Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 iul 2020 - Anul XXV, nr. 165 (7470)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Foame… sau poftă?

Identificarea adevăratelor noastre nevoi este un element cheie al propriei existențe, fie că este vorba despre nevoi fiziologice, emoționale, mentale ori materiale. Referitor la nevoile fiziologice și emoționale, o distincție ce prezintă mare interes atât pentru nutriționiști cât și pentru psihologi este aceea dintre foame și poftă. Și asta pentru că oamenii înțeleg diferența teoretică dintre cei doi termeni, dar în practică, când ele devin stări interne, apare confuzia și incapacitatea de diferențiere. Cele două stări ne determină să facem alegeri alimentare diferite, iar o lipsă de conștientizare și autocontrol poate avea repercusiuni atât asupra stării generale de sănătate, cât și a greutății corporale.

Foamea poate fi satisfăcută de alimente variate pe care le alegem conștienți și care nu ne dau sentimente de vinovăție după consum. În schimb, pofta ne îndreaptă spre alimente specifice - procesate industrial, bogate în grăsimi, zaharuri simple sau sare - care ne produc plăcere pe termen scurt, dar care, după consum, ne induc regrete și rușine.

Pofta pentru alimentele menționate mai sus poate fi dobândită prin învățare și asociere (ne-am “învățat” în timp corpul să tânjească după popcorn când vizionăm filme, ni se face poftă de paste când trecem prin fața unui restaurant unde am mâncat mereu paste gustoase), ne poate fi indusă de reclame diverse din mass-media, poate fi influențată de o dereglare a microbiomului nostru (totalitatea microorganismelor benefice din tractul digestiv), poate varia în funcție de ciclul menstrual (femeile au poftă de alimente dulci în perioada menstruației) sau de sarcină. Datorită particularităților fiziologice, femeile sunt mai susceptibile în perioada fertilă de a manifesta pofta de dulciuri (în special ciocolată) comparativ cu bărbații, iar tinerii sub 25 de ani comparativ cu cei de peste 25 de ani, arata un studiu din 2019 realizat pe 475 de britanici (252 femei și 223 bărbați).

Este esențial să învățăm să ne hrănim corpul, dar și mintea, în așa fel încât să ne vindecăm emoțional și să nu ne predispunem să dezvoltăm pofte alimentare nedorite datorită unor toxine emoționale și a stresului. Noi percepem lumea prin cele 5 simțuri. Sunetele pe care le auzim, senzațiile pe care le simțim, imaginile pe care le vedem, alimentele pe care le gustăm și aromele pe cere le mirosim devin substanța gândurilor și a emoțiilor noastre.

Studiile au arătat că toxicitatea sonoră cronică generează tensiune emoțională și anxietate. Este alterată neurochimia cerebrală, sunt tulburate ciclurile de somn și crește nevoia de somnifere. Zgomotul cronic este asociat cu hipertensiunea arterială și cu un sistem imunitar slăbit. De exemplu, vocile amenințătoare, certurile se internalizează, ducând la o stimă de sine scăzută, la vinovăție și depresie. Sunetele din natură, muzica de relaxare sunt antidotul poluării fonice.

În ceea ce privește simțul tactil, îmbrățișările pline de afecțiune între membrii familiei contribuie la creșterea senzației noastre de siguranță și confort emoțional, ceea ce duce la diminuarea simptomelor ce apar la persoanele anxioase. De cele mai multe ori certurile, țipetele sunt însoțite și de imaginii violente, amplificând efectul negativ asupra psihicului. Aici putem menționa și jocurile pe calculator, unde adulții și copii nu fac altceva decât să permită pătrunderea în subconștient prin auz și văz a unor informații ce cresc agresivitatea, stresul, agitația interioară. Astfel, cei în cauză sunt predispuși la consum de droguri, alcool și la a dezvolta cu ușurință diferite pofte alimentare nesănătoase. Este important să ne administrăm regulat doze de hrană vizuală și nu numai. Plimbările în parc unde privirea ni se oprește spontan asupra unui copac, a unei flori, percepem mirosul de iarbă proaspătă, parfumul unei flori, plimbările la răsărit și la asfințit sunt momente excelente de a ne „hrăni” și a ne vindeca emoțional. La fel de important este să ne cultivăm permanent cele 6 gusturi naturale ale alimentelor: dulce, acru, sărat, iute, amar și astringent cu ajutorul fructelor, legumelor, plantelor medicinale și a alimentelor sănătoase. Aceste gusturi, fiecare dintre ele, exercită o acțiune specifică de vindecare în corpul uman. Ele pot fi ușor pervertite însă dacă cădem pradă poftelor alimentare nesănătoase.

În cadrul taberelor organizate în Romania și Grecia de cabinetul nostru, timp de 7 zile participanții beneficiază de un cadru natural deosebit – plaje sălbatice, alimentație sănătoasă, exerciții terapeutice – care toate pun bazele pun bazele unui stil de viață sănătos.

În clinica Diet Club Centrul de Dieta veți găsi înțelegere, suport și soluții pentru problemele de sănătate legate de alimentație. Pentru a vă aduce un plus de sănătate și a beneficia de o educație nutrițională adaptată pe nevoile și particularitățile dumneavoastră apelați cu încredere la serviciile personalului specializat cu ani de studii în nutriție. Sunați la 0723 100 103 pentru a vă înscrie în Programul de Dietă de 13 săptămâni sau puteți opta pentru o consultație GRATUITĂ de 15 min. la Diet Club Centrul de Dietă Suceava!

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
 
Nutriționist – dietetician Ana Ciobanu - Diet Club CENTRUL DE DIETA
Tel. 0723100103
www.centruldedieta.ro

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Foame… sau poftă?.
 Vizualizări articol: 2855 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.93/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 56 voturi
Foame… sau poftă?4.9556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei