Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mai 2012 - Anul XVII, nr. 104 (5009)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pilde ortodoxe

Copi­lul şi pre­o­tul

Mer­gând prin parohia sa, un preot l-a auzit pe un copil vor­bind urât cu pri­e­te­nii săi de joacă şi înju­rând. Oprindu-se, l-a între­bat:
– Dacă cineva ar vorbi în limba engleză, ce ai crede des­pre el ?
– Că este un englez, a răs­puns băieţe­lul.
– Dar dacă cineva ar vorbi în limba spa­ni­olă ?
– Ar fi un spa­niol, desigur.

- Nu crezi că este la fel şi cu cel care vor­beşte “limba” lui Dum­ne­zeu ? Un creştin spune doar lucruri fru­moase şi folo­si­toare. De la omul rău, dim­po­trivă, nu auzi decât vorbe urâte, înju­ră­turi şi min­ciuni. Cum este sufle­tul omu­lui, aşa sunt şi vor­bele sale.

Fii atent ce spui, fiindcă, mai devreme sau mai târ­ziu, vei ajunge între cei a căror limbă o vor­beşti! Poţi ajunge între păcă­toşi şi dia­voli sau între îngeri şi sfinţi.

Omul este o cora­bie mică, în care se află lei şi bala­uri, otravă şi rău­tate, cărări bol­nave şi pră­păs­tii fără sfârşit. Dar, tot acolo este şi Dum­ne­zeu, sunt şi înge­rii, viaţa şi Împă­ră­ţia Dom­nu­lui, lumina şi Apos­to­lii, cetă­ţile cereşti şi como­rile de har: acolo, în sufle­tul omu­lui, sunt toate.”

(Sfân­tul Macarie)

 

Cri­mi­na­lul

La înce­pu­tul pri­mu­lui răz­boi mondial, pe vâr­ful unui munte, se afla cea mai temută închi­soare. Nimeni nu reu­şise să eva­deze vreo­dată de acolo. În gene­ral, cei tri­mişi aici erau fie con­dam­naţi la moarte pen­tru crime sau jafuri deo­se­bit de grave, fie ispă­şeau o pedeapsă foarte mare. Deşi era atât de bine păzită, într-o seară un cri­mi­nal a scă­pat. Toată noap­tea gar­die­nii l-au hăi­tuit cu câini, însă, spre dimi­neaţă, i-au pier­dut urma într-o pădure.

Fuga­rul, obo­sit după atâta goană, a văzut într-o poiană, o lumi­niţă la fereas­tra unei case. Desi­gur că acolo putea găsi ceva de mân­care şi haine. Cu dis­pe­rare, a năvă­lit în odaia mică, unde o ima­gine cu totul nea­ş­tep­tată îl ţin­tui în loc: o tânără femeie plân­gea lângă un copi­laş micuţ, care, de ase­me­nea, scân­cea. Pe masa goală, un rest de lumâ­nare lăsa în mica încă­pere o lumină slabă, în care se vedea, totuşi, chi­pul palid şi slă­bit al femeii.

Parcă tre­zit dintr-un coş­mar, eva­da­tul o îndemnă pe tânăra mamă să nu se spe­rie, se aşeză ală­turi şi o întrebă ce pro­bleme o fac atât de nefe­ri­cită. Aceasta, prin­tre lacrimi, i-a răs­puns că soţul ei a murit pe front, că nu mai are nici un ban şi că, de foame şi frig, copi­la­şul s-a îmbolnăvit.

- Lasă femeie, îi spuse puş­că­ri­a­şul, o să te ajut eu.

- Nu vreau să furi pen­tru mine şi nici să sufere cineva nu doresc.
– Nu-ţi face griji, nu va suferi nimeni! – i-a răs­puns omul şi a luat-o pe femeie cu el. Când au ajuns împre­ună în faţa poli­ţiei, aceasta l-a între­bat mirată:
– Ce faci ?
– Lasă, ţi-am spus că n-o să sufere nimeni. Vino!

Intrând cu ea în clă­di­rea poli­ţiei, omul s-a pre­dat, iar când şeful poli­ţiei a venit să vadă cu ochii lui dacă peri­cu­lo­sul puş­că­riaş este, în sfârşit, prins, acesta îi spuse:

- Femeia aceasta m-a găsit în casa ei, când încer­cam să fur câte ceva şi m-a adus aici. Dă-i recom­pensa pusă pe capul meu, o merită!
Cu lacrimi de recu­noş­tinţă în ochi, femeia n-a mai spus nimic. Era o recom­pensă foarte mare, deo­a­rece puţini cre­deau că cineva l-ar putea prinde şi preda pe cri­mi­nal. Bucu­ros că îl avea acum pri­zo­nier, şeful poli­ţiei a plătit ime­diat femeii suma enormă, după care l-a tri­mis pe fugar îna­poi la închi­soare, sub pază strictă.

După câteva zile, femeia, cerând o audienţă la direc­to­rul puş­că­riei, i-a poves­tit aces­tuia totul, aşa cum se întâm­plase cu ade­vă­rat. Uimit de bună­ta­tea deţi­nu­tu­lui său, cu oca­zia Sfân­tu­lui Cră­ciun ce se apro­pia, direc­to­rul l-a gra­ţiat, căci era obi­ce­iul ca, o dată pe an, să fie eli­be­rat puş­că­ri­a­şul care s-a pur­tat cel mai bine. Tim­pul a dove­dit că omul acela se schim­base cu ade­vă­rat, căci nici­o­dată nu a mai făcut ceva rău.

Oame­nii tre­buie să se ajute unii pe alţii. Nu te ajuţi pe tine decât ajutându-i pe cei­la­lţi. Dum­ne­zeu vede cu ce preţ cauţi binele altora şi nu pe al tău. Dacă un ase­me­nea om – cu lanţuri la mâini şi la picioare, obo­sit şi dor­nic de liber­tate, ce nu ducea cu sine decât o groază de păcate – a putut să o ajute pe femeia aceea, cu atât mai mult noi îi putem ajuta pe cei din jurul nos­tru. Să ne rugăm la Dum­ne­zeu să ne dea oca­zii de a face bine, fiindcă binele îl putem face cu sigu­ranţă. Şi nu e zi, fără să nu se ivească un ase­me­nea pri­lej. Nu tre­buie decât să-l vedem.

„Nu dărui celor­la­lţi după cum merită, ci după cum au nevoie.”

(Sfân­tul Ioan de Kronstadt)

 

Cele două vâsle

Demult, trăia un bătrân, om cu frica lui Dum­ne­zeu, ce-şi câş­tiga tra­iul tre­când călă­to­rii, cu barca sa, de pe un mal pe celă­lalt al unui râu. Într-o zi, în timp ce moşul îl tre­cea cu barca pe un tânăr, acesta observă că pe fie­care vâslă este ceva scris şi întrebă:

- De ce ai scris pe o vâslă “cre­dinţă” şi pe cea­laltă “fapte bune” ?

- Fiindcă aces­tea două mă con­duc în viaţă, răs­punse bătrâ­nul.
– Nu cred că omul are nevoie de amân­două, spuse cu îndrăz­ne­ală tână­rul. Este de ajuns doar una după care să îţi călă­u­zeşti viaţa: dacă faci “fapte bune”, eşti de folos celor­la­lţi, dacă ai “cre­dinţă”, îţi eşti ţie însuţi de folos.

Bătrâ­nul nu a spus nimic, dar a înce­put să vâslească cu o sin­gură vâslă. Barca nu a mai avan­sat nici un pic, învârtindu-se în loc. În felul acesta a înţe­les tână­rul ce-a vrut să spună omul: că acela cu suflet curat, adică lumi­nat de cre­dinţă, va avea şi o viaţă curată, adică încăr­cată de roa­dele bună­tă­ţii şi milei cre­ş­ti­neşti. Cum este sufle­tul omu­lui, tot aşa îi este şi viaţa.

Cre­dinţa fără bună­tate nu este decât ipo­cri­zie. Cel cu ade­vă­rat cre­din­cios Îl iubeşte pe Dum­ne­zeu, iubindu-i pe oameni. Fap­tele bune şi cre­dinţa sunt cele două aripi cu aju­to­rul cărora sufle­tul nos­tru se îna­lţă spre Dum­ne­zeu. Cu o sin­gură aripă nu poţi zbura!

„În fapte se arată cre­dinţa. Cre­dinţa fără fapte nu există.”

(Sfân­tul Simeon Noul Teolog)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pilde ortodoxe.
 Vizualizări articol: 678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pilde ortodoxe5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei