Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iul 2014 - Anul XIX, nr. 167 (5676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, lăudată în Franţa: „Mănăstirea Voroneţ este o minune în mijlocul pădurii, un loc magic”

Scriitoarea franceză Lola Lafon, care a vizitat România când a scris cartea "La petite communiste qui ne souriait jamais", ce ilustrează parcursul profesional al gimnastei Nadia Comăneci, spune că a fost impresionată de Mănăstirea Voroneţ, pe care o consideră o minune în mijlocul pădurii.

În ediţia de vineri a emisiunii "Le matin du départ", cu Dorothée Barba, de la postul public de radio France Inter (care face parte din Radio France), scriitoarea Lola Lafon vorbeşte despre vizita sa în România, precizând că a fost în Oneşti - oraşul natal al Nadiei Comăneci, dar a reuşit să viziteze şi Mănăstirea Voroneţ din nordul României, despre care spune că este "o minune în mijlocul pădurii".

Conform înregistrării emisiunii, care a fost publicată pe site-ul franceinter.fr, scriitoarea aminteşte că frescele Mănăstirii Voroneţ sunt atât de frumoase, încât o nuanţă de albastru a fost numită după culoarea lor, "albastru de Voroneţ".

Deşi Lola Lafon nu este o persoană credincioasă, aceasta a fost impresionată de harul acestui loc, pe care îl găseşte "pur şi simplu magic", se arată pe site-ul franceinter.fr.

Mănăstirea Voroneţ, supranumită "Capela Sixtină a Estului", este un complex monahal medieval construit în satul Voroneţ, astăzi cartier al oraşului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 de kilometri de municipiul Suceava şi la 4 kilometri de centrul oraşului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ştefan cel Mare (1457 - 1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni şi 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Mănăstirea Voroneţ se află, alături de alte biserici pictate din nordul Moldovei, pe lista patrimoniului cultural mondial a UNESCO.

De mici proporţii, cu plan trilobat, având turla cu boltă moldovenească pe naos, biserica face parte dintre puţinele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care-şi păstrează în mare măsură forma iniţială. Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ştefan cel Mare, anul 1496. Printre aceste picturi de interior atrag atenţia mai ales Cina cea de Taină, Împărtăşirea Apostolilor, Spălarea picioarelor (în altar), Ciclul patimilor şi tabloul votiv al domnitorului Ştefan cel Mare (în naos).

Mănăstirea Voroneţ se află, alături de alte biserici pictate din nordul Moldovei, pe lista patrimoniului cultural mondial a UNESCO.     Născută în 1975, în Franţa, Lola Lafon a locuit ulterior în Sofia (Bulgaria) şi apoi în Bucureşti (România), în funcţie de locurile de muncă ale părinţilor săi. Iniţial s-a dedicat dansului, apoi a fost atrasă şi de literatură.

Printre romanele sale se numără "Une Fièvre impossible à négocier" (2003), "De ça je me console" (2007) şi "Nous sommes les oiseaux de la tempête qui s'annonce" (2011). Anul acesta, a apărut în Franţa volumul "La petite communiste qui ne souriait jamais", o carte despre parcursul profesional al Nadiei Comăneci.

Lola Lafon este şi cântăreaţă. Aceasta a lansat două albume "Grandir à l'envers de rien", în 2006 şi "Une Vie de Voleuse", în martie 2011. Totodată, fiecare lansare de carte a sa este însoţită de un "concert-lectură".

 

Surse: MediafaxFrance Inter

Dorina Călin | descopera.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, lăudată în Franţa: „Mănăstirea Voroneţ este o minune în mijlocul pădurii, un loc magic”.
 Vizualizări articol: 1312 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
România, lăudată în Franţa: „Mănăstirea Voroneţ este o minune în mijlocul pădurii, un loc magic”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Uimitor trimis de
(22 iul 2014, 13:09:16
Te intrebi, cum de la acea vreme, vorbim de secolul al XV-lea, s-a putut ridica o astfel de constructie in 3 luni si 3 saptamani...si astazi daca e sa fim pusi in aceeasi situatie ma indoiesc ca se reuseste!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei