Premierul Mihai Tudose a declarat, ieri, la Sucevița, într-o conferință de presă susținută la finalul lucrărilor Consiliului Executiv Național al PSD, că Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea are șanse de a fi menținută în funcțiune și că în scurt timp va face publică și modalitatea în care se va realiza acest lucru. ”Mina de uraniu de la Crucea cred că trebuie păstrată deschisă. Ținem la ea”, a declarat prim-ministrul, care a adăugat că ”e un plan simplu de salvare a ei”. Chiar dacă nu a dorit să dea detalii referitoare la strategia de păstrare în funcțiune a acestei exploatări, Tudose a dat de înțeles că este vorba despre achiziția și de la Crucea de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă, nu doar din sursă externă, cum se întâmplă din decembrie 2015. Mihai Tudose a subliniat că exploatarea de uraniu este o activitate strategică, iar Guvernul nu este dispus să renunțe la ea.
Un alt punct nevralgic al județului Suceava, pentru care autoritățile au solicitat sprijin guvernamental, este plata creditului extern făcut de Consiliul Județean, în parteneriat cu 60 de primării, pentru derularea proiectului ”Utilități și mediu la standarde europene”, care împovărează administrațiile locale. Referitor la acest proiect, premierul Tudose l-a calificat a fi fost ”o lege a Sucevei”, singurul de acest fel din România. El a amintit că execuția lucrărilor este blocată de 4 ani, că sunt primării care plătesc de ani de zile rate și dobânzi la creditul luat pentru un proiect care nici măcar nu a ajuns în localitățile lor și a declarat că primarii acestor localități se simt pe bună dreptate nedreptățiți. ”O să vedem în ce măsură putem da niște sume. Știu despre ce este vorba, o să analizăm”, a afirmat Tudose.
Autostradă în Moldova, mai târziu
Întrebat în legătură cu dezvoltarea infrastructurii din județul Suceava, șeful Guvernului a spus că deocamdată pe lista de autostrăzi prioritar a fi finalizate sunt București-Brașov, Craiova-Pitești și Pitești-Sibiu. Legătura nordului țării cu partea de sud și cu cea de vest este prevăzută în master planul de transport abia în următoarea etapă. Totuși, având în vedere creșterea traficului rutier prin Vama Siret, odată cu ridicarea vizelor în Ucraina pentru România, prim-ministrul a declarat că Executivul va întocmi un plan de modernizare a vămilor Siret și Giurgiu. ”Să fie vămi adevărate, în care să se facă activitate vamală”, a subliniat și președintele PSD, Liviu Dragnea, explicând că are în vedere faptul că de multe ori camioanele cu marfă care intră în țară ”ajung să fie vămuite pe la Afumați”. Dragnea a spus că prin vămile de la punctele de trecere a frontierei intră tiruri încărcate, de exemplu, cu sute de televizoare, declară că au doar 10 și până ajung să fie vămuite chiar rămân doar 10. ”Dispar pe drum, rămân prin șanțuri”, a comentat ironic șeful PSD.
Atât liderul social-democrat, cât și premierul Mihai Tudose au subliniat că una dintre prioritățile Guvernului este combaterea evaziunii fiscale.
Dragnea: România a acceptat să includă în prețul la energie 17% pierderi, cel mai mare procent din Europa
Un subiect fierbinte abordat, ieri, în ședința Consiliului Național al PSD de la Sucevița a fost creșterea prețurilor la utilități – energie electrică și gaz metan și raportul dintre Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și companiile furnizoare de utilități.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că odată ce s-a constituit comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE, aceasta a și mărit prețurile la energie și gaze. ”Prețurile sunt mărite prin acceptarea includerii în preț a unor pierderi nejustificate ale distribuitorului de energie”, a susținut Dragnea și și-a argumentat spusele cu enumerarea pierderilor acceptate înregistrate de această categorie de furnizori în alte state: Olanda – 4%, Germania – 5%, Italia – 7%, Franța – 8%, Finlanda – 3% și România – 17%, cel mai mare procent. Sursa informațiilor a fost harta Eurostat.
Liviu Dragnea a declarat că din ancheta pe care o va efectua comisia parlamentară la ANRE se pot afla justificările pentru mărirea prețurilor la energie și la gaze în ultimii ani. ”Decizia de a constitui această comisie de anchetă la ANRE este foarte importantă, ca să vedem și noi cum s-au mărit prețurile în ultimii ani de către ANRE și ce fundamentări au stat, în afară de interesul imediat al unor companii care furnizează energie electrică. Să vedem care sunt justificările. Nu este în regulă ca prețurile la energie și gaz să se mărească din pixul celor de la ANRE”, a mai spus președintele PSD.
Liviu Dragnea: Actualul Guvern a recuperat mult din întârzierile din vară
Conducerea centrală a PSD a analizat ieri, la Sucevița, activitatea actualului Guvern de la instalare și până în momentul de față. La Sucevița a avut loc ședința Comitetului Executiv Național al PSD, la care participă liderul partidului, Liviu Dragnea, precum și numeroși membri ai Guvernului, printre care premierul Mihai Tudose și miniștrii Sevil Shhaideh, Olguța Vasilescu, Rovana Plumb, Răzvan Cuc, Liviu Pop, Mihai Fifor sau Adriana Doina Pană. Tot ieri, liderul social-democraților, premierul României și mai mulți miniștri au avut o discuție și cu primarii PSD din județul Suceava.
După o ședință a Comitetului Executiv Național al PSD care a durat aproximativ patru ore, Liviu Dragnea a spus că după analizarea activității guvernamentale, „lucrurile stau mai bine decât în vară”, membrii Guvernului reușind să recupereze foarte multe întârzieri. Făcând referire la domeniile analizate, liderul PSD Suceava a spus că, în sănătate, a fost rezolvată problema amplasamentului celor trei spitale regionale care urmează să se construiască în România, Iași, Cluj-Napoca și Craiova. El a precizat că pentru construcția celor trei spitale urmează realizarea studiilor de fezabilitate, iar în primăvara viitoare vor fi demarate procedurile de achiziție pentru proiectele tehnice și realizarea lucrărilor.
Un alt domeniu analizat a fost cel al educației, Liviu Dragnea spunând că aici au fost discutate două probleme importante, Legea Educației și manualele școlare. Legat de Legea Educației, liderul PSD a afirmat că prin viitorul act normativ trebuie în mod obligatoriu pusă de acord oferta educațională cu necesarul de specializări cerut de mediul de afaceri din România. Dragnea a spus că un subiect despre care s-a discutat mult a fost cel al manualelor, aici luându-se în calcul varianta manualelor unice și a celor alternative. El a spus că păreri pro și contra sunt pentru ambele variante, însă urgentă este rezolvarea problemei lipsei manualelor la începuturile de an școlar. Președintele PSD a mai adăugat că printre prioritățile pentru perioada următoare se numără cele din domeniul tineretului și sportului, elaborarea Codul Agricultorului, a Legilor minelor și a resurselor minerale, precum și înființarea Casei Române de Comerț, o instituție creată pentru a-i sprijini pe producătorii români să-și poată exporta produsele.
Liviu Dragnea a declarat că o altă măsură care va fi luată în perioada următoare va fi reducerea numărului de taxe nefiscale, acest concept fiind aproape finalizat. El a dat ca exemplu eliminarea taxei pe horă, în valoare de 1.000 de lei, care trebuie plătită de oricine vrea să organizeze un astfel de eveniment. Tot legat de programul de guvernare, Liviu Dragnea a mai spus că până la sfârșitul acestui an va fi finalizat și conceptul pentru stimularea transportului electric, prin montarea la nivel național a 20.000 de sisteme de încărcare.
După ședința de ieri de la Sucevița, liderul PSD a spus că după evaluarea activității miniștrilor, aceștia vor trebui să realizeze, la rândul lor, în maximum două săptămâni, o evaluare a tuturor secretarilor de stat, în număr de 135.
PSD nu va mai accepta „proiectele personale” ale parlamentarilor care nu au legătură cu programul de guvernare
Liviu Dragnea a declarat că un alt subiect analizat în ședința de la Sucevița a fost cel al activității din Parlament a reprezentanților PSD și modul în care aceștia relaționează cu miniștrii. În ceea ce privește activitatea senatorilor și deputaților PSD în comisiile de specialitate, Dragnea a spus că parlamentarii care au alt punct de vedere față de Guvern trebuie să discute aceste aspecte în cadrul partidului. „Discutăm despre aplicarea unui program de guvernare votat de noi. Din acest motiv nu mai suntem dispuși să acceptăm proiectele personale”, a spus Liviu Dragnea. Cel mai probabil, analiza activității parlamentare a fost făcută, la Sucevița, după ce comisia de buget din Senat, condusă de un social-democrat, a votat un amendament cu privire la plata defalcată a TVA, în sensul ca aceasta să fie obligatorie, de la începutul anului viitor, doar pentru firmele de stat sau pentru cele care au relații contractuale cu statul. Liviu Dragnea a spus ieri că această soluție nu este agreată și că Executivul nu renunță la introducerea obligativității plății defalcate a TVA.
Asigurarea lemnului de foc pentru populație, principala problemă semnalată de primarii suceveni
Președintele PSD a mai spus că după întâlnirea cu primarii social-democrați din județ, una dintre principalele probleme semnalate de aceștia a fost cea a asigurării lemnului de foc pentru populație. „A fost vorba de necesitatea de lemn de foc și capacitatea acestei țări de a livra milioane de metri cubi. Ei au spus că sunt probleme cu cotele pe care le pot obține pentru populație. Și ne vom interesa să vedem despre ce e vorba. Poate pe la noi prin sud mai avem câțiva pomi după care putem merge la umbră, dar aici cred că sunt ceva păduri”, a spus Dragnea.
El a mai precizat că au fost aduse în discuție Codul Silvic și Hotărârea de Guvern pentru aprobarea regulamentului pentru aprovizionarea cu lemne a populației. Liviu Dragnea a mai precizat că primarii suceveni i-am mai semnalat probleme în privința realizării proiectelor europene și a celor cu bani de la buget, dar și cu privire la problemele pe care le au în realizarea unor investiții pentru introducerea de rețele de gaz metan.
Creșterea prețurilor la carburanți a fost determinată de majorarea prețului barilului de petrol
Unul dintre subiectele prezentate în cadrul conferinței de presă susținută după ședințele de ieri a fost și cel al creșterii prețului la benzină și motorină. Premierul Mihai Tudose a precizat că majorarea nu a fost cauzată de supra-acciza pe carburanți, ci de creșterea, la nivel internațional, a prețului barilului de petrol. Mihai Tudose a spus că această creștere a prețului barilului a survenit după fenomenele meteorologice periculoase care au avut loc în ultima perioadă în mai multe locuri de pe glob. „Am discutat și am calculat cu colegii de la Finanțe, iar influența supra-accizei a fost aproape inexistentă. Prin această supra-acciză era preconizată o creștere de 0,16 bani la litru, și în realitate a crescut cu 0,9 lei. Deci, impactul fenomenelor meteo a cauzat creșterea prețului la benzină și motorină”, a spus Mihai Tudose.
De la Sucevița
Păstrarea minei de uraniu Crucea, bani pentru „Utilități și mediu” și modernizarea Vămii Siret, angajamentele liderilor PSD pentru Suceava
