A intrat în tradiția Mănăstirii Moldovița ca în fiecare an, în prima zi, obștea de maici să fie gazda urătorilor de la Vatra Moldoviței. Pe data de 1 ianuarie 2023, cu puțin timp înainte ca Liturghia Sfântului Vasile cel Maresă se încheie, la poarta mănăstirii și-a făcut apariția Ansamblul folcloric „Gura Izvorului”, condus de prof. Ilaria Pușcă, pentru a ne încânta cu colinde, urături, dansul ursului și al caprei.
După ce au străbătut țara în lung și-n lat, prezentând obiceiuri de iarnă specifice din Vatra Moldoviței, chiar dacă erau obosiți după o noapte de urat, membrii ansamblului au intrat cu mic cu mare, prin poarta larg deschisă de maici, în curtea ctitoriei voievodului Petru Rareș, conform tradiției să aducă bucurie obștii mănăstirești.
Coordonatoarea ansamblului, prof Ilaria Pușcă a avut grijă ca și în acest an versurile din colinde, urături și sorcovă să fie adaptate vremurilor prin care trecem. Cel mai mic membru al grupului este Rareș, care doar 5 anișori, iar veteranul este badea Constantin Moisa, care la cei 83 de ani ai săi însoțește ansamblul peste tot. Povestea din curtea mănăstirii a început în anul 1995 și de atunci, în fiecare an, urătorii sunt așteptați cu nerăbdare de maici, preoți și de turiștii veniți să petreacă sărbătorile de iarnă în această zonă.
„Gura Izvorului”, ansamblul care aduce datinile și obiceiurile de iarnă în curtea mănăstirii Moldovița
Profesoara Ilaria Pușcăne-a spus: „Gura Izvorului este un grup eterogen, format din copii, din profesori, din părinți, sătenii locului, oameni legați de dragostea de folclor, de straiul strămoșesc de tot ceea ce a mai rămas frumos și curat în comuna Vatra Moldoviței și în dulcea Bucovină.
Este împământenită deja datina uratului și a aratului. Din păcate, nu a dat Dumnezeu omăt și cu toate că neaua nu s-a așternut noi urmăm ceea ce am prins de la bunicii și străbunicii noștri, de la cei cu părul alb cum ne place să spunem, să venimîn curtea Mănăstirii Moldovița, care își deschide larg porțile și așteaptă urătorii, după datina străbună, cu plugul. Este adevărat că lipsesc boii. Au fost ani când aduceam boii de departe, din munți, cu trudă, ca să tragem o brazdă de omăt, roată, prin ograda Mănăstirii. Acum am venit fără boii cu coarnele înstruțate, cu colaci și cu ștergare, dar suntem frumoși așa cum suntem. Obosiți de atâta cale, pentru că am urat mult în această perioadă pentru a duce în țară frumusețea Bucovinei.
Suntem un grup frumos constituit, începem cu o colindă la fereastra gospodarului, cu o strigare prin care colindătorii și urătorii își cer voie să intre în casă, cu texte frumos meșteșugite, că de ce să nu recunosc, mi-a dat Dumnezeu acest dar de a ticlui cumva cuvintele simple, adevărat foarte simple, dar care ajung la inima românului și îl fac să se bucure și ușor să lăcrimeze atunci când vorbesc despre părinți, despre copilărie, despre tot ceea ce s-a întâmplat odată, când părinții erau tineri și sănătoși și ograda era plină de veselie.
Dacă aveți straie de la bunici, îmbrăcați-le și poftiți la Mănăstirea Moldovița să vedeți ce frumusețe se așterne sub zidurile încărcate de poveste și de istorie. Sus sunt sfinții, iar jos suntem noi, cei care păstrăm tradiția”.
La 83 de ani, Constantin Moisa încă face parte din alai
La 83 de ani, Constantin Moisa s-a alăturat celor mai tineri membri ai ansamblului pentru a transmite obștii Mănăstirii Moldovița un an cu bucurie și sănătate. Octogenarul, cunoscut rapsod, meșter popular și cioplitor în piatră din Ciumârna ne-a spus că din vechime tradiția impune ca din alai să facă parte și fluierașul, care cântă la urătură, la capre și la urs, iar din anul 1997 face parte din acest grup și participă la toate spectacolele.
Filip Iasinovschi este unul din cei mai buni toboșari din Bucovina, fiind coordonatorul echipei de muzicieni care cântă la capră și la urs și care împreună cu profesoara Ilaria Pușcă compun cântecele Ansamblului „Gura Izvorului”, sau îi învață pe cei mai tineri cele transmise din generație în generație, după cum ne-a mărturisit profesorul Traian Pușcă.
Obiceiuri de iarnă ca la Vatra Moldoviței nu sunt nicăieri
După o evoluție de excepție, îndelung aplaudată de cei prezenți, care s-a încheiat cu emoționantul Imn al Bucovinei, „Cântă cucu-n Bucovina”, pe versurile lui Constantin Mandicevschi, „drama Bucovinei pierdute, prea sfâșietorul ei Imn, care produce nesfârșită iubire și nesfârșită suferință, nesfârșite speranțe și nesfârșite dezamăgiri”, după cum spunea Dorin Popescu, fost diplomat al Statului Român la Cernăuți (2007-2011), președinte de onoare al Juriului la concursul „Cealaltă Bucovină”,a urmat cuvântul părintelui protosinghel Leontie. Părintele Leontie a felicitat membrii ansamblului pentru modul cum știu să încânte inimile și sufletele oamenilor din întreaga țară, îndemnându-i pe ce prezenți să privească harta Bucovinei pentru a simți cum inima bate mai tare.
„Avem un grup compus din cel mai mic până la cel mai în vârstă om din zona aceasta, Vatra Moldoviței, grup care an de an, nu numai la sărbătorile de iarnă, ci și la cele pascale și la sărbătoarea hramului ne încântă suflete și inimile fiecăruia. Acest minunat grup ne retrezește conștiința care de multe ori este adormită de materialismul care pune stăpânire pe viața noastră. Așa cum a început, ne aduce aminte de colindul Nașterii lui Hristos, ne vestește anul pe care Dumnezeu ni l-a dăruit, dar, în același timp ne urează un an nou rodnic pe care Dumnezeu ni-l binecuvântează dacă noi vrem să fie binecuvântat. De multe ori, ca păstor de suflete, mă gândesc dacă turma aceasta mai ascultă de cuvântul lui Dumnezeu? Cuvânt pe care acești minunați copii și oameni nu numai la sărbători îl păstrează și îl cultivă. Acest cuvânt ar trebui să rodească, așa cum s-a încheiat această minunată urare de semănat, în inima fiecăruia.
Să fiți binecuvântați cu toții, și cei mici, și cei mari, și cei care ați colindat și ați urat și cei care ați primit colinda și urătura și Dumnezeu să binecuvânteze anul acesta. Să fie un an cu multă pace în inima fiecăruia, să nu fie dezbinare în familii, să nu fie durere în suflet”, a spus părintele protosinghel Leontie.
Impresionat de cele văzute a fost și preotul Ovidiu Balahura, slujitor la Biserica Sf. Fanurie din București.
„Grupul acesta, de la cel mai mic la cel mai mare, sunt pentru noi o lecție de viață. S-au adunat aici și noi împreună cu ei suntem sufletește alături de cei din nordul Bucovinei, simțim că suntem români. Asemenea părintelui Leontie, am simțit și eu lacrima pe suflet că Bucovina este ruptă în două, dar până la sfârșit Dumnezeu este cu noi. Să nu uităm că suntem români!”, a fost îndemnul părintelui Ovidiu Balahura.
Tradiția și credința care ne ajută în viață
Urătorii au fost răsplătiți de maica stareță stavrofora Benedicta Tatulici cu bani, colaci, mere, vin pentru cei mari și ceai pentru cei mici, dar și cu promisiunea revederii în perioada sărbătorilor pascale.
„Acești dragi copilași, împreună cu doamna profesoară Ilaria Pușcă, cea care scrie versurile, compune muzica și îi învață ne vizitează în fiecare an de Crăciun, de Paște, la hramul Mănăstirii pentru a ne aduce aceste frumoase cântece, aceste frumoase obiceiuri. Tradiția și credința merg în paralel, iar ceea ce au prezentat acești oameni aici s-a putut realiza pentru că au credință, au crescut aici, sub zidul mănăstirii. Acest grup este unicat, a prezentat spectacole în țară și peste hotare, au fost recent la Oradea, unde au obținut locul I din 20 de grupuri, la Sighetul Marmației, au fost primii din 40 de grupuri participante. Cu aceste datini, obiceiuri, cântece și dansuri populare au fost și peste hotare. Îi mulțumim și domnului primar pentru că a avut grijă și i-a ajutat să ajungă atât de departe.
Vin la biserică, păstrează credința iar dacă nu ar fi doamna profesoară Ilaria, nu ar fi temelia care este baza învățăturii. Este și meritul părinților care cresc copilașii, care îi îmbracă în portul tradițional de aici, din Bucovina. Vă mulțumim din suflet că ați venit la noi la Moldovița, că păstrați vie tradiția și să o țină Dumnezeu sănătoasă pe doamna Ilaria. Tradiția și credința ne ajută în viața noastră. Să vă bucure Maica Domnului pentru osteneala pe care ați depus-o și vă dorim un an cu sănătate, cu bucurii, cu pace și la mulți ani!”, a spus stavrofora Benedicta, stareța Mănăstirii Moldovița.