În cadrul unui proiect european Erasmus+ desfășurat la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, o parte din echipa de implementare: inspector prof. Ionel Dumistrăcel, director adj. prof. Cristina Clim și prof. Raluca Florentina Pintilie, s-a deplasat, în săptămâna 7-11 octombrie, în Grecia, pentru un schimb de experiență, alături de echipe similare din țări partenere precum Italia, Turcia, Polonia și Lituania.
Este cea de-a patra mobilitate din cadrul proiectului „C.H.A.N.G.E”. În săptămâna 7-11 octombrie s-au susținut materiale reprezentative pe tema: Inteligența emoțională și efectele benefice ale metodelor și strategiilor implementate asupra elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES) integrați în învățământul de masă, aplicate de țara gazdă, Grecia, precum și alte materiale folositoare cu tema: Rolul major al profesorului de sprijin în dezvoltarea elevilor cu CES, integrați în învățământul de masă (România).
Interacțiune
Profesorii Ionel Dumistrăcel, Cristina Clim și Raluca Pintilie au declarat că în cadrul acestor sesiuni de comunicare s-au prezentat metode și strategii puse în practică de fiecare țară parteneră, s-a lucrat aplicativ în echipe cu metode model, au avut loc schimburi de experiență și s-au evidențiat exemple de bună practică. De asemenea, s-a luat contact cu elementele culturale specifice zonei Kalampaka, așezare situată la poalele munților Meteora, precum și cu obiceiuri și tradiții specifice țării gazde. „S-au realizat interacțiuni de amploare, atât pe domenii similare de activitate, cât și pe cele cu specific local, contribuind la dezvoltarea și îmbunătățirea relațiilor între țări, pe plan educațional, social și profesional.
În această perioadă s-au vizitat și instituții locale, cum ar fi primăria din Kalampaka, Centrul de informare turistică din aceeași localitate, precum și primăria din Trikala. Profesorii au avut ocazia să compare și să asimileze asemănările și diferențele administrative, culturale și etnice ale țărilor prezente. Vizitarea mănăstirilor Varlaam și Sf. Ștefan (Meteora) au completat cu elemente de noutate, dar și cu elemente comune țărilor ortodoxe, acest schimb de experiență implementat cu responsabilitate și succes de participanți”, au completat profesorii din echipa de implementare a proiectului. De asemenea, în una din zile a fost programată vizitarea și participarea la activitățile școlii speciale EEEEK, din Trikala, pentru elevii cu deficiențe severe, vizită care a creat noi oportunități de a identifica puncte comune, dar și de a învăța lucruri noi, într-o manieră practică și atractivă.
Promovarea aspectelor pozitive din fiecare țară
Prin participarea în cadrul acestor activități, profesorii din țările partenere au avut ocazia să învețe, să compare și să asimileze informații, metode și strategii moderne, specifice noilor perspective educaționale, în care profesorul de sprijin joacă un rol central, alături de cel de la clasă, contribuind la integrarea reală și efectivă a copiilor cu nevoi speciale, în învățământul de masă și la facilitarea unei integrări socioprofesionale avantajoase, pe viitor.
”Legarea unor prietenii trainice, precum și promovarea aspectelor pozitive din fiecare țară sunt alte avantaje obținute în cadrul acestei mobilități, contribuind la promovarea imaginii și prestigiului școlii, atât pe plan local, cât și internațional”, au completat profesorii suceveni.



