Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 171 (7172)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aglomerație la poliție

Cei peste 1.000 de angajați ai Spitalului de Urgență Suceava intră sub incidența legii care îi obligă să prezinte certificat că nu sunt pedofili sau violatori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Intrarea în vigoare, din data de 20 iulie a.c., a Legii nr. 118/2019 care privește „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“ obligă și personalul medical să prezinte angajatorului un certificat care să ateste faptul că nu sunt agresori sexuali. Dacă în cazul angajaților din spitalele publice și private este clar cine este angajatorul, în cazul medicilor de liberă practică legea nu spune cui trebuie să dovedească faptul că nu sunt violatori sau pedofili.

Conform art. 18 alin. 1 din legea adoptată de Parlament, „instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală”.

Prevederea este aplicabilă atât cetățenilor români, cât și celor străini care desfășoară astfel de activități.

În cazul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, aproape toți angajații intră sub incidența legii. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Mircea Macovei, a declarat că având în vedere specificul profesiei, cu excepția personalului TESA toți salariații lucrează cu categoriile de persoane menționate, adică peste 1.000 de medici, asistenți medicali, infirmiere și brancardieri.

 

Începând de astăzi, la IPJ Suceava este funcțional serviciul de eliberare a certificatelor de non-agresor sexual

Toți vor trebui să prezinte așa-numitul „certificat de integritate” care să ateste că nu sunt înscriși în registrul persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor ori alte situații asemănătoare.

Ei vor îngroșa rândurile profesorilor, angajaților din sistemul de protecție socială, ONG-urilor care desfășoară activități cu copiii, în căminele de bătrâni sau cu persoane cu dizabilități care trebuie să meargă la Poliție după un astfel de certificat. Dr. Macovei a mai spus că așteaptă, însă, precizări de la juriștii spitalului referitoare la modul în care se aplică această lege personalului medical, mai ales că actul normativ nu prevede nici un fel de termene.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, comisarul-șef Ionuț Epureanu, a declarat, ieri, că serviciul de eliberare a certificatelor de integritate este operațional începând de astăzi. Comisarul Epureanu a afirmat că atât persoanele fizice, cât și cele juridice (ONG-uri) care au nevoie de document trebuie să se prezinte la ghișeul de caziere judiciare, unde se completează o cerere tip. Termenul de eliberare a certificatului de integritate este de trei zile lucrătoare.

Precizăm că certificatul este valabil 6 luni de la data emiterii.

Proceduri referitoare la existența unei evidențe informatizate a agresorilor sexuali și la necesitatea prezentării unor certificate de integritate pentru cei care lucrează cu copii și persoane vulnerabile există și în Marea Britanie, Austria, Franța, Malta și mai multe landuri din Germania, potrivit expunerii de motive a celor 13 inițiatori ai legii - deputați și senatori USR, PSD, PNL și PMP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei peste 1.000 de angajați ai Spitalului de Urgență Suceava intră sub incidența legii care îi obligă să prezinte certificat că nu sunt pedofili sau violatori.
 Vizualizări articol: 3636 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Cei peste 1.000 de angajați ai Spitalului de Urgență Suceava intră sub incidența legii care îi obligă să prezinte certificat că nu sunt pedofili sau violatori5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei