Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 ian 2020 - Anul XXV, nr. 22 (7327)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pe cont propriu

Municipiul Suceava, singura localitate care nu a primit ieri nici un leu de la Consiliul Judeţean pentru echilibrarea bugetului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suma de 27,3 milioane de lei a fost repartizată, ieri, de consilierii judeţeni municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Suceava, cu excepţia municipiului reşedinţă de judeţ, care nu a primit nici un leu. Proiectul de repartizare a acestor bani, care reprezintă Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean pentru echilibrarea bugetelor locale, a stârnit vii discuţii între consilierii PNL şi PSD. Cei mai vocali s-au arătat a fi consilierii PSD, care l-au acuzat pe preşedintele Gheorghe Flutur că împarte banii pe criterii politice. În replică, Flutur a spus că municipiile Rădăuţi şi Fălticeni, ambele cu primari PSD, au sume alocate de la buget cu 5,3 şi respectiv 11,2 milioane de lei mai mult faţă de anul trecut, în timp ce Siret şi Vatra Dornei, cu primari PNL, au cu 3, respectiv 4,6 milioane de lei mai puţin.

Flutur a afirmat că suma totală pe care o are de împărţit CJ pe localităţi îl nemulţumeşte şi pe el şi că, practic, ceea ce face deliberativul este „să împartă sărăcia”. De asemenea, a afirmat preşedintele CJ, ar fi de preferat ca această măsură să nu mai cadă în sarcina consilierilor şi că ar fi fost mai bine dacă fondul era zero „pentru că aşa ne duceam spre dezvoltare”. În acest context, municipiul Suceava, care n-a primit nici un ban, ar fi un exemplu pozitiv pentru că astfel este obligat să fie independent şi să se dezvolte prin forţe proprii.

 

Suma repartizată este de 20 de ori mai mică faţă de cât au solicitat primăriile

Sumele împărţite pentru echilibrarea bugetelor locale între cele 113 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului sunt mici, peste 20 de comune având alocaţi câte 50.000 de lei. La municipii, cea mai mare sumă, de 2,8 milioane de lei, a fost repartizată pentru Vatra Dornei, staţiunea care în ultimii ani s-a confruntat cu mari probleme financiare. Urmează Câmpulung Moldovenesc, cu 2 milioane de lei, apoi Fălticeni şi Rădăuţi, cu câte 500.000 de lei.

Dintre oraşe, din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean suma cea mai mare a fost repartizată pentru Siret – 1,7 milioane de lei. Gura Humorului are 516.000 de lei, Solca – 500.000 de lei, iar celelalte câte 300.000 de lei. Comunele au primit sume între 50.000 şi 500.000 de lei, cu menţiunea că 500.000 au doar două comune: Capu Câmpului şi Mănăstirea Humorului. Patru comune – Izvoarele Sucevei, Păltinoasa, Rădăşeni şi Şerbăuţi - au câte 400.000 de lei. Dărmăneşti are 350.000 de lei, 13 comune au câte 300.000 de lei, 23 de comune - câte 200.000 de lei, 29 comune – 100.000 de lei şi 23 de comune – 50.000 de lei.

Sumele repartizate de CJ sunt pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a celor de infrastructură care necesită cofinanţare locală şi pentru cheltuieli de funcţionare care, în mod justificat, nu pot fi finanţate din veniturile proprii şi din sume defalcate din TVA.

Flutur a mai spus că suma totală solicitată de primării a fost de 570,9 milioane de lei, suma repartizată fiind de 20 de ori mai mică faţă de necesar.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 20 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi 6 abţineri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Municipiul Suceava, singura localitate care nu a primit ieri nici un leu de la Consiliul Judeţean pentru echilibrarea bugetului.
 Vizualizări articol: 1226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Municipiul Suceava, singura localitate care nu a primit ieri nici un leu de la Consiliul Judeţean pentru echilibrarea bugetului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei