Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 95 (7707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Dezvoltare

Extensia spațiului Universității se adresează comunității și trebuie susținută de membrii acesteia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dezvoltarea a noi programe de studiu în domeniul sănătății, în cadrul unei Facultăți de Medicină la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, constituie un deziderat mai vechi, care a început să capete contur în ultimii ani. Pentru punerea în practică a acestor programe medicale de studiu e nevoie însă de ani de muncă și acumulări, precum și de investiții majore în infrastructura universității. Dacă dezvoltarea firească a unor specializări în domeniul medical și formarea resursei umane în acest domeniu au început deja să dea roade, de o bună perioadă de timp conducerea USV încearcă să identifice un spațiu adecvat noilor specializări, care să găzduiască noua Facultate de Medicină a universității sucevene. În urma mai multor propuneri făcute și dezbătute cu argumente pro și contra, o variantă viabilă o reprezintă cea de extindere a Corpului E al universității, printr-un corp de clădire ridicat pe parcarea deja existentă în apropiere. Ideea este deja discutată în cadrul dezbaterilor publice ale Planului Urbanistic Zonal, reprezentanții USV sperând să aibă susținerea comunității în slujba căreia activează.

 

Pas cu pas, pentru dezvoltarea studiilor medicale la Suceava

Primii pași pentru demararea înființării Facultății de Medicină au fost făcuți în urmă cu 10 ani, când au plecat la drum primele două programe din domeniul sănătății, ”Nutriție și Dietetică” și ”Balneofiziokinetoterapie”. În acest moment USV derulează 3 programe de licență în domeniul sănătății și arată că are potențial și deține resursă umană pentru noi specializări în cadrul facultății, cum de altfel va fi cea de ”Tehnică Dentară” începând din această vară. Această deschidere va face ca din această toamnă să fie înscriși peste 500 de studenți la aceste profile, la care se mai adaugă un program de masterat deja acreditat în domeniul medicinei și intitulat ”Nutriție și Recuperare medicală”. În aceste condiții numărul studenților înscriși la studii medicale va ajunge în următorii ani la 700-800 de studenți. Aceste programe din domeniul medical au fost acreditate cu succes, au proiecte de cercetare de succes, drept exemple fiind secvențierea virusului Sars-Cov-2, între universitățile românești realizată doar în cadrul USV, sau programul cu pacienții de diabet, în valoare de 2 milioane de euro. Programele de succes pe care le-am menționat s-au derulat prin alăturarea competenței existente în zonă cu cea provenind de la parteneri formați la universități din străinătate. Dezvoltarea acestui sector medical s-a făcut la Suceava în ultimii 8 ani de zile, prin realizarea a 20 de laboratoare noi în acest domeniu, unele poate unice în țară, și formarea a peste 30 de cadre titulare în acest departament. Sunt profesori pe discipline de specialitate, dar sunt și 20 de medici angajați ai universității.

Referindu-se la acest subiect, prorectorul USV Mihai Dimian a ținut să sublinieze: ”Noi nu vorbim de astăzi despre Facultatea de Medicină, ci vorbim despre un plan de dezvoltare care în 2-3 ani de zile va însemna inițierea unui program, asta însemnând că peste 4 ani de zile vom avea primii studenți la medicină în anul întâi. Este deci un plan de dezvoltare care este în lucru de zece ani și care sperăm că va fi finalizat și cu ajutorul comunității în 3-4 ani de zile prin dezvoltarea acestui program de Medicină Generală și a celui de Medicină Dentară.”

Din dorința de a dezvolta aceste programe, universitatea a închiriat până la această oră spații de peste 1.000 de metri pătrați, spații de lucru pentru care nu se pot obține autorizări având în vedere posibilitatea întreruperii destinației lor. Odată cu depășirea unei limite a suprafețelor închiriate, s-a constatat că universitatea are nevoie de realizarea unor spații proprii pentru o dezvoltare naturală în cursul anilor următori, iar estimarea făcută a dus la constatarea necesității unei suprafețe de circa 2.500 de metri pătrați.

 

Propuneri și dezbateri pentru realizarea noilor spații ale USV

Până în prezent au existat cel puțin trei propuneri privind locul construirii noilor spații ale universității, încercându-se găsirea celei mai bune soluții.

În cursul anului trecut s-a discutat despre o posibilă dezvoltare pe un teren de circa 1.500 metri pătrați deținut de USV în spatele Stadionului Areni, în apropiere de ISU Bucovina. S-a făcut propunerea pentru dezvoltarea acelui spațiu, însă din cauza unei instalații pentru curățarea semințelor existentă în acea zonă, care generează toxicitate, nu s-au dat aprobări de construcție. S-a primit aviz negativ și posibilitatea construirii în acea zonă a fost abandonată.

O altă întrebare pusă în mod public a fost legată de motivele pentru care USV nu construiește aceste spații în campusul din comuna Moara. Din discuțiile purtate cu conducerea USV, problema principală e legată de utilități și costul acestora. Chiar dacă în acea zonă sunt construite multe locuințe particulare, problema demarării construcțiilor în acel spațiu de 30 de hectare nu este una simplă. Toate utilitățile până la poarta campusului sunt estimate la sume cuprinse între 40 și 60 de milioane de lei, iar rețeaua din interiorul campusului la 20 de milioane. Până să ajungă să construiască o clădire în acel campus, universitatea ar trebui să investească circa 80 de milioane lei, sumă de care instituția nu dispune la acest moment. În momentul în care statul, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, va începe construcția unui cămin studențesc în campusul Moara, după cum și-a anunțat intenția, atunci se va justifica și dezvoltarea acelui campus.

În același timp conducerea USV a încercat dezvoltarea unor locații împreună cu parteneri privați, prin cumpărarea unor spații de la aceștia. În două astfel de cazuri nu s-a ajuns la o înțelegere privind aceste achiziții pentru spații de laboratoare și cazare studenți.

Odată cu supunerea unei dezbateri publice a acestui subiect privind extinderea spațiilor universității, a fost lansată ideea construirii pe terenul pe care funcționează balonul presostatic pentru practicarea sportului, singura bază sportivă aparținând instituției sucevene. Concluzia imediată a fost că acest fapt ar dăuna activității sportive existentă în toate facultățile universității, neputându-se distruge o infrastructură existentă pentru a ridica o alta.

 

Soluția extinderii unei clădiri în parcarea de lângă Corpul E al USV

După expirarea tuturor acestor încercări de identificare a unui spațiu de construit, varianta luată în calcul de cei din USV rămâne mutarea parcării din imediata apropiere a Corpului E pe terenul din apropierea ISU Bucovina și ridicarea pe circa 60% din spațiul ei a unei clădiri. Soluția ține cont de toate impedimentele legate de afectarea mediului și încearcă să reducă la maximum impactul asupra spațiului verde. În cadrul dezbaterii publice a fost discutată această propunere venită din partea conducerii universității, care își dorește dezvoltarea unui imobil cu o suprafață de 2.500 de metri pătrați, înălțimea clădirii urmând a fi stabilită în funcție de atingerea suprafeței totale dorite. În acte, acest spațiu figurează ca spațiu verde, dar în realitate el reprezintă o parcare amenajată, iar construcția noii clădiri nu ar mai afecta decât câțiva arbori ale căror rădăcini ar avea de suferit în timpul construcției.

Ștefan Purici, prorector al USV, a prezentat viziunea conducerii instituției de învățământ superior: ”Universitatea a demonstrat prin ceea ce a făcut până acum că reducând din suprafața parcului prin ridicarea corpului E a amenajat un acoperiș verde cu o suprafață generoasă. USV s-a implicat în amenajarea Parcului Areni, punându-l la dispoziția locuitorilor orașului. Dacă vom construi în acea zonă, imobilul va avea cu certitudine un acoperiș verde, care să compenseze spațiul pierdut prin ridicarea clădirii. Dintre toate soluțiile propuse pentru dezvoltarea spațiului aferent noii facultăți, aceasta pare cea mai bună soluție, pentru că dintre toate celelalte luate în discuție, niciuna nu a putut fi materializată.”

Conducerea USV consideră că proiectul ridicării extensiei de clădire pe acest spațiu are deficiențele cele mai mici și avantajele cele mai mari, însă este deschisă și altor propuneri fezabile. Vorbind despre intențiile constructive, prorectorul Mihai Dimian a adăugat: ”În legătură cu nivelul clădirii a fost o neînțelegere, s-a depus o solicitare de certificat de urbanism, zona permițând construirea unui imobil de P+10. Suprafața de 2.500 de metri pătrați se poate obține pe o amprentă mai mică la sol a clădirii, dar pe mai multe niveluri, sau cu o amprentă mai amplă, dar pe 4-5 niveluri. În funcție de aprobările care ni se vor da pe suprafața de jos, vom vedea dacă va fi nevoie de P+4 sau P+5. Pentru ultimul nivel realizat parțial am propus realizarea unui acoperiș verde, o terasă verde, precum acoperișul aulei din corpul E. Când vom avea un proiect vom putea discuta despre înălțimea clădirii, care s-ar putea să nu depășească înălțimea actuală a Corpului E.”

Această extensie a spațiului universității se adresează comunității și trebuie susținută de membrii acesteia. Orice decizie se va lua este important să fie în interesul global al comunității, pentru că universitatea nu dezvoltă pentru un grup restrâns, ci pentru cei peste10.000 de studenți pe care îi are și pentru populația regiunii. Se vor pune în balanță avantajele și dezavantajele, iar decizia finală trebuie luată fără a exista o abordare extremistă asupra problemei.

Dacă în ultimii ani au dispărut 20 de universități în România, USV încearcă să se dezvolte în interesul comunității zonei, iar dacă acest lucru va fi împiedicat din diferite interese, programele existente aflate în derulare ar putea fi puse în dificultate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Extensia spațiului Universității se adresează comunității și trebuie susținută de membrii acesteia.
 Vizualizări articol: 1543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Extensia spațiului Universității se adresează comunității și trebuie susținută de membrii acesteia5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei