Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 mai 2014 - Anul XIX, nr. 105 (5614)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Thomas De Quincey: „Confesiunile unui opioman englez”

„Confesiunile unui opioman englez” au fost publicate mai întâi în „London Magazine”, în anul 1821, iar în 1822 au apărut în volum. Aceste confesiuni constituie prima scriere literară majoră a lui Thomas De Quincey şi cea care l-a făcut cunoscut cu rapiditate în lumea literară a epocii.

 

„Confesiunile...” reprezintă una dintre primele descrieri detaliate ale dependenţei de un drog

Cartea este o relatare a adolescenţei şi tinereţii rebele şi chinuite a autorului, un romantic revoltat în accepţiunea clasică a cuvântului. „Confesiunile unui opioman englez” reprezintă una dintre primele descrieri detaliate ale dependenţei de un drog (pe atunci legal): opiul. Sensibilitatea acută a celui ce povesteşte şi rememorează, ampla frescă socială - de la lumea micii nobilimi, până la cea a mahalalelor mizere din Londra, unde adolescentul fugar ajunge să trăiască o vreme - precum şi descrierea plăcerilor şi chinurilor opiului, fac din această carte o lectură deopotrivă cuceritoare şi instructivă. Printre autorii asupra cărora De Quincey şi-a exercitat influenţa de-a lungul timpului se numără Edgar Allan Poe, Charles Baudelaire şi Nikolai Gogol, iar mai târziu, în secolul XX, Jorge Luis Borges.

 

„Confesiunile...” descriu experienţa drogului într-o lume intelectuală, urbană, care respinge convenţiile

„Mai presus de orice alte substanţe cunoscute de om -  spune Thomas De Quincey - opiul este cel mai puternic în ce priveşte controlul şi gradul de control al durerii; atât de puternic, comparativ cu orice altă substanţă, încât înclin să cred că dacă vraja lui revoluţionară ar fi ajuns să fie gustată direct şi să fie suficient de cunoscută într-o ţară idolatră, opiul ar fi avut preoţi şi altare închinate puterilor lui protectoare şi mângâietoare”.

„Acest volum - scrie Robert Morrison într-obiografie a lui Thomas De Quincey - a avut o influenţă enormă asupra literaturii şi artei din epocă, influenţă ce a persistat până în vremurile noastre. Confesiunile...descriu experienţa drogului într-o lume intelectuală, urbană, care respinge convenţiile, cartografiază însăşi figura contra-culturală a boemului“.

Sursa: www.libris.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Thomas De Quincey: „Confesiunile unui opioman englez”.
 Vizualizări articol: 1470 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Thomas De Quincey: „Confesiunile unui opioman englez”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei