Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 sep 2020 - Anul XXV, nr. 209 (7514)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Într-o săptămână

Numărul asimptomaticilor din județul Suceava descoperiți la testarea Covid s-a triplat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania de testare Covid a cadrelor didactice și a personalului auxiliar din școli, susținută financiar de Primăria Suceava, precum și testarea angajaților din instituțiile în care au fost confirmate cazuri de infectare cu noul coronavirus au dus la creșterea numărului de cazuri noi zilnice, raportate de județul Suceava. Testarea a dus însă și la descoperirea unui număr mare de persoane infectate cu SARS-Cov-2, dar asimptomatice, iar depistarea a permis izolarea lor și limitarea transmiterii bolii, în primul rând în colectivele din care fac parte.

Din analiza informărilor de presă transmise zilnic de Prefectura Suceava reiese că, în perioada 27 august – 4 septembrie a.c., numărul persoanelor cu rezultat pozitiv la testarea RT PCR aflate în izolare la domiciliu a crescut de la 52, în data de 27 august, la 58 pe 28 august, la 60 pe 31 august, 107 la 1 septembrie, 123 pe 2 septembrie, 135 pe 3 septembrie și la 156 pe 4 septembrie. Cum pentru izolarea la domiciliu optează, de regulă, persoanele pozitive asimptomatice sau cu simptome ușoare de boală, putem spune că numărul sucevenilor care au aflat că erau purtători ai virusului fără să știe și puteau transmite boala mai departe s-a triplat, în numai o săptămână.

 

Față de astă primăvară, numărul deceselor Covid s-a redus la jumătate

Dacă facem comparație cu situația în care era Suceava în primăvară, vedem că lucrurile stau mai bine. La 31 martie, când municipiul Suceava şi comunele Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei au intrat în carantină totală, aveam 638 de cazuri de Covid-19. În prima săptămână după accidentul epidemiologic de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, 23-31 martie, în județul Suceava au fost 31 de decese ale unor persoane cu Covid-19. În următoarea săptămână, 2-9 aprilie, au fost 30 de decese.

Acum, în săptămâna 24-30 august, conform datelor de pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în județul Suceava au fost 201 cazuri noi de îmbolnăvire și 15 decese Covid. Numărul de decese a fost la fel ca în județele Argeș și Bihor, dar mai redus decât în Arad- 23, Timiș – 18, București – 16, și mai mare decât în Iași -12 și Vaslui – 14. Numărul total de decese Covid înregistrat în județ până la data de 30 august este de 363.

INSP consemnează pentru 24-30 august un trend stabil al îmbolnăvirilor față de săptămâna anterioară.

Prin urmare, sunt mai puține decese decât în primăvară, iar numărul cazurilor severe de boală rămâne, de regulă, scăzut și se încadrează în limitele capacității secției de Terapie Intensivă-Covid din Spitalul de Urgență Suceava.

 

Aproape 60% dintre decese sunt înregistrate la bărbați

Numărul de teste zilnice efectuate acum în județ este de circa 500, mai redus în weekend, când o parte a personalului din laboratoare este liber. Astfel, crește numărul cazurilor pozitive, dar nu neapărat și al pacienților bolnavi clinic. Sunt descoperiți și cei care nu au deloc simptome, care sunt infectați, dar nu știu. Statisticile zilnice arată că dintre pacienții cu Covid internați în cele două unități medicale cu specific Covid -Spitalul de Urgență Suceava și în Spitalul Municipal Rădăuți, 150-200 au forme ușoare și ușoare spre medii de boală. Din păcate, se menține ridicată rata mortalității în rândul persoanelor care fac forme severe de boală, mai ales al celor ventilați mecanic. Datele INSP arată că 10% din decesele Covid în România sunt în județul Suceava.

Ca situație generală, 80,1% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 59,7% din decese au fost la bărbați. De asemenea, 94,8% din toți cei decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată. Asta nu înseamnă că pentru persoanele mai tinere boala nu este traumatizantă, cu atât mai mult cu cât până la această oră acțiunea virusului este încă destul de puțin cunoscută.

Până la apariția unui vaccin, măsurile de prevenție rămân esențiale: purtarea măștii, distanțarea fizică, spălatul pe mâini, testarea și izolarea persoanelor infectate. Trebuie spus că cea mai mare parte a sucevenilor respectă cerințele privind masca și distanțarea, ceea ce permite, de asemenea, ținerea sub control nu numai a coronavirsului, ci și a altor boli infecțioase cu transmitere respiratorie sau digestivă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul asimptomaticilor din județul Suceava descoperiți la testarea Covid s-a triplat.
 Vizualizări articol: 3938 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Numărul asimptomaticilor din județul Suceava descoperiți la testarea Covid s-a triplat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei