Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 16 (7933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mesaj față în față

Șeful de la Permise, în fața candidaților și instructorilor: Va fi admis cine merită, nu pe banii care vi s-au perceput să ni se dea nouă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, comisarul-șef Adrian Vasile Hlaghi, a ținut să transmită un mesaj ferm, ieri dimineață, în fața zecilor de candidați la examenul de permis și a instructorilor care se aflau în parcarea Selgros, pregătiți pentru a intra la proba de traseu.

Acesta le-a transmis candidaților să nu mai creadă poveștile legate de șpăgi care ajung la examinatori. Ofițerul exclude că mai există astfel de practici, dar a lăsat de înțeles că unii instructori auto ar mai putea percepe bani, însă pentru buzunarul lor. O practică veche de altfel, despre care se vorbea și în perioada în care sunt certitudini că bani mulți ajungeau și la examinatorii auto.

 

Mesaj direct cu privire la șpăgi și bani prin intermediul instructorilor auto

Comisarul-șef Adrian Vasile Hlaghi a ţinut să precizeze: ”Vreau să vă spun un singur lucru, dacă este careva dintre voi cărora vi s-au perceput sume de bani pentru a interveni pe lângă examinatori să-mi spuneți acum. Vreau să vă spun un lucru, un candidat va fi declarat admis doar pe pregătirea lui și pe merit, nu pe banii care vi s-au perceput să ni se dea nouă. Un candidat va fi declarat respins pe fondul lipsei de pregătire, pe lipsa de pregătire a unor instructori în a-și face activitatea de pregătire, nu că examinatorul a fost un om rău și nu a vrut să ia banii voștri. Ați înțeles? Pregătirea candidaților este la fel ca și în anii trecuți, diferența este modul de examinare”.

 

 

Ofițerul are în sprijinul afirmațiilor sale și date oficiale. Promovabilitatea la obținerea permisului de conducere în județul Suceava a scăzut de la peste 53%, în 2020, la aproape 30%, în 2021.

 

”Am cules de pe jos mai mulți morți decât ați văzut voi toți la un loc”

Hlaghi a vorbit și despre acuzațiile unora cu privire la faptul că actualii examinatori nu sunt din cadrul poliției rutiere, ci de la alte structuri de poliție ori de la Jandarmerie. El a explicat că nici examinatorii din vechea gardă nu aveau, în majoritate, experiență de poliție rutieră.

Comisarul-șef Adrian Vasile Hlaghi a fost în ultimii ani, până să vină la conducerea Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, șeful Compartimentului de Poliție Rutieră Gura Humorului. Este, așadar, polițist rutier cu experiență și a văzut multe la viața sa.

”Am 12 ani de poliție rutieră, am cules de pe jos mai mulți morți decât ați văzut voi toți la un loc, la mine cine nu știe să conducă nu ia permisul. Să fie clar... eu m-am săturat să culeg morți de pe stradă”, a transmis ofițerul de poliție.  

 

Candidații sunt disperați deoarece au cel mult două șanse de a da examenul de traseu într-un an 

O realitate este că din cauza numărului foarte mic de examinatori, în speță patru, plus șeful de serviciu, care are însă și alte atribuții, candidații au șansa de a da doar de două ori proba de traseu pe parcursul anului în care cursurile școlii de șoferi sunt valabile. De aici și disperarea candidaților, care știu că dacă pică proba de traseu e posibil să nu mai aibă șansa de a da examen și a doua oară, decât cu reluarea școlii de șoferi, cu costurile aferente. Așa s-a ajuns la vehicularea unor sume de 500 de euro drept șpagă, bani care ajung, dacă ajung, la un intermediar. Ce se întâmplă mai departe nu știm.

 

Criză mare de examinatori. Se cam fuge de acest post

Comisarul-șef Adrian Vasile Hlaghi spune că garantează pentru cei patru examinatori din subordine, din care însă în curând vor rămâne doar trei. Unuia dintre agenți îi va expira în curând detașarea la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava. Se speră însă că se vor găsi soluții pentru aducerea a măcar doi noi examinatori.

De precizat că din vechii examinatori, din perioada de dinainte de acțiunea de amploare a DNA, nici unul nu mai participă acum la examen. Nici măcar cei trei care nu au interdicție în acest sens din partea procurorilor DNA. Doi în baza unor documente medicale, iar unul după ce a rămas subit fără permis de conducere, în urma unei contravenții rutiere.

Postul de examinator la Serviciul Permise nu este prea tentant pentru că salariul este destul de mic (în jur de 3.000 de lei) și nu sunt alte sporuri sau facilități, cel puțin comparabil cu cele ale unui polițist care lucrează în operativ, de exemplu. 

Potrivit datelor oficiale, în cursul anului 2021, la proba teoretică pentru obținerea permisului auto au fost examinați 27.681 candidaţi, dintre aceștia doar 13.561 fiind declarați „admis”, ceea ce înseamnă o promovabilitate de 48,99%. Tot anul trecut, la proba practică au fost examinați 16.095 de candidați și doar 8.220 au fost declarați „admis”, adică un procent de 51,07%. Astfel, promovabilitatea generală înregistrată anul trecut în județ pentru obținerea permisului auto a fost de doar 29,69%, în scădere cu 26,88% față de anul 2020, când procentul înregistrat a fost de 53,57%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șeful de la Permise, în fața candidaților și instructorilor: Va fi admis cine merită, nu pe banii care vi s-au perceput să ni se dea nouă.
 Vizualizări articol: 17715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 14 voturi
Șeful de la Permise, în fața candidaților și instructorilor: Va fi admis cine merită, nu pe banii care vi s-au perceput să ni se dea nouă4.1514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei