Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2020 - Anul XXV, nr. 99 (7404)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Efectele stresului acut sau cronic în viața de zi cu zi

Exceptându-i pe cei care caută starea de euforie cu orice preț și pe dependenții de adrenalină, noi ceilalți ne confruntăm zilnic cu stresul de scurtă durată. Să vedem numele unei persoane cu care nu vream să vorbim afișat pe display-ul telefonului mobil, să ne vărsăm cafeaua pe haine, să ne rătăcim într-un oraș străin, să dăm nas în nas cu o persoană pe care o tot evităm sau cu care ne-am certat, să fim amendați pentru viteză excesivă, să vedem pe canalele media știri care ne induc stări de frică și panică, toate acestea sunt exemple de situații pe care știința le descrie ca stres acut sau de scrută durată.

Această formă de stres, atât timp cât nu durează mult, nu are consecințe grave. De cele mai multe ori însă viața abundă în exemple mult mai serioase de stres acut. Toate aceste situații ne marchează la un nivel emoțional mai profund și, în consecință, de multe ori nu reușim să le depășim într-un timp scurt. Fiecare situație se transformă, în capul nostru, într-o conversație pe care o purtăm cu noi înșine timp de ore, zile, săptămâni sau chiar ani. Toate aceste gânduri încep să aibă o influență negativă asupra gândurilor, emoțiilor, vorbelor și faptelor noastre.

Stresul acut intervine de fiecare dată când ne gândim la ceva ca la o amenințare pentru corpul nostru, pentru sistemul nostru de credințe sau pentru imaginea de sine. Nu contează dacă amenințarea este reală sau nu. Atât timp cât noi o percepem, consecințele biologice și emoționale ale stresului nu vor înceta să apară. Vom începe să transpirăm, respirația va deveni mai alertă, mărind fluxul sanguin, ceea ce va duce la creșterea tensiunii arteriale. Un val uriaș de hormoni ai stresului ne va inunda celulele și vom manifesta răspunsul biologic la stres pe care știința îl descrie drept reacția luptă-sau-fugi datorită activării sistemului nervos simpatic – fie devenim agresivi din punct de vedere fizic sau emoțional, fie dăm bir cu fugiții.

Când se întâmplă asta în viața de zi cu zi, deoarece că nu putem depăși situațiile de stres acut care ne bombardează, dezvoltăm ceea ce terapeuții numesc stări de stres acut episodic. În această etapă suntem clipă de clipă la mila sorții pentru că nu avem nici instrumentele necesare pentru a face față situațiilor cu care ne confruntăm, nici mentalitatea necesară depășirii lor. La acest punct de cotitură avem nevoie să apelăm la un terapeut care să lucreze cu noi și să ne învețe modalități practice prin care să ne eliberăm de stres, să gestionăm situațiile stresante și să intrăm cu ușurință în stările de calm, liniște interioară și echilibru.

Tot cu ajutorul terapeutului, pacientul va fi capabil în scurt timp să își dezvolte un mod de gândire care îi va reda controlul asupra modului în care percepe lumea. În schimb, dacă nu suntem ajutați în această etapă să ne eliberăm de stres – și cum surprizele, dezamăgirile, bulversarea și amenințările neîncetate îndreptate asupra corpului și minții noastre pot dura zile, săptămâni, luni sau chiar ani – vom ajunge la stilul de viață nociv numit stres cronic. Acesta se manifestă de-a lungul unei perioade de timp în care suntem expuși în mod repetat la factori de stres pe care îi percepem ca fiind o amenințare. Fie că este vorba de o pandemie care durează o perioadă lungă de timp, asociată cu o panică generalizată răspândită în societate, fie că este vorba de nesiguranța menținerii locului de muncă sau despre datoria de pe cardul de credit, fie că este vorba despre o relație de cuplu toxică marcată de neînțelegeri, confuzie emoțională permanentă sau conflicte, toate acestea depășesc granițele stresului de scurtă durată, putând vorbi aici despre stresul cronic pe termen lung. Când ne confruntăm cu această formă toxică de stres, sistemul nostru nervos vegetativ nu se mai poate odihni îndeajuns astfel încât organismul să se relaxeze. În consecință, ajungem să fim prizonierii unor stări de supraîncărcare hormonală constantă și a unei gândiri bazate pe teamă și lipsită de claritate. În acest moment tot ceea ce ne mai poate ajuta este participarea în cadrul unui program specializat de terapie a stresului pe care să îl urmăm o perioadă lungă de timp.

Pentru mai multe informații puteți accesa programul de terapie online „Near You Online” de pe site-ul www.mihaimoisoiu.ro.

Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Efectele stresului acut sau cronic în viața de zi cu zi.
 Vizualizări articol: 1498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 27 voturi
Efectele stresului acut sau cronic în viața de zi cu zi5.0527

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei