Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 300 (7301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

La Universitatea din Suceava

Revedere emoţionantă a profesorilor care au predat limba română pentru studenţii străini înainte de 1989

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O revedere plină de emoţie, de încântare şi nostalgie s-a consumat la finele săptămânii trecute, la Biblioteca Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV), unde profesorii care au predat limba română pentru studenţii străini, înainte de ‘89, s-au întâlnit după o lungă perioadă de timp.

Revederea s-a desfăşurat cu prilejul celei de-a IX-a ediţii a evenimentului ”Omul şi Cartea”, manifestare ce a debutat în 2015, la iniţiativa bibliotecarei Stela Purici.

Întâlnirea a fost consacrată invitaţilor de onoare: prof. Xenia Bortă, prof. Cornelia Colomeischi, prof. Florica Diaconescu, prof. Maria Gavril, prof. Maria Grigoraş, prof. Ioana Leuştean, prof. Lucreţia Lucuţar, prof. Emilia Manole, prof. Vasile Nechita, prof. Aurica Pintiliciuc, foste cadre didactice titulare ale Institutului, dar şi profesori de limba română din municipiu, cu experienţă şi rezultate excelente.

Fiecare dintre cei zece invitaţi a primit o diplomă de excelenţă „în semn de apreciere şi de preţuire a meritelor deosebite în promovarea valorilor spirituale ale neamului şi pentru contribuţia la promovarea Universităţii sucevene”.

 

Circa 2.000 de studenţi străini au învăţat limba română la Suceava

Întâlnirea a fost moderată de prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, coordonatoarea bibliotecii USV, aceasta subliniind că profesorii de limba şi literatura română care, înainte de 1989, au susţinut cursuri de limba română pentru tineri străini, înscrişi la universităţi din România, sunt „reprezentanţi ai unei generaţii de profesori, generaţia celor care au reprezentat rezistenţa intelectualităţii româneşti în perioada comunistă”.

„Printre noi sunt ziditorii universităţii, cei care au asigurat continuitatea de la Institut la Universitate. Ei au pus o piatră de temelie pentru ca astăzi instituţia să fie una europeană şi cu adevărat internaţională”, a punctat Sanda-Maria Ardeleanu.

Invitaţii au ţinut şi un moment de reculegere pentru profesorii catedrei de limba şi literatura română care nu mai sunt printre noi: prof. Minodora Amarandei, prof. Ioan Anton, prof. Maria Constantinescu, prof. Vasile Dospinescu, prof. Mihail Iordache, prof. Constantin Miron, prof. Elvira Popescu, prof. Iulian Prisăcaru, prof. Liviu Seiciuc.

La rândul său, conf. univ. dr. Vasile Ilincan a amintit că prima serie de studenţi străini care au venit să înveţe limba română a fost în 1975, din Cipru.

Din 1975 şi până în 1989, circa 2.000 de studenţi străini au fost şcoliţi la Suceava, de profesorii catedrei de limbă română.

„A fost o muncă deosebită în promovarea limbii române”, a menţionat Ilincan.

 

Amintiri neuitate

Invitaţii au rememorat aspecte din activitatea petrecută la USV, amintiri legate de activitatea din acele vremuri. A fost o festivitate căreia i s-a acordat însemnătatea cuvenită, mai ales că astfel de evenimente au loc la intervale mari, iar numărul celor ce participă este, aşa cum viaţa o aşterne, din ce în ce mai redus.

Profitând de întâlnirea cu foştii profesori de limba română ai Universităţii sucevene, colectivul Bibliotecii a organizat şi o expoziţie cu manuale de limba română, precum şi alte documente legate de acea perioadă.

Evenimentul „Omul şi Cartea” a fost organizat de Biblioteca USV, în colaborare cu Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Departamentul de Limba şi Literatura Română.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revedere emoţionantă a profesorilor care au predat limba română pentru studenţii străini înainte de 1989.
 Vizualizări articol: 2136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Revedere emoţionantă a profesorilor care au predat limba română pentru studenţii străini înainte de 19895.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei