Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 256 (7257)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verdict

Fostul şef de post din Moara, trimis la puşcărie pentru luare de mită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Curtea de Apel Suceava a dat ieri verdictul final în cazul poliţiştilor şpăgari de la Moara. Toţi cei patru agenţi pentru care procesul a mers până la final au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi, trei dintre ei la pedepse cu executare şi unul cu suspendare sub supraveghere. Un al cincilea poliţist trimis în judecată în acelaşi dosar a fost judecat separat şi în cazul lui s-a decis achitarea.

Pedeapsa cea mai grea o are de executat chiar fostul şef de post de la Moara, Romică Vasile Albu. Acesta a primit următoarele pedepse: 3 ani pentru luare de mită, 2 ani pentru abuz în serviciu, 8 luni pentru fals intelectual, 8 luni pentru abuz în serviciu şi 2 luni pentru fals intelectual. În final, va avea de executat 4 ani şi 2 luni de închisoare cu executare.

Cristian Ştefanovici a fost achitat pentru o infracţiune de luare de mită şi una de abuz în serviciu, dar a fost găsit vinovat pentru alte trei infracţiuni, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual, iar în final va avea de executat 3 ani şi 6 luni de închisoare. Achitare s-a dat şi în cazul unei infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu în cazul lui Vasile Popovici. În schimb, magistraţii l-au găsit vinovat pentru o infracţiune de luare de mită, una de abuz în serviciu şi una de complicitate la fals intelectual. Pedeapsa finală pe care va trebui să o execute Vasile Popovici este de 3 ani şi 6 luni în regim de detenţie.

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava l-au găsit vinovat şi pe Vlas Nastasiea, pentru o infracţiune de luare de mită şi una de fals intelectual, pedeapsa finală fiind de 2 ani, 10 luni şi 20 de zile cu suspendare sub supraveghere.

Al cincilea poliţist care a fost trimis în judecată în acest dosar, Gabriel Constantin Marţincu, a avut parte de un proces separat, iar în cazul său judecătorii au dispus achitarea după ce au desfiinţat mai multe probe ale procurorilor.

 

Care au fost acuzaţiile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cei cinci poliţişti au fost daţi pe mâna judecătorilor pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, complicitate la fals intelectual, în total 44 de fapte penale.

Faptele incriminate au fost comise în perioada 10 octombrie 2013 - martie 2014, iar campionul la luat şpăgi era, în scenariul conturat de procurori, chiar fostul şef de post, Vasile Romică Albu, acesta fiind acuzat de nu mai puţin de 11 infracţiuni de luare de mită, 10 infracţiuni de abuz în serviciu şi 6 infracţiuni de fals intelectual.

În comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava sunt prezentate pe scurt toate ilegalităţile reţinute în sarcina agentului Albu.

Pe 5 octombrie 2013, a cerut şi primit de la un şofer suma de 100 de lei, pentru a nu-l sancţiona contravenţional, după ce respectivul făcuse o depăşire pe linia continuă. În mod normal, pentru această abatere conducătorul auto ar fi trebuit sancţionat cu amendă cuprinsă între 320 şi 400 de lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Agentul Albu, însă, în schimbul celor 100 de lei primiţi, susţin anchetatorii, a menţionat în procesul verbal de sancţionare că  şoferul circula fără centura de siguranţă, dându-i o amendă în cuantum de 160 de lei.

La fel a procedat şi pe 14 noiembrie 2013, cu un alt şofer care a depăşit pe marcajul continuu şi pe care l-a amendat doar pentru că nu purta centura de siguranţă, respectivul plătind în schimb 100 de lei, pentru a-şi păstra permisul de conducere.

Un alt şofer care avea montat pe maşină un sistem de iluminare neomologat (tip xenon) pe lumini de întâlnire (faza scurtă) a scăpat fără amendă şi fără a-i fi reţinut certificatul de înmatriculare, tot în schimbul unei şpăgi de 100 de lei date, se arată în rechizitoriu, fostului şef de post de la Moara.

Un alt bărbat, prins la volanul unui autoturism în timp ce depășea pe linia continuă, a plătit 150 de lei, pentru a rămâne cu permisul în buzunar şi pentru a scăpa de amendă, primind doar un avertisment pentru că „nu avea ataşată centura de siguranţă”.

 

Beat la volan, făcut scăpat de poliţist

În actele înaintate instanţei de judecată, procurorii vorbesc şi de măsluirea unui eveniment rutier de către agentul Vasile Romică Albu.

Astfel, pe 22 ianuarie 2014, fostul şef de post de la Moara a fost sesizat prin 112 despre producerea unui accident de circulaţie pe raza comunei.

La faţa locului, l-a găsit pe şoferul vinovat şi, deşi respectivul mirosea a alcool, poliţistul nu l-a pus să sufle în alcooltest şi nici nu l-a dus la prelevarea de probe de sânge. Mai mult, arată anchetatorii, agentul Albu  „a inserat menţiuni false în fişa de eveniment şi registrul de evidenţă”.

Poliţistul Vasile Romică Albu se mulţumea şi cu şpăgi mai mici, arată anchetatorii, la multe dintre fapte primind doar câte 50 de lei. De exemplu, o „atenţie” de 50 de lei a primit de la un şofer prins că transporta animale fără documente sanitar-veterinare sau de la o şoferiţă care transporta pe bancheta din faţă a autoutilitarei pe care o conducea mai multe persoane decât sunt prevăzute în certificatul de înmatriculare.

50 de lei, mai arată procurorii, a primit agentul Albu şi de la un localnic prins că transporta o căruţă cu lemne, deşi nu avea documente de provenienţă pe materialul lemnos.

 

Agentul Vlad Nastasiea şi-a copiat şeful

Urmând exemplul şefului său, agentul Nastasiea, susțin anchetatorii, a primit și el 50 de lei de la un şofer, pentru  a nu-l amenda după ce acesta din urmă nu a putut prezenta la control certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Acelaşi poliţist mai este acuzat că a menţionat în mod fals în cuprinsul unui proces verbal de sancţionare contravenţională că a fost săvârşită  fapta de a nu purta centura de siguranţă.

„Inculpatul - se arată în comunicatul Parchetului - a recunoscut comiterea faptei de fals, arătând că fiindu-i milă de contravenient şi pentru a nu-l sancţiona contravenţional pentru fapta săvârşită care ar fi presupus aplicarea unei amenzi în cuantum mult mai mare şi reţinerea certificatului de înmatriculare, a decis să îl sancţioneze pentru o faptă nesăvârşită, însă sancţionată mult mai uşor”.

 

Şpăgi primite de la anchetatori sub acoperire

Şi agenţii Cristian Ştefanovici şi Vasile Popovici nu s-au putut abţine de la a lua mită de la şoferii prinşi încălcând legislaţia rutieră, mai arată anchetatorii. Cei doi poliţişti sunt acuzaţi de două fapte, pe 7, respectiv 13 februarie 2014.

Prima dată, au luat o şpagă de 100 de lei de la o şoferiţă prinsă că nu circula cu luminile de întâlnire pornite. În procesul verbal, însă, au trecut că respectiva nu avea asupra sa documentele prevăzute de lege (cartea de identitate).

100 de lei au primit şi de la un alt şofer prins la volanul unei maşini  pe care erau montate lumini de o altă culoare sau intensitate decât cea prevăzută de legiuitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul şef de post din Moara, trimis la puşcărie pentru luare de mită.
 Vizualizări articol: 4822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.3 din 4 voturi
Fostul şef de post din Moara, trimis la puşcărie pentru luare de mită1.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei