Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 iun 2012 - Anul XVII, nr. 134 (5039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Taina Sfântului Maslu - folosirea corectă a uleiului sfinţit

Materia principală a Tainei Sfântului Maslu este uleiul (untdelemnul), care, prin rugăciunile şi binecuvântarea preoţilor, primeşte darul dumnezeiesc al Sfântului Duh. Dacă la slujba Sfeştaniei se sfinţeşte apa ca materie principală a slujbei respective, la Taina Sfântului Maslu, invocarea Sfântului Duh se face pentru sfinţirea uleiului. Chiar dacă unii credincioşi (din neştiinţă sau din păstrarea unor obiceiuri locale) aduc la Taina Sfântului Maslu făină, pâine sau alte alimente, singura materie peste care se coboară harul Sfântului Duh este uleiul.

Uleiul sfinţit la Taina Sfântului Maslu nu poate fi folosit oricum. Întrebuinţarea corectă a acestui ulei sfinţit reiese clar din rugăciunile rostite în cadrul slujbei: "ca şi cei ce se vor unge cu untdelemnul acesta al înnoirii..."; "să aduci mila Ta peste untdelemnul acesta şi peste cei ce se ung din el în numele Tău..."; "întocmeşte-l spre tămăduirea celor care se ung din el...".

 

Ungerea cu ulei sfinţit

Folosirea clară care reiese din cadrul rugăciunilor speciale este cea de ungere, căci vindecarea se datorează, practic, efectului ungerii cu acest ulei sfinţit, ca ungere rânduită prin excelenţă ca taină a însănătoşirii trupului.

Preoţii care participă la această Sfântă Taină, ei înşişi folosesc acest ulei sfinţit în mod expres spre ungerea celor care sunt prezenţi la săvârşirea Tainei Sfântului Maslu. Rezultă clar că uleiul sfinţit în cadrul Tainei Sfântului Maslu se utilizează absolut prin ungere. El nu poate fi folosit nicidecum la pregătirea mâncărurilor sau întrebuinţat în gospodărie.

Credincioşii trebuie să fie atenţi la cantitatea uleiului sfinţit pe care vor să-l folosească, căci prin ungere uleiul se consumă destul de greu. Singura excepţie care se acceptă este aceea că, dacă avem prea mult ulei sfinţit de la Taina Sfântului Maslu ori îl păstrăm cu cinste la loc curat şi purtăm grijă ca nu cumva să se strice, îl întrebuinţăm la candelă în biserică sau în casele credincioşilor.

(Pr. Răzvan-George TOPALĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taina Sfântului Maslu - folosirea corectă a uleiului sfinţit.
 Vizualizări articol: 1383 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Taina Sfântului Maslu - folosirea corectă a uleiului sfinţit5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :))))))))) trimis de
(12 iun 2012, 12:15:15
folosirea corecta a uleiului....se aprinde ochiul aragazului, se pune tigaita la incins se tuarna uleiul si apoi spor la treaba....uitam depinde de ulei poate fi de uz industrial sau pentru consum uman...... al vostru se pare ca face parte din a treia generatie...:)))))))
1.1  RE: :))))))))) trimis de
(12 iun 2012, 15:17:43
este treaba ta daca alegi sa fii asa cum esti.
dar, in plus de asta, insisti sa si arati. nu e neaparat nevoie.

intoarce-te si roaga-te! si multumeste bunului Dumnezeu...ca sa fii mereu sanatos... si sa nu fie vreodata nevoie sa folosesti uleiul sfintit la aceasta sfanta taina, pe care ne-a lasat-o Mantuitorul Iisus Hristos, decat pt. a primi mai multa minte sanatoasa.
1.2  RE: :))))))))) trimis de
(12 iun 2012, 22:39:31
E vorba de un ritual si de sacralitatea ce decurge de aici. Trebuie sa avem respect fata de obiectele de cult. Asta mi-i clar, dar nu mi-i clar daca intr-adevar uleiul sfintit vindeca de boli. Daca vindecarea ar fi macar pt cler, nu am mai vedea niciun preot pe la spital. Personal cred in credinta, autosugestia, efectul Placebo, spuneti-i cum vreti al credinciosului, dar nu cred in "miracolul" propriu zis al uleiului sfintit! Consider ca trebuie sa-L respiram pe Dumnezeu, sa-L simtim in trupul nostru pe Hristos si sa nu ne poticnim in dogma!
2.   Popi mafioti.. trimis de
(13 iun 2012, 08:34:21
Religia este o forma pentru uni de a face bani usor si religia a luat fiinta cand primul excroc a intalnit primul prost....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei