copii născuți în perioada 1997-2002. S-a constatat că subiecții ale căror mame au consumat cantitățile cele mai mari de pește în timpul sarcinii au dezvoltat abilități motorii și cognitive mai bune. De exemplu, aproape șase la sută dintre copiii ale căror mame nu au mâncat pește au avut rezultate slabe la testele de dezvoltare efectuate la 18 luni. Perioada mai lungă de alăptare a fost și ea asociată cu o dezvoltare mai bună a copiilor, în special la 18 luni, tocmai pentru că laptele matern conține omega-3. Cu toate acestea, beneficiile consumului de pește au fost aceleași și în cazul copiilor hrăniți la sân pe perioade mai scurte, și al celor alăptați mai mult timp.