Debutul campaniei electorale în judeţul Suceava aduce şi primele acuzaţii de presiuni politice şi folosire a instituţiilor statului în scop electoral. Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, candidat pentru un nou mandat la Camera Deputaţilor, a făcut, ieri, apel ”la toţi actorii din această campanie electorală” de a respecta legislaţia, cetăţenii şi la respect între competitori. Balan a declarat, în conferinţa de presă organizată cu ocazia startului de campanie, că mai mulţi colegi din judeţ l-au anunţat că preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, deputatul Ioan Stan, candidatul la Parlament Emilian Havrici şi inspectorul şcolar general adjunct Cristian Cuciurean fac presiuni asupra şefilor de ocoale silvice şi asupra directorilor de şcoli pentru a face campanie electorală pentru social-democraţi.
”Asta este o veche meteahnă a PSD, aceea ca instituţiile statului să fie călărite de cei care vremelnic ocupă nişte funcţii şi, prin ameninţare, să le implice în campania electorală. Domnul preşedinte Stan împreună cu domnul Havrici au luat la rând toate ocoalele silvice şi le-au spus că de pe 12 decembrie ei vor fi tătucii acestei Românii şi fiecare va fi evaluat la finalul acestei campanii după munca depusă în campanie”, a declarat deputatul Balan. În învăţământ, a afirmat parlamentarul PNL, ”oamenii spun că sunt ameninţaţi că vor fi daţi afară dacă în zonă nu vor scoate un scor bun care să îi mulţumească pe cei de la PSD”.
Balan le-a cerut tuturor angajaţilor asupra cărora se exercită presiuni să facă public acest lucru şi să nu se lase timoraţi. ”Nu vom accepta niciodată ca un funcţionar public să fie implicat în campania electorală. PNL nu se va implica prin şefi de instituţii în campania electorală, de aceea cerem categoric PSD să facă la fel. Sper într-o campanie corectă, onestă, să ne duelăm în programe şi idei”, a spus Balan, arătând că în general la Suceava, în precedentele campanii electorale, ”nu am avut evenimente deosebite care să ne aducă pe televiziunile naţionale”.
Flutur invită PSD la confruntări electorale pe problemele judeţului
În acelaşi context, preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, Gheorghe Flutur, a afirmat că presiunile politice asupra funcţionarilor, ”cu ameninţări, cu vorbit în şoaptă, cu şefi de instituţii ale statului numiţi politic” sunt ”episoadele triste”, care ”trebuie să devină istorie”. ”Orice presiune, orice ameninţare sunt convins că va crea reacţii adverse. Lăsaţi lumea liberă să gândească, să voteze, lăsaţi lumea să se manifeste, că libertatea e dreptul fundamental al omului şi nu încercaţi să puneţi tipare. Noi, liberalii, nu vom face acest lucru”, a declarat Flutur.
El a afirmat că nu intenţionează să fie ”consultant politic pentru PSD”, însă le sugerează să renunţe la marota ”uitaţi-vă în sondaje, că venim” pentru că în teritoriu şefii de instituţii sunt membri PSD: ”în judeţul Suceava, această guvernare tehnocrată i-a lăsat pe toţi pe posturi. A organizat concursuri la Inspectoratul de Învăţământ cu toţi pe posturi şi toţi pe posturi sunt marcă PSD”.
”Această poveste, Fata Morgana sondajelor de opinie şi a exit poll-urilor cu care au aburit populaţia în foarte multe campanii electorale li s-a întors împotrivă. Nu aşa se face şi nu aşa poţi să câştigi voturi. Este problema lor, dar nu se poate să fii satrap politic, să-ţi iei şefi de instituţii deconcentrate, să faci şedinţe de acest tip. Haideţi, domnilor, să avem o confruntare într-un cămin cultural despre problemele grele ale judeţului Suceava, nu despre maşinăria de vot la care le daţi sarcină câte voturi să vă aducă. Critici guvernul tehnocrat, dar tu eşti reprezentantul lui. Până unde poate să meargă ipocrizia?”, a întrebat retoric liderul PNL. El a mai ţinut să sublinieze că în afara preşedinţiei şi majorităţii Consiliului Judeţean Suceava şi a funcţiilor de primari în 45 de localităţi, toată administraţia publică este condusă de PSD. ”Am câştigat Consiliul Judeţean Suceava şi 45 de primării, în rest un pai nu s-a schimbat în judeţul Suceava”, a mai spus Gheorghe Flutur.