Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 sep 2017 - Anul XXII, nr. 222 (6638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

De la Suceviţa

Păstrarea minei de uraniu Crucea, bani pentru „Utilităţi şi mediu” şi modernizarea Vămii Siret, angajamentele liderilor PSD pentru Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Premierul Mihai Tudose a declarat, ieri, la Suceviţa, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul lucrărilor Consiliului Executiv Naţional al PSD, că Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea are şanse de a fi menţinută în funcţiune şi că în scurt timp va face publică şi modalitatea în care se va realiza acest lucru. ”Mina de uraniu de la Crucea cred că trebuie păstrată deschisă. Ţinem la ea”, a declarat prim-ministrul, care a adăugat că ”e un plan simplu de salvare a ei”. Chiar dacă nu a dorit să dea detalii referitoare la strategia de păstrare în funcţiune a acestei exploatări, Tudose a dat de înţeles că este vorba despre achiziţia şi de la Crucea de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă, nu doar din sursă externă, cum se întâmplă din decembrie 2015. Mihai Tudose a subliniat că exploatarea de uraniu este o activitate strategică, iar Guvernul nu este dispus să renunţe la ea.

Un alt punct nevralgic al judeţului Suceava, pentru care autorităţile au solicitat sprijin guvernamental, este plata creditului extern făcut de Consiliul Judeţean, în parteneriat cu 60 de primării, pentru derularea proiectului ”Utilităţi şi mediu la standarde europene”, care împovărează administraţiile locale. Referitor la acest proiect, premierul Tudose l-a calificat a fi fost ”o lege a Sucevei”, singurul de acest fel din România. El a amintit că execuţia lucrărilor este blocată de 4 ani, că sunt primării care plătesc de ani de zile rate şi dobânzi la creditul luat pentru un proiect care nici măcar nu a ajuns în localităţile lor şi a declarat că primarii acestor localităţi se simt pe bună dreptate nedreptăţiţi. ”O să vedem în ce măsură putem da nişte sume. Ştiu despre ce este vorba, o să analizăm”, a afirmat Tudose.

 

Autostradă în Moldova, mai târziu

Întrebat în legătură cu dezvoltarea infrastructurii din judeţul Suceava, şeful Guvernului a spus că deocamdată pe lista de autostrăzi prioritar a fi finalizate sunt Bucureşti-Braşov, Craiova-Piteşti şi Piteşti-Sibiu. Legătura nordului ţării cu partea de sud şi cu cea de vest este prevăzută în master planul de transport abia în următoarea etapă. Totuşi, având în vedere creşterea traficului rutier prin Vama Siret, odată cu ridicarea vizelor în Ucraina pentru România, prim-ministrul a declarat că Executivul va întocmi un plan de modernizare a vămilor Siret şi Giurgiu. ”Să fie vămi adevărate, în care să se facă activitate vamală”, a subliniat şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, explicând că are în vedere faptul că de multe ori camioanele cu marfă care intră în ţară ”ajung să fie vămuite pe la Afumaţi”. Dragnea a spus că prin vămile de la punctele de trecere a frontierei intră tiruri încărcate, de exemplu, cu sute de televizoare, declară că au doar 10 şi până ajung să fie vămuite chiar rămân doar 10. ”Dispar pe drum, rămân prin şanţuri”, a comentat ironic şeful PSD.

Atât liderul social-democrat, cât şi premierul Mihai Tudose au subliniat că una dintre priorităţile Guvernului este combaterea evaziunii fiscale.

 

Dragnea: România a acceptat să includă în preţul la energie 17% pierderi, cel mai mare procent din Europa

Un subiect fierbinte abordat, ieri, în şedinţa Consiliului Naţional al PSD de la Suceviţa a fost creşterea preţurilor la utilităţi - energie electrică şi gaz metan şi raportul dintre Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi companiile furnizoare de utilităţi.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că odată ce s-a constituit comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE, aceasta a şi mărit preţurile la energie şi gaze. ”Preţurile sunt mărite prin acceptarea includerii în preţ a unor pierderi nejustificate ale distribuitorului de energie”, a susţinut Dragnea şi şi-a argumentat spusele cu enumerarea pierderilor acceptate înregistrate de această categorie de furnizori în alte state: Olanda - 4%, Germania – 5%, Italia – 7%, Franţa – 8%, Finlanda – 3% şi România – 17%, cel mai mare procent. Sursa informaţiilor a fost harta Eurostat.

Liviu Dragnea a declarat că din ancheta pe care o va efectua comisia parlamentară la ANRE se pot afla justificările pentru mărirea preţurilor la energie şi la gaze în ultimii ani. ”Decizia de a constitui această comisie de anchetă la ANRE este foarte importantă, ca să vedem şi noi cum s-au mărit preţurile în ultimii ani de către ANRE şi ce fundamentări au stat, în afară de interesul imediat al unor companii care furnizează energie electrică. Să vedem care sunt justificările. Nu este în regulă ca preţurile la energie şi gaz să se mărească din pixul celor de la ANRE”, a mai spus preşedintele PSD.

 

Liviu Dragnea: Actualul Guvern a recuperat mult din întârzierile din vară

Conducerea centrală a PSD a analizat ieri, la Suceviţa, activitatea actualului Guvern de la instalare şi până în momentul de faţă. La Suceviţa a avut loc şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, la care participă liderul partidului, Liviu Dragnea, precum şi numeroşi membri ai Guvernului, printre care premierul Mihai Tudose şi miniştrii Sevil Shhaideh, Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb, Răzvan Cuc, Liviu Pop, Mihai Fifor sau Adriana Doina Pană. Tot ieri, liderul social-democraţilor, premierul României şi mai mulţi miniştri au avut o discuţie şi cu primarii PSD din judeţul Suceava.

După o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD care a durat aproximativ patru ore, Liviu Dragnea a spus că după analizarea activităţii guvernamentale, „lucrurile stau mai bine decât în vară”, membrii Guvernului reuşind să recupereze foarte multe întârzieri. Făcând referire la domeniile analizate, liderul PSD Suceava a spus că, în sănătate, a fost rezolvată problema amplasamentului celor trei spitale regionale care urmează să se construiască în România, Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. El a precizat că pentru construcţia celor trei spitale urmează realizarea studiilor de fezabilitate, iar în primăvara viitoare vor fi demarate procedurile de achiziţie pentru proiectele tehnice şi realizarea lucrărilor.

Un alt domeniu analizat a fost cel al educaţiei, Liviu Dragnea spunând că aici au fost discutate două probleme importante, Legea Educaţiei şi manualele şcolare. Legat de Legea Educaţiei, liderul PSD a afirmat că prin viitorul act normativ trebuie în mod obligatoriu pusă de acord oferta educaţională cu necesarul de specializări cerut de mediul de afaceri din România. Dragnea a spus că un subiect despre care s-a discutat mult a fost cel al manualelor, aici luându-se în calcul varianta manualelor unice şi a celor alternative. El a spus că păreri pro şi contra sunt pentru ambele variante, însă urgentă este rezolvarea problemei lipsei manualelor la începuturile de an şcolar. Preşedintele PSD a mai adăugat că printre priorităţile pentru perioada următoare se numără cele din domeniul tineretului şi sportului, elaborarea Codul Agricultorului, a Legilor minelor şi a resurselor minerale, precum şi înfiinţarea Casei Române de Comerţ, o instituţie creată pentru a-i sprijini pe producătorii români să-şi poată exporta produsele.

Liviu Dragnea a declarat că o altă măsură care va fi luată în perioada următoare va fi reducerea numărului de taxe nefiscale, acest concept fiind aproape finalizat. El a dat ca exemplu eliminarea taxei pe horă, în valoare de 1.000 de lei, care trebuie plătită de oricine vrea să organizeze un astfel de eveniment. Tot legat de programul de guvernare, Liviu Dragnea a mai spus că până la sfârşitul acestui an va fi finalizat şi conceptul pentru stimularea transportului electric, prin montarea la nivel naţional a 20.000 de sisteme de încărcare.

După şedinţa de ieri de la Suceviţa, liderul PSD a spus că după evaluarea activităţii miniştrilor, aceştia vor trebui să realizeze, la rândul lor, în maximum două săptămâni, o evaluare a tuturor secretarilor de stat, în număr de 135.

 

PSD nu va mai accepta „proiectele personale” ale parlamentarilor care nu au legătură cu programul de guvernare

Liviu Dragnea a declarat că un alt subiect analizat în şedinţa de la Suceviţa a fost cel al activităţii din Parlament a reprezentanţilor PSD şi modul în care aceştia relaţionează cu miniştrii. În ceea ce priveşte activitatea senatorilor şi deputaţilor PSD în comisiile de specialitate, Dragnea a spus că parlamentarii care au alt punct de vedere faţă de Guvern trebuie să discute aceste aspecte în cadrul partidului. „Discutăm despre aplicarea unui program de guvernare votat de noi. Din acest motiv nu mai suntem dispuşi să acceptăm proiectele personale”, a spus Liviu Dragnea. Cel mai probabil, analiza activităţii parlamentare a fost făcută, la Suceviţa, după ce comisia de buget din Senat, condusă de un social-democrat, a votat un amendament cu privire la plata defalcată a TVA, în sensul ca aceasta să fie obligatorie, de la începutul anului viitor, doar pentru firmele de stat sau pentru cele care au relaţii contractuale cu statul. Liviu Dragnea a spus ieri că această soluţie nu este agreată şi că Executivul nu renunţă la introducerea obligativităţii plăţii defalcate a TVA.

 

Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, principala problemă semnalată de primarii suceveni

Preşedintele PSD a mai spus că după întâlnirea cu primarii social-democraţi din judeţ, una dintre principalele probleme semnalate de aceştia a fost cea a asigurării lemnului de foc pentru populaţie. „A fost vorba de necesitatea de lemn de foc şi capacitatea acestei ţări de a livra milioane de metri cubi. Ei au spus că sunt probleme cu cotele pe care le pot obţine pentru populaţie. Şi ne vom interesa să vedem despre ce e vorba. Poate pe la noi prin sud mai avem câţiva pomi după care putem merge la umbră, dar aici cred că sunt ceva păduri”, a spus Dragnea.

El a mai precizat că au fost aduse în discuţie Codul Silvic şi Hotărârea de Guvern pentru aprobarea regulamentului pentru aprovizionarea cu lemne a populaţiei. Liviu Dragnea a mai precizat că primarii suceveni i-am mai semnalat probleme în privinţa realizării proiectelor europene şi a celor cu bani de la buget, dar şi cu privire la problemele pe care le au în realizarea unor investiţii pentru introducerea de reţele de gaz metan.

 

Creşterea preţurilor la carburanţi a fost determinată de majorarea preţului barilului de petrol

Unul dintre subiectele prezentate în cadrul conferinţei de presă susţinută după şedinţele de ieri a fost şi cel al creşterii preţului la benzină şi motorină. Premierul Mihai Tudose a precizat că majorarea nu a fost cauzată de supra-acciza pe carburanţi, ci de creşterea, la nivel internaţional, a preţului barilului de petrol. Mihai Tudose a spus că această creştere a preţului barilului a survenit după fenomenele meteorologice periculoase care au avut loc în ultima perioadă în mai multe locuri de pe glob. „Am discutat şi am calculat cu colegii de la Finanţe, iar influenţa supra-accizei a fost aproape inexistentă. Prin această supra-acciză era preconizată o creştere de 0,16 bani la litru, şi în realitate a crescut cu 0,9 lei. Deci, impactul fenomenelor meteo a cauzat creşterea preţului la benzină şi motorină”, a spus Mihai Tudose. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Păstrarea minei de uraniu Crucea, bani pentru „Utilităţi şi mediu” şi modernizarea Vămii Siret, angajamentele liderilor PSD pentru Suceava.
 Vizualizări articol: 3875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Păstrarea minei de uraniu Crucea, bani pentru „Utilităţi şi mediu” şi modernizarea Vămii Siret, angajamentele liderilor PSD pentru Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei