Stareța Mănăstirii Moldovița, stavrofora Benedicta Tatulici, a fost schimbată din funcție. Noua stareță, maica Ecaterina Vicleanu, va fi instalată duminică, 4 mai 2025, la ora 15:00, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Conform datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preotul Alexandru Flavian Sava, „Maica Ecaterina Vicleanu este din Galați, viețuitoare în Mănăstirea Moldovița, după care a fost numită responsabilă a trapezei Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Acum a revenit în județ și va fi făcută stavroforă duminică, în cadrul slujbei”.
Motivul pentru care s-a decis schimbarea (decizia a fost luată în cadrul Permanenței Consiliului eparhial din data de 29 aprilie 2025), ne-a mai spus preotul Alexandru Flavian Sava, a fost „pentru dinamizarea activităților administrative din cadrul mănăstirii și a vieții monahale”.
Stavrofora Benedicta Tatulici, în vârstă de 76 de ani, era deja pensionată de 11 ani. Ea va primi un post onorific din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, acela de Proinstareță a Mănăstirii Moldovița.
Noua stareță, maica Ecaterina Vicleanu, a slujit în ultimii ani la trapeza monahală „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Conform Ziarului Lumina, maica Ecaterina Vicleanueste cunoscută, în general, pentru bucatele gustoase pe care le gătește cu drag și ingeniozitate. „Absolventă a Facultății de Teologie, ea a ținut să ne spună că alimentele pot fi atât hrană pentru trup, cât și pentru suflet, dacă sunt pregătite cu atenție respectând proporțiile, specificul de combinare pentru fiecare produs. O contribuție importantă pentru valoarea spirituală a alimentelor o au rugăciunea și binecuvântarea, căci maica nu începe nicio zi la bucătărie fără această rânduială duhovnicească, iar în preajmă se află mereu o candelă aprinsă așezată sub icoana Maicii Domnului”, declara, în 2022, pentru aceeași sursă, maica Ecaterina Vicleanu.
Moldovița a fost una dintre mănăstirile în care a înflorit cultura bisericească în veacurile XV-XVII. După unele cercetări mai noi, Moldovița a este prima dintre mănăstirile moldovene la care au ajuns prototipurile literaturii slavo-române în secolul al XV-lea. Aici a înflorit o adevărată școală de copiști și miniaturiști de la care se păstrează și azi, la biblioteca Mănăstirii Dragomirna, aproape 50 de manuscrise de o valoare deosebită, majoritatea din veacul al XV-lea.
Monument UNESCO, Mănăstirii Moldovița i s-a decernat premiul “Mărul de Aur”, acordat de Federația Internațională a Ziariștilor mănăstirilor din nordul Moldovei, pentru valoarea lor în contextul artei și culturii universale.