Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 128 (7129)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Promovare

Preşedintele FCER, dr. Aurel Vainer, a promis transformarea Zilei limbii şi teatrului idiş în festival internaţional, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceava ar putea deveni, de anul viitor, gazda unui festival internaţional dedicat culturii şi limbii idiş. Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), dr. Aurel Vainer, prezent săptămâna trecută aici cu ocazia celei de-a doua ediţii a Festivalului Limbii şi teatrului idiş, a declarat că „Suceava merită din plin să fie locul de naştere a Zilei limbii idiş, dar, în acelaşi timp, să fie organizatorul unui festival naţional şi, cred, internaţional al culturii şi limbii idiş. Şi promit că de la anul vom fi mult mai bogaţi. Aici sunt oameni minunaţi şi ne pare bine că întâlnim prieteni adevăraţi", a declarat preşedintele FCER. Acesta a subliniat că „amiciţia autorităţilor este una de excepţie” şi datorită disponibilităţii acestora Ziua Naţională a Culturii şi Teatrului idiş a început anul trecut, în luna mai, la Suceava. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a spus că Suceava se mândreşte cu Comunitatea evreiască pe care o are, amintind rezultatele foarte bune ale preşedintelui acesteia, profesorul de fizică Sorin Golda, în pregătirea olimpicilor internaţionali.

Primarul Ion Lungu a arătat rolul jucat de comunitate atât în trecut, cât şi în prezent, menţionând dinamismul acesteia, chiar dacă este puţin numeroasă, iar prefectul Mirela Adomnicăi a spus că limba idiş uneşte, iar evenimentele culturale reprezintă „soluţia cea mai eficientă pentru combaterea atitudinilor antisemite, pentru a sublinia aportul evreilor în viaţa culturală românească”.

Directorul Departamentului de Cultură, Istorie, Artă, Media al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Robert Schorr, a amintit că Suceava a fost anul trecut un precursor în organizarea de evenimente culturale dedicate culturii idiş şi rămâne în continuare „capul de afiş”.

Festivalul "Ziua limbii şi a teatrului idiş", care s-a desfăşurat săptămâna trecută, la Suceava, a avut o agendă bogată: la Muzeul de Istorie - conferinţă a savantului israelian Moshe Idel, cel mai important cunoscător şi cercetător al Cabalei din lume; la Teatrul „Matei Vişniec”, piesa „Scripcarul pe acoperiş”, în interpretarea Teatrului "Regina Maria" din Oradea, care se joacă din 2011 cu casa închisă; muzeu - expoziţia „Paul Celan – un mare poet al lumii moderne”, curatoriată de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti; expoziţia "Soldaţi şi medici evrei în Primul Război Mondial", sub egida Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România "Dr. Wilhelm Filderman" (CSIER); lansări de carte şi proiecţii de filme; universitate - dansuri israeliene şi evreieşti susţinute de formaţia Haverim de la Comunitatea Evreilor din Bucureşti; concert de muzică klezmer cu formaţia Nigun a Comunităţii Evreilor din Iaşi, cu Albert Lozneanu, Tania şi Romeo Luchian şi cei doi copii ai lor, de 7 şi 11 ani; recital de sonete evreieşti în interpretarea artiştilor Alexandrina Chelu şi Florian Chelu Madeva, de la Comunitatea Evreilor din Oradea. Festivalul de la Suceava s-a încheiat cu concertul de jazz & blues "Yiddish Tango", cu piese cântate în idiş şi în ebraică de Berti Barbera, acompaniat de argentinianul Mariano Castro, pe scena Auditoriumului Joseph Schmidt, al Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava.

 

„Orice iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului cultura unei minorităţi (...) este apreciată”

Organizarea festivalului de la Suceava a pornit la iniţiativa preşedintelui FCER, dr. Aurel Vainer, anul trecut, cu largul concurs al autorităţilor sucevene, în contextul adoptării de către Parlament a proiectului de lege iniţiat de deputatul FCER Silviu Vexler, de instituire, în data de 30 mai, a Zilei Limbii şi teatrului idiş.

După cum a subliniat Robert Schorr, coordonator al manifestării, "Suceava este unul dintre oraşele cele mai eterogene din punct de vedere etnic din România, unde nu au existat nici un fel de conflicte etnice, şi atunci orice iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului cultura unei minorităţi, oricare ar fi ea, este apreciată şi primită cu braţele deschise”.

Organizatorii celei de-a doua ediţii au fost FCER - Cultul Mozaic, Primăria Suceava, Teatrul Municipil "Matei Vişniec", Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Comunitatea Evreilor din Suceava, în parteneriat cu Guvernul României - Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Fundaţia Caritatea, Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, The American Jewish Joint Distribuition Committee, Comunităţile Evreilor din Bucureşti, din Iaşi şi din Oradea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele FCER, dr. Aurel Vainer, a promis transformarea Zilei limbii şi teatrului idiş în festival internaţional, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1355 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Preşedintele FCER, dr. Aurel Vainer, a promis transformarea Zilei limbii şi teatrului idiş în festival internaţional, la Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei