Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 293 (7294)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lipsa forței de muncă

25 de firme din Suceava vor să ofere burse elevilor înscriși la învățământul dual

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru anul 2020, învățământul dual din municipiul Suceava va fi susținut de 25 de firme, care vor contribui financiar la acordarea burselor pentru elevi, dar și cu toate cele necesare efectuării stagiilor de practică.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că solicitările din partea firmelor interesate să se implice în formarea de personal calificat, prin susținerea învățământului dual, au fost adunate din noiembrie, când s-a făcut planul pentru 2020.

„Suceava are toate șansele să ajungă Centru de Excelență pentru învățământul dual. Am fost solicitați în acest sens de către Autoritatea Națională pentru formare Profesională Inițială în sistem dual, din subordinea Guvernului, prin intermediul vicepreședintelui Gabriel Costache. Cu sau fără Centru de Excelenţă, învăţământul dual este o prioritate pentru mine, ca primar, deoarece, din păcate, firmele au lipsă de forţă de muncă, mai ales de muncitori necalificaţi. Dacă în mod normal anul acesta trebuia să avem la lucru vreo 12 formații la reparații stradale, cu greu s-a reușit să se lucreze cu 2-3 formații, deși contractul a fost făcut cu patru firme. Împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, tratăm cu toate responsabilitatea această problemă”, a adăugat edilul sucevean.

Tot pentru încurajarea învățământului dual, la Colegiul Naţional Tehnic „Petru Muşat” şi Colegiul Naţional Tehnic de Industrie Alimentară au fost făcute proiecte pe fonduri europene, pentru modernizare și dotare, astfel încât să fie create toate condițiile necesare unei bune pregătiri a viitorilor meseriași, în numeroase domenii de activitate.

 

Burse de 400 de lei lunar pentru elevi

Pentru învățământul dual, durata şcolarizării este de trei ani, iar elevii vor primi o bursă de 400 lei pe lună (200 lei de la stat şi 200 lei de la agentul economic).

Potrivit Inspectoratului Școlar Suceava, învățământul dual oferă absolvenților oportunități sporite de angajare, asigurând calificarea în meserii care sunt căutate pe piața muncii.

Operatorul economic va asigura şi echipamentul de lucru, echipamentul de protecţie, cheltuielile pentru examinări de medicina muncii şi analize medicale obligatorii în vederea efectuării stagiului de pregătire practică. De asemenea, elevii vor avea un tutore de practică desemnat tot de agentul economic, care va avea grijă de grupele de elevi formate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 25 de firme din Suceava vor să ofere burse elevilor înscriși la învățământul dual.
 Vizualizări articol: 2527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
25 de firme din Suceava vor să ofere burse elevilor înscriși la învățământul dual3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei