Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 feb 2020 - Anul XXV, nr. 36 (7341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mărfuri contrafăcute

Comercianţi din Bazar, cercetaţi penal pentru că vindeau falsuri Nike şi Adidas

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au organizat o acţiune de control în pieţe, pe 12 februarie, printre altele acţionând în Bazarul Suceava, pentru combaterea comerţului de produse contrafăcute.

Poliţiştii au depistat un bărbat în vârstă de 52 de ani, din municipiul Suceava, care avea la vânzare produse de îmbrăcăminte inscripţionate cu mărcile ,,Adidas” şi „Nike”, fără a deţine certificate de calitate sau conformitate. De la acesta au fost ridicat produse evaluate la 2.000 de lei.

Într-un alt caz, de la un bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Fălticeni, au fost ridicate produse de acelaşi gen, cu aceleaşi mărci, în valoare de aproape 5.000 de lei.

„Persoanele au fost depistate în flagrant în timp ce ofereau spre comercializare produsele, cercetările au fost efectuate la faţa locului şi s-a procedat la ridicarea bunurilor în vederea examinării criminalistice, în ambele cauze fiind întocmite dosare penale, în care urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie de produse purtând o marcă înregistrată sau identică”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Un număr important de dosare privind infracţiuni la legea privind mărcile şi indicaţiile geografice (comerţ cu marfă contrafăcută) au fost judecate în ultimii ani de instanţele sucevene, în special la Suceava şi la Rădăuţi, inculpaţii fiind suceveni trimişi în judecată pentru că au transportat sau comercializat haine sau încălţăminte ce purtau mărci de renume, dar care nu sunt decât mărfuri contrafăcute. Mărci de renume, Nike, Adidas sau Puma, sunt părţi civile constituite în aceste dosare penale. Prin intermediul unor case de avocatură din Bucureşti, acestea solicită daune morale pentru prejudiciul adus.
Dacă inculpaţii sunt în genere condamnaţi, iar mărfurile contrafăcute găsite sunt distruse, daunele morale câştigate în instanţă de marile firme au fost de cele mai multe ori simbolice, de 100 sau 200 de euro. Pedepsele primite au fost fie amenzi penale, unele mari, de 4.000-5.000 de lei, fie pedepse de câteva luni de închisoare, suspendate condiţionat, cu termene de încercare de până la 2 ani.

Cu referire la acest subiect, avocatul Tudor Sălăgean, într-un material anterior publicat de Monitorul de Suceava, a vorbit despre ce se întâmplă de regulă cu aceste dosare. 

„De obicei titularii mărcilor se constituie părţi civile în dosare, fiind reprezentaţi de societăţi de avocatură de prestigiu din Bucureşti. Ca o practică a instanţelor sucevene din aria de competenţă a Curţii de Apel Suceava, în general se resping constituirile de parte civilă sau se admit dar într-un cuantum modic, în condiţiile în care titularii mărcilor nu indică în concret în ce constă prejudiciul material, existenţa concretă a unui astfel de prejudiciu şi legătura de cauzalitate dintre fapta inculpatului şi prejudiciul concret. În schimb, în caz de condamnare instanţele confiscă mărfurile contrafăcute, care ulterior sunt distruse”, a explicat avocatul Tudor Sălăgean, într-un material anterior publicat de Monitorul de Suceava.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comercianţi din Bazar, cercetaţi penal pentru că vindeau falsuri Nike şi Adidas.
 Vizualizări articol: 1618 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Comercianţi din Bazar, cercetaţi penal pentru că vindeau falsuri Nike şi Adidas5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei