Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 291 (7292)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Realizare importantă

Biserica UNESCO de la Pătrăuţi a intrat într-un amplu program de restaurare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica monument UNESCO Sf. Cruce de la Pătrăuţi, cea mai veche ctitorie păstrată de la Ştefan cel Mare, un obiectiv care s-a impus foarte bine în ultimii ani pe harta turistică a Sucevei, a intrat într-un amplu program de restaurare, printr-un proiect aprobat de Ministerul Dezvoltării Regionale - Compania Naţională de Investiţii. Şantierul a fost deja instalat, iar termenul de execuţie al lucrării este de 22 de luni. Deocamdată au fost instalate schelele de lucru, iar până la primăvară se vor face doar lucrările pregătitoare.

Preotul paroh Gabriel Herea, cel de care se leagă fără îndoială în mare parte promovarea obiectivului la adevărata sa valoare, trăieşte bucuria de a vedea salvată biserica UNESCO. Marea problemă din ultimii ani era legată de infiltraţiile prin acoperiş, care puneau în pericol pictura de foarte mare valoare. Pictura de la Pătrăuţi a fost restaurată în intervalul 2003-2015, fiind scoase la lumină suprafeţe de frescă de o inestimabilă valoare artistică şi istorică. Printre altele, la Pătrăuţi se găseşte tabloul votiv care redă chipul lui Ştefan cel Mare, pictat în perioada vieţii sale. Există doar trei astfel de redări din perioada vieţii marelui domnitor. 

Revenind la lucrările demarate, cea mai importantă va fi cea de schimbare integrală a acoperişului, unul care are piese care provin chiar şi din 1720. Este vorba de o redare întocmai, cu materiale vechi, fără intervenţie cu beton sau alte materiale de acelaşi gen.

De asemenea, se va efectua săpătură arheologică în biserică şi va fi schimbată pardoseala, la fel locaşul va avea instalaţie electrică şi de securitate nouă. Clopotniţa din 1720 va fi de asemenea restaurată. La exterior, se va realiza un sistem de alei, drenaje şi iluminat, cu sistem de supraveghere.

Preotul Herea a ţinut să aducă mulţumiri unor oameni care l-au ajutat mult în acest proiect. Unul dintre ei este Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei, care a vizitat acum câţiva ani biserica împreună cu familia şi a rămas alături de Herea şi de Parohia Pătrăuţi. Printre cei care s-au implicat mult pentru a se ajunge aici, la demararea lucrărilor, se mai numără arhitectul-şef al judeţului, Tudor Andriu, Anca Filip, de la Institutul Naţional al Patrimoniului, consilierul judeţean Radu Pentiuc şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

Proiectul şi expertiza au fost realizate de SC Polarh Design SRL, în timp ce de execuţia lucrărilor se ocupă Restaco.

 

Unobiectiv de mare valoare, şlefuit la adevărata sa valoare în ultimii ani

Ştefan cel Mare a construit biserici în ultimii 17 ani de viaţă, biserica din Pătrăuţi fiind ridicată în primul an de construcţii, în 1487. Ea a făcut parte din ansamblul singurei mănăstiri de maici ctitorită de domnitor, fiind destinată în special îngrijirii răniţilor din luptele purtate în preajma Cetăţii de Scaun a Sucevei.

Jefuită încă din secolul al XVI-lea, biserica a fost părăsită în repetate rânduri. A fost salvată la începutul secolului al XVIII-lea de Episcopul Calistru de Cernăuţi, iar din a doua parte a secolului al XVIII-lea, lăcaşul a servit ca biserică parohială.
În toamna anului 2003, la biserică s-au început ample lucrări de restaurare a picturii, ce au readus obiectivul la valoarea sa adevărată. Este vorba de pictura originală a bisericii.

În ultimii ani, numărul celor care vin să viziteze Biserica de la Pătrăuţi a crescut. Biserica va rămâne deschisă şi pe perioada lucrărilor din următoarele 22 de luni, cel mult cu excepţii punctuale, în funcţie de stadiul lucrărilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica UNESCO de la Pătrăuţi a intrat într-un amplu program de restaurare.
 Vizualizări articol: 2228 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Biserica UNESCO de la Pătrăuţi a intrat într-un amplu program de restaurare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei