Prestație notabilă pentru echipa Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava în cadrul Olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică ”Tinerii dezbat”, ediția a III-a, competiție care s-a desfășurat între 8 și 14 iulie, la Piatra Neamț.
Olimpiada a reunit 258 de elevi, grupați în 86 de echipaje, din toată țara, și 98 de profesori, liceenii de la ”Petru Rareș” reprezentând județul Suceava la secțiunea „Avansați” în cadrul căreia s-au confruntat 42 de echipe.
Andreea Apopei (proaspătă absolventă, admisă la University of Amsterdam, Olanda), Greta Reuț (clasa a XI-a) și Ionuț Cătălin Panțîru (clasa a XII-a) au ocupat locul III în clasamentul pe echipe.
De asemenea, liceenii au obținut locuri meritorii în clasamentul individual, astfel: Ionuț Cătălin Panțîru – locul II, Andreea Apopei – locul III, Greta Reuț – mențiune.
Elevii au fost pregătiți de prof. Ileana Boteanu, coordonatoarea Clubului de Dezbateri Academice a colegiului.
„Mulțumim tuturor celor care au contribuit la obținerea acestor performanțe («veteranilor» clubului nostru, dar nu numai) și adresăm calde felicitări talentaților noștri debateri”, a menționat aceasta.
Dezbateri pe teme de actualitate
Concursul național „Tinerii dezbat” a fost lansat de Ministerul Educației Naționale în anul 2010, după un format acreditat la nivel internațional. Ulterior a fost promovat la statutul de olimpiadă.
Concursul are două secțiuni („avansați” și „începători”), iar fiecare echipă care a participat a parcurs șapte confruntări succesive, jucând pe trei moțiuni/teme, care vizează teme de actualitate.
Debaterii de la Colegiul „Petru Rareș” au dezbătut următoarele moțiuni: „Acest Parlament (A.P.) crede că Uniunea Europeană ar trebui să devină stat federal”; „Acest Parlament crede că voluntariatul ar trebui să devină o condiție obligatorie pentru admiterea în învățământul superior”; „Acest Parlament crede că homeschooling este o alternativă viabilă la învățământul de masă”.
La etapa națională a Olimpiadei de la Piatra Neamț, la secțiunea „Începători” s-a calificat echipajul Colegiului ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, coordonat de prof. Daniel Rusu.
Vicepreședinte al olimpiadei a fost Florin George Popovici, de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți.
Din Comisia centrală de arbitri – evaluatori, „Începători”, a făcut parte prof. Ioan Caulea, de la Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, iar din Comisia centrală, „Avansați”, a făcut parte prof. Daniel Rusu, de la colegiul din Gura Humorului.
Spre deosebire de majoritatea competițiilor de dezbateri, „Tinerii dezbat” se concentrează pe discutarea temelor de imediat interes pentru elevi și profesori sau a unor problematici cu care aceștia se confruntă în viața de zi cu zi. Olimpiada se adresează elevilor de liceu.
Potrivit organizatorilor, competiția are drept scop cultivarea unei atitudini critice, logice și raționale în rândul tinerilor, dezbaterea argumentată și exersarea atitudinii tolerante și deschise față de diferențele sociale, etnice, economice, de sănătate, de gen etc., care pot constitui bariere în comunicare.



